Ukrajina stojí pred ekonomickým kolapsom. Zelenského čaká náročný súboj aj s vlastnými straníkmi
04 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Pred bankrotom môžu Ukrajinu zachrániť peniaze zo západu. Od západných inštitúcií by krajina mohla získať až desať miliárd dolárov, na ťahu je však teraz prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého zradili aj vlastní straníci.


Ukrajinu, jednu z najchudobnejších európskych krajín, čaká v súvislosti s koronavirúsovou krízou niekoľko kľúčových výziev. Nové zákony, ktoré sa chystá ukrajinská vláda pretlačiť v parlamente, majú zabrániť najhoršiemu, píše web HNonline.sk.


Ako sa ukázalo, prijatie zákonov zameraných na odvrátenie bankrotu krajiny je bojom aj pre prezidenta Zelenského. Napriek tomu, že má jeho strana Sluha národa v parlamente väčšinu, na pretlačenie zákonov v prvom kole potrebovala aj hlasy opozície.


"Naša krajina sa vďaka koronavírusu ocitla na rázcestí a má dve možnosti. Po prvé prijať dva dôležité zákony. A potom získať od našich medzinárodných partnerov pomoc vo výške najmenej desiatich miliárd dolárov,“ upozorňoval poslancov Zelenskyj.


Koniec Európskej únie?
Komentár Judith Bergman, právničky, politickej analytičky, komentátorky a významnej spolupracovníčky Gatestone Institute. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Dušan Guman

Celkovo až desať miliárd dolárov ponúkajú krajine Medzinárodný menový fond, Svetová banka a Európska únia. Ak by však Ukrajina peniaze chcela získať, parlament by musel prijať zákon o predaji poľnohospodárskej pôdy a tzv. "Antikolomojského zákon“.


Práve pri druhom menovanom zákone nastal problém vo vnútri prezidentovej strany. Ide totiž o bankový zákon, ktorý má za úlohu zabrániť bývalým majiteľom znárodnených alebo zlikvidovaných bánk aby žiadali kompenzácie.


Časť poslancov Sluha národa sa voči prijatiu zákona postavilo. Týka sa totiž aj oligarchu a bývalého majiteľa zoštátnenej Privatbank Ihora Kolomojskyho, ktorý vládnu stranu, rovnako ako samotného Zelenského, pred voľbami podporoval. 


Práve v tejto krízovej situácii, kedy Ukrajina potrebuje získať peniaze od západu, prišiel Zelenskému vplyv oligarchu Kolomojskyho na vládnu stranu viac ako nevhod. Podporu tak musel hľadať u svojho politického rivala Petra Porošenka.


Misia coronavirus a rozklad EÚ z jej vnútra
Autorka je aktívna politička. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Slavěna Vorobelová