Pasca MMF sklapla – Ukrajina sa nemôže dostať von (Sviatoslav Kňazev)
05 | 09 | 2020 I Iveta Machová

Komentár  Sviatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry)


Konzervácia chudoby


Ukrajinský minister financií Sergej Marčenko vystúpil s vyhlásením ohľadom plánov kyjevského režimu na vymáhanie nových dlhov od zahraničných veriteľov v tomto roku, z ktorých najväčší je MMF. „Do konca roka stále očakávame pôžičku od Svetovej banky vo výške 700 miliónov dolárov, 1,4 miliardy dolárov od MMF, ak sa v tomto roku uskutočnia dve revízie programu, a 1,2 miliardy eur, z nového programu makrofinančnej pomoci od EÚ,“ -  citujú ministra ukrajinské médiá.

Volodymyr Zelenskij predtým, ako predstavil nového šéfa Národnej banky Ukrajiny (NBU) Kyryla Ševčenka,  oznámil, že je dôležité, aby Kyjev pokračoval v „efektívnej spolupráci“ s MMF. Guvernér NBÚ Jakiv Smolij, zdedený po Porošenkovi a ktorý bol kontrolovaný medzinárodnými finančnými štruktúrami, bol odvolaný. Smolij odišiel s tvrdením, že je pod politickým nátlakom. Aj Kyjev sa okamžite dostal pod tlak. Zelenského podrobili kritike  veľvyslanci členských štátov G7. Ale vedenie MMF  ocenilo Smolija a naznačilo Kyjevu, že akčný program NBU by sa mal  zachovať aj pod novým vedením. Podľa informácií západných médií, v prípade odklonu od línie spolupráce s Fondom, Ukrajine  znížia  medzinárodné pôžičky.

Ukrajina - štátny prevrat ako komerčný podnik (Alexander Dudčak)
Komentár Alexandra Dudčaka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Zelenskij začal okamžite spievať ódy na MMF a   v rozhovore s vedúcimi predstaviteľmi Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD) podčiarkol svoje odhodlanie splniť požiadavky Medzinárodného menového fondu. A tí, ktorí pracujú pre Georga Sorosa, začali vychvaľovať externú vládu ako normu. Kyjevské médiá  replikovali  príspevok, ktorý na Facebooku napísal spolupracovník soroskej spoločnosti Dragon Capital,  Sergej Fursa: „Nový druh ukrajinského patriotizmu od darebákov - rozprávky o externom manažmente ... Na Ukrajine prebehli všetky reformy iba pod vonkajším tlakom. To je pravda. A je to prirodzené ... Politická trieda na Ukrajine nebude nič meniť, pretože je tiež spokojná so všetkým ... MMF je jedinou silou, ktorá je schopná reformovať Ukrajinu. To je všetko vonkajší vplyv. A všetko, čo sa urobilo za posledných päť rokov, všetky pozitívne zmeny - to je presne výsledok tlaku MMF ... “

Hlavná téza tohto apologéta  pre MMF je, že každý, kto kritizuje Medzinárodný menový fond, sa automaticky postaví na stranu oligarchov proti ľudu.

"MMF berie Ukrajine poslednú šancu, aby sa niekedy zotavila,"  -  napísal  v denníku "Glavred" ukrajinský politický analytik Andrej Golovačev, ktorý odporúčal pozrieť sa na skúsenosti zo spolupráce s Medzinárodným menovým fondom, hoci aj s Pakistanom. „Za posledných 30 (!!) rokov spolupráce ... MMF nebol schopný nielen pomôcť prekonať chudobu v Pakistane, ale naopak, bol to MMF, ktorý svojimi činmi zablokoval príležitosti pre rast pakistanského hospodárstva a skutočne odsúdil krajinu na večnú chudobu .

Ukrajina získala ruské územia neprávom vďaka boľševikom
Bývalý ukrajinský premiér Nikolaj Azarov pripomína ukrajinským nacionalistom, že Ukrajine pred revolúciou v Rusku v roku 1917 nepatrili Odesa, Charkov, Luhansk, Doneck, Cherson a ani Ľvov. A už vôbec nie Krym. Píše Gazeta.ru. Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Golovačev tiež cituje slová bývalého zástupcu MMF v Egypte a na Srí Lanke Nadima Ul Haakeho: „Programy MMF po celé desaťročia podkopávali efektívnosť pakistanskej ekonomiky a rozbíjali vládu Pakistanu, podnecovali vydieranie a korupciu a zbavovali krajinu rastového potenciálu ... Rýchlo naplánované škrty vo výdavkoch podkopali hospodársky rast a finančné postavenie vlády, čo ju prinútilo znížiť výdavky na verejné služby a projekty infraštruktúry. To malo za následok  prudké oslabenie potenciálu štátu... Vláda s požehnaním MMF uskutočňuje sériu nákupov, čerpá drahé pôžičky na drahé projekty, čím vytvára ešte väčší dlh a zvyšuje neefektívnosť ekonomiky.O pár rokov príde ďalšia kríza a čaká nás ďalší program MMF... Súčasne pokračuje nedostatočné financovanie vzdelávania, čoraz častejšie dochádza k akútnemu nedostatku energie a vody, zhoršovaniu hospodárskej nerovnováhy a ďalšiemu oslabovaniu schopnosti vlády rozvíjať finančnú politiku...“

Goloboroďko Vasilij Petrovič


To všetko je veľmi vhodné na opísanie situácie na Ukrajine. MMF už požaduje, aby Ukrajina sprísnila menovú politiku, obmedzila pracovné práva obyvateľstva, zrušila znižovanie daní, legalizovala hazardné hry a „pirátsku“ ťažbu jantáru, rozšírila právomoci orgánov finančnej kontroly, zvýšila vek odchodu do dôchodku, znížila výdavky na lieky a vzdelávanie, obmedzila sociálne platby a dotácie. A tiež zaviedla voľný trh s pôdou, zvýšila ceny energie a pokračovala v radikálnej privatizácii predajom najvýnosnejších štátnych podnikov. Väčšina z týchto opatrení bola realizovaná alebo sa realizuje. MMF núti kyjevský režim, aby zakonzervoval chudobu.

Ukrajina stojí pred ekonomickým kolapsom. Zelenského čaká náročný súboj aj s vlastnými straníkmi
Pred bankrotom môžu Ukrajinu zachrániť peniaze zo západu. Od západných inštitúcií by krajina mohla získať až desať miliárd dolárov, na ťahu je však teraz prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého zradili aj vlastní straníci. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


„Soroskového“ Fursu poburuje skutočnosť, že „lokalizácia výroby“ na Ukrajine môže pre „jednoduchého Ukrajinca“ zvýšiť náklady na konečný produkt o 30%. Zároveň však vynecháva otázku, odkiaľ môžu obyvatelia Ukrajiny získať peniaze na nákup dovážaných výrobkov minimálne za ceny, ktoré on považuje za „nízke“.

Kyjevčania, ktorí sú pri moci, sú teraz spokojní s tým, že Ukrajina zostáva agrárnym príveskom Západu a lacnou montážnou dielňou. Z MMF nebudú peniaze na rozvoj reálneho sektoru ekonomiky a na zahriatie spotrebiteľského trhu zvýšením príjmu obyvateľstva.

Pred rokom a pol poslal Volodymyr Zelenskij  ústami svojho televízneho alter ega  Vasilija Goloboroďka funkcionárov MMF do pekla a sľuboval nasmerovať Ukrajinu na cestu nezávislého rozvoja. Na toto všetko sa dnes zabúda. Ukrajinský prezident sa stal jedným z prevodov v  mechanizme vonkajšej kontroly Ukrajiny.

Kriminálna rodina Pelosi a aféra Ukrajina 2. (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD