Súdny dvor EÚ nariadil, že vlády nemôžu mať neobmedzený prístup k údajom používateľov telefónov a internetu
06 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Vlády nemôžu mať neobmedzený prístup k údajom používateľov telefónov a internetu, určil Súdny dvor EÚ, ktorý obmedzuje možnosti štátov EÚ legálne vykonávať hromadný zber údajov, informuje portál RT.


Porota zložená z 15 sudcov rozhodla, že neselektívne a hromadné zhromažďovanie telefónnych, internetových a webových komunikačných prenosov nie je kompatibilné s európskym právom. Súdny dvor uviedol, že vlády sa môžu uchýliť k takýmto praktikám, iba ak budú čeliť „vážnej hrozbe pre národnú bezpečnosť“.

Avšak aj za extrémnych okolností, za ktorých sa hromadný zber údajov považuje za oprávnený, by sa tieto programy mali obmedziť na obdobie, ktoré je „striktne nevyhnutné“, vysvetlil súd.

"Takýto zásah do základných práv musí byť sprevádzaný účinnými zárukami a musí ho preskúmať súd alebo nezávislý správny orgán," ďalej poznamenal Súdny dvor EÚ.

Tureckí vojenskí piloti sa na oblohe (nielen) nad Karabachom správajú ako piráti
Turecké letectvo je najagresívnejšie letectvo NATO. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Toto rozhodnutie nasledovalo po dvojdňovom vypočutí o zákonnosti britského programu hromadného zberu údajov, ktorý bol napadnutý dozornou skupinou Privacy International. Súd tiež posúdil opodstatnenosť programov dohľadu vo Francúzsku a Belgicku.

Zástupca spoločnosti Privacy International uviedol, že prípad poskytol „príležitosť napadnúť systematické zhromažďovanie, uchovávanie a používanie údajov patriacich miliónom ľudí vládou Spojeného kráľovstva.“ Skupina obvinila britské orgány z používania „neurčitých“ tvrdení o národnej bezpečnosti na ospravedlnenie hromadného uchovávania údajov.

Rozsudok prichádza niekoľko mesiacov po tom, čo Súdny dvor rozhodol, že pakt medzi EÚ a USA, ktorý reguluje tok používateľských údajov EÚ do Spojených štátov, je neplatný, pričom uviedol, že národné bezpečnostné zákony USA nie sú dostatočné na to, aby chránili Európanov pred sliedením americkej vlády.

Zrútený AN-26 na Ukrajine vôbec nemusel havarovať. Prednosť totiž dostal papalášsky synček
AN-26, ktorý sa nedávno zrútil na Ukrajine, sa nedostal včas s jedným poškodeným motorom na letisko, pretože prednosť na pristátie dostal papalášky synáčik. Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Ivan Brožík