Umieračik Zelenského vlády? (Vladimír Pojmanov)
06 | 10 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Vladimíra Pojmanova (Fond strategickej kultúry)


Čo čaká Ukrajinu po 25. októbri


Nie je potrebné zdôrazňovať, že v rámci centralizovaného systému je dobré komandovať z Kyjeva, ale iba v prípade, že regióny riadia  dôveryhodné osoby. Komunálne voľby sa budú konať na Ukrajine 25. októbra a „sluhovia ľudu“, ktorí sú znepokojení poklesom svojho ratingu, sa snažia nejako prilákať sklamané publikum na svoju stranu.

Silný úder do imidžu Zelenského a zároveň „sluhov“ zasadil bývalý šéf prezidentskej kancelárie (PK) Andrij Bogdan, ktorý v rozhovore pre jedného z ukrajinských novinárov uviedol, že niektorí funkcionári PK sú v úzkom kontakte s vodcom „Európskej solidarity“ Petrom Porošenkom a  trestné konania začaté proti Porošenkovi tomu iba robia reklamu. Bogdan poznamenal, že  okolie Zelenského, vrátane súčasného šéfa PK Andrija Jermaka , urobilo z prezidenta „akéhosi bronzového Brežneva“, a vyzval Zelenského, aby sa „prebudil“, inak budú parlamentných „sluhov“, podobne ako členov Zelenského „okolia“, čoskoro biť v mestách a terorizovať ich rodinných príslušníkov.

Bogdan predpovedal pre Ukrajinu krízy - hospodársku, politickú a vojenskú na Východe s tým, že Zelenský nedosiahne mier a nezabezpečí hospodársky rast krajiny.

Pasca MMF sklapla – Ukrajina sa nemôže dostať von (Sviatoslav Kňazev)
Komentár Sviatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Iveta Machová


Najväčšiu rezonanciu vyvolalo Bogdanovo vyhlásenie o existencii tajnej dohody medzi PK a Ruskou federáciou, v ktorej je 13 bodov. „Vy nám lode – my vám vodu do Krymu. My vám zajatcov – vy nám priamu leteckú komunikáciu, my vám tri miliardy dolárov z rozhodnutia súdu a vy nám -  niečo . “ Jednou z podmienok dokumentu je odvolanie všetkých prozápadných politikov. Ukrajina podľa Bogdana Rusku veľa nasľubovala, „ale nič neurobila“ . Zároveň Kyjevskí vodcovia „naivne veria“  tomu, že Ruská federácia zaplatí Ukrajine obrovské odškodné za Krym a Donbas.

Keď však bol Bogdan predvolaný na výsluch na Štátny úrad pre vyšetrovanie, odvolal svoje slová s tým, že o možných protiprávnych konaniach ukrajinských úradníkov sa dozvedel z otvorených zdrojov a médií.

Ukrajinský politológ Vadim Karasov spája zverejnenie tohto interview s blížiacimi sa komunálnymi voľbami, ale domnieva sa, že situácia bude pre Zelenského prijateľná „pokiaľ o jeho zotrvaní pri moci existuje oligarchický konsenzus.  S Karasovom súhlasí aj politický pozorovateľ Armen Gasparjan, ktorý je presvedčený, že vyhlásenia Bogdana zostanú bez následkov, pretože „Ukrajina žije podľa iných pravidiel a noriem . "

Ukrajina - štátny prevrat ako komerčný podnik (Alexander Dudčak)
Komentár Alexandra Dudčaka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Rozhovor s Bogdanom na samom začiatku volebnej kampane má napriek tomu medzníkový charakter. Zástupca strany „Sluha ľudu“  Alexander Kačura uviedol, že to poškodzuje nielen Zelenského súkromné ​​záujmy, ale aj celý štát.

Pozoruhodná je skutočnosť, že bývalý tajomník Rady bezpečnosti Alexander Turčinov  a bývalý generálny prokurátor Jurij Lucenko sa náhle chopili zbraní proti Zelenskému a obvinili úrady z „plazivej kapitulácie“ na Donbase. Námestník rady z „Opozičnej platformy - Za život“ Renat Kuzmin pri tejto príležitosti uviedol, že „začalo odpočítavanie vlády Zelenského“ ; parlament bude obvinený z neschopnosti a „vyzvú ľudí vyjsť do ulíc“.  Podľa jeho slov vo vládnych orgánoch, bezpečnostných zložkách a v armáde existuje „pomerne veľká skupina ľudí nespokojných s prezidentom a pripravená pripojiť sa k štátnemu prevratu“. Bývalá zástupkyňa Rady  Anna Germanová sa zase domnieva, že štát bol demontovaný, „elitu na Bankovej ovláda Západ “, a  Porošenko stále velí prehliadke v krajine.

Pri takomto napätí „sluhovia ľudu“, ktorí pochopili, že po miestnych voľbách sa politická mapa krajiny môže drasticky zmeniť v ich neprospech, „škodlivého“ voliča vopred odstavili. 15. júna prijala Rada uznesenie, podľa ktorého sa voľby budú konať  v celej krajine, s výnimkou Krymu a nekontrolovaných častí Doneckej a Luhanskej oblasti (Donecká a Luhanská ľudová republika).

Ukrajina získala ruské územia neprávom vďaka boľševikom
Bývalý ukrajinský premiér Nikolaj Azarov pripomína ukrajinským nacionalistom, že Ukrajine pred revolúciou v Rusku v roku 1917 nepatrili Odesa, Charkov, Luhansk, Doneck, Cherson a ani Ľvov. A už vôbec nie Krym. Píše Gazeta.ru. Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Rade bol navyše predložený návrh zákona „O vnesení zmien do zákonu Ukrajiny „O ústrednej volebnej komisii“ týkajúcich sa  prieskumov verejnej mienky“, ktorý umožní spolu s voľbami uskutočniť volebné prieskumy občanov.  Podľa poslancov to poskytne "príležitosť nadviazať informačnú interakciu medzi vládnymi orgánmi a občanmi“ .  Otázky do diskusie môžu byť akékoľvek, dokonca aj o statuse ruského jazyka, s výnimkou situácie na Donbase a vzájomných vzťahov s Ruskou federáciou.

Trik je v tom, že na rozdiel od referenda, takéto volebné prieskumy neprinášajú žiadne právne následky, ale nechajú vás vypustiť paru a zlepšiť poškvrnenú povesť „sluhov ľudu“, ktorí sa podľa posledných sociologických štúdií v regiónoch prepadli na tretie alebo štvrté miesto.

Je nepravdepodobné, že by všetky tieto novinky zachránili Zelenského stranu. Po 25. októbri s najväčšou pravdepodobnosťou začnú na Ukrajine politické turbulencie, ktoré krajine hrozia úplnou stratou kontroly.

Ukrajina stojí pred ekonomickým kolapsom. Zelenského čaká náročný súboj aj s vlastnými straníkmi
Pred bankrotom môžu Ukrajinu zachrániť peniaze zo západu. Od západných inštitúcií by krajina mohla získať až desať miliárd dolárov, na ťahu je však teraz prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého zradili aj vlastní straníci. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok