Niektoré globálne obavy, ktoré sa dotýkajú nás všetkých (Richard Kemp)
06 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Richarda Kempa (Gatestone Institute)


Svet sa čoraz viac globalizuje a môžeme už len s ťažkosťami nájsť nejaké geopolitické problémy, ktoré by sa netýkali všetkých. Niektoré vážne globálne obavy pre Gatestone Institute rozobral a na niekoľko ďalších otázok odpovedal plukovník Richard Kemp.


Prvou globálnou obavou je súčasná situácia v Iráne a jej dôsledky. Druhou v súvislosti s Iránom je súčasná situácia v Libanone, najmä s Hizballáhom, ktorý sa tiež nachádza v Sýrii. Ďalšou je Medzinárodný trestný tribunál, od ktorého bezprostredne očakávame rozhodnutie, ktoré by mohlo mať potenciálny dopad na Izrael aj na nás ostatných.
Situácia v Iráne

Verím, že Irán je momentálne pod obrovským tlakom - čo je najväčší tlak od vzniku Islamskej republiky počas jej islamskej revolúcie v roku 1979. Vodcovia Iránu, ajatolláhovia a rôzni ďalší, ktorí riadia túto krajinu, sú nepochybne hlboko znepokojujú a snažia sa o prežitie ich režimu.  Udržanie režimu je pre nich, samozrejme, všetko. Je nevyhnutnosťou číslo jedna. Na udržanie tohto režimu vykonávajú veľké množstvo extrémnych aktivít doma i na celom svete.

Po prvé, ich ekonomika upadá do veľkej depresie s malými náznakmi nádeje, najmä kvôli maximálnemu tlaku USA. USA uvalili na Irán prísne sankcie a tiež vyzvali ďalšie krajiny, aby ich sankcie neporušili, a aby v niektorých prípadoch prijali proti Iránu vlastné opatrenia. Tieto prísne opatrenia spôsobili Iránu obrovský problém.

Ruským vojakom chystajú špeciálne bojové obleky
Okrem ochrany by mali „vonkajšie kostry“ pomôcť vojakom odolať zvýšenej námahe a prenášať ťažké bremená. Uviedol portál Potokmedia.ru. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Súčasná americká vláda odmietla hroznú iránsku jadrovú dohodu, JCPOA, ktorá mala údajne zabrániť tomu, aby sa Irán stal jadrovou mocnosťou. Ale tá, v skutočnosti, pripravila pôdu pre to, aby sa z Iránu stal úplne jadrovo-ozbrojený štát. Už od začiatku JCPOA sme si boli vedomí, že aj keby Irán dohodu neporušil, stále by to bola mimoriadne nebezpečná krajina. Vieme však, vďaka Izraelčanom, že odkedy nadobudla platnosť, Irán dohodu už porušil.

Bolo to s neuveriteľnou odvahou a zručnosťou, ako aj s obrovským rizikom pre ich vlastné životy, že izraelskí agenti vošli do levieho brlohu a zmocnili sa kontajnerov plných tajných archívov. Tie boli uložené v Teheráne a iba málo ľudí, dokonca ani v rámci režimu skutočne vedelo, že existujú. Pre šéfa izraelského Mosadu, Yossiho Cohena, ktorý sa rozhodol to urobiť, so všetkými rizikami, ktoré to so sebou prinášalo, prejavil nesmiernu odvahu. Svet mu môže byť vďačný za jeho energiu a odhodlanie a predovšetkým odvahu pri operácii.

Výsledok - americké odmietnutie dohody - viedlo k opätovnému uloženiu týchto sankcií. Toto rozhodnutie, žiaľ, Európa neurobila. Európania, čiastočne z nevraživosti voči USA, čiastočne kvôli svojej chamtivosti a vlastnému záujmu voči Iránu, nedokázali nasledovať americké vedenie, napriek úsiliu presvedčiť ich, aby tak urobili. Žiaľ, sem patrí aj Británia.

Dvaja mŕtvi a 24 nezvestných po povodniach vo Francúzsku a Taliansku
Záplavy z rekordných dažďov v hornatej oblasti Francúzska a Talianska zabili dvoch ľudí v Taliansku a najmenej 24 ľudí v týchto dvoch krajinách zostalo nezvestných, konštatuje The Guardian. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Domnievam sa, že Američania sú v blízkej budúcnosti na pokraji opätovného zavedenia sankcií, hoci Rada bezpečnosti OSN tento krok prekvapivo vetovala. Stále to môžu jednostranne urobiť USA, ale, samozrejme, si počkáme, či to v praxi skutočne bude fungovať.

Čoskoro tiež vyprší embargo OSN na dovoz a vývoz iránskych zbraní. Američania sa v súčasnosti snažia, rovnako ako Izraelčania, zhromaždiť podporu na celom svete, aby OSN tieto sankcie zachovala a nie sa ich vzdala. Boli súčasťou jadrovej dohody a ak by Irán dohodu dodržal, v tomto okamihu by ich zastavili.

Ďalším faktorom, ktorý rozhoduje, je v prvom rade zabitie najhoršieho teroristu na svete Qasem Soleimani, ktorý je zodpovedný za obrovský počet úmrtí v Iráne i mimo neho, ako aj v Izraeli a vo vojenských silách Veľkej Británie a USA.

Odstrašuje Grécko migrantov so súhlasom Nemecka?
Životné podmienky v gréckom utečeneckom tábore Moria boli katastrofálne už aj pred požiarom. Bývalá vláda Tsiprasa migrantov minimálne odrádzala, no súčasný premiér Mitsotakis zašiel ešte ďalej. A Berlín sa len prizerá, píše Michael Martens pre... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ingrid Vrabcová


K úmrtiam patrí zabitie viac ako tisíc britských a amerických vojakov bojujúcich v Iraku a Afganistane, ktoré väčšinou neurobil on, ale jeho zástupcovia po celom svete. Smrť Soleimaniho, ktorého niektorí oplakávali, v Iráne neľutovali, ani napriek úsiliu iránskych i západných médií  hovoriť opak. Jeho smrť bola oplakávaná hlavne hierarchiou režimu.

Mnoho z Iráncov vedelo, že časť ich ekonomického utrpenia bolo spôsobené tým, že Soleimani utrácal obrovské množstvo iránskych peňazí za svoje zámorské dobrodružstvá. Bol druhým najdôležitejším mužom v Iráne, jeho odstránenie skutočne podlomilo Islamskú republiku a spôsobilo, že mnoho ľudí pochybovalo o tom, akí silní sú ich vodcovia, keď USA mohli taký čin podniknúť s relatívnou ľahkosťou.

Dôsledkom tohto incidentu bolo zostrelenie ukrajinského dopravného lietadla nad Teheránom. Samostatná strašná tragédia, ktorá však ešte viac narušila vnútornú dôveru v režim. Spôsobila, že ho ľudia spochybňovali spôsobom, aký dovtedy nemal obdobu.

Nemecký lekár slovenského pôvodu sa obul do našich "spochybňovačov"
Aj v Passau v Nemecku pozorne odborníci sledujú to, čo sa deje u nás na Slovensku a napísať, že "krútia hlavami", je naozaj málo. Posúďte sami. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Za posledné dva roky sme tiež v Iráne videli rozsiahle protesty. Boli bezohľadne potlačované režimom, ktorý v procesoch zabil veľké množstvo Iráncov.

Rovnako ako inde vo svete sme, samozrejme, videli aj tragédiu spojenú s koronavírusom, ktorá Irán mimoriadne ťažko zasiahla. Pre iránsky ľud zdôraznila nedostatky jeho vlády a ešte viac poškodila hospodárstvo.

Ajatolláh a jeho nasledovníci donedávna objasňovali, že moslimovia sú imúnni voči koronavírusu. Zrazu začal nosiť rúško. Keď ho pred nedávnom vyfotografovali na stretnutí s irackým prezidentom, obaja muži mali masky.

Ďalšími klincami do rakvy Iránu, je veľké množstvo nevysvetliteľných výbuchov, ku ktorým v Iráne došlo, a to aj v námorných prístavoch . Výbuchy, ktoré okrem iného ovplyvnili energetickú infraštruktúru, Irán nedokázal vysvetliť.

Erdogan plne podporuje bratský Azerbajdžan proti "arménskej okupácii"
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že Turecko bude stáť po boku Azerbajdžanu v konflikte s Arménskom o sporný región Náhorný Karabach a vyzval ho, aby pokračovalo v útoku a vyháňalo arménske sily, uviedol portál RT. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Najväčším bol útok na Natanz, centrifugačné zariadenie, ktoré je kritické pre iránsky jadrový režim. Iránci pripustili, že to vážne poškodilo ich jadrový program. Všetky tieto veci nepochybne vedú k tomu, že Iránci sa obávajú o svoju budúcnosť, a to oprávnene. Podľa môjho názoru je pre USA mimoriadne dôležité udržiavať maximálny tlak na Irán. Je však tiež mimoriadne dôležité, aby sa k nim pridali aj ďalšie vlády, najmä v Európe.

Dve posledné úvahy o Iráne - prvá je, že si nemyslím, že je pravdepodobné, že iránsky režim bude zlikvidovaný rozsiahlymi verejnými nepokojmi. Verejnosť, aj keď nie je spokojná s režimom, si tiež veľmi dobre uvedomuje, čo sa stalo, keď sa ľudia v Sýrii pokúsili zosadiť Asada. Došlo k obrovskému počtu úmrtí. Posledná vec, ktorú chcú, je aby sa to zopakovalo ich vlastnej krajine a v ich rodinách.

Ak sa má vláda v Iráne zvrhnúť, urobí to pravdepodobne jedna z mnohých vojenských a polovojenských organizácií, ktoré v ňom existujú. Samozrejme, podľa toho, ktorá skupina by to spôsobila, by bol režim, ktorý by nasledoval po súčasnom lepší alebo horší.

Ochrániť pred koronou môže i sezónne prechladnutie
Americkí vedci zistili, že ak ste boli prechladnutý a máte už potrebné protilátky, dokážu vás ochrániť i pred Covid-19. Uviedla Volgogradská pravda. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Poslednou obavou z Iránu je nedávno vzniknuté 25-ročné strategické partnerstvo, ktoré bolo ohlásené medzi Iránom a Čínou. Pripravuje pôdu pre miliardy dolárov čínskych investícií v regióne, najmä do iránskej infraštruktúry vrátane železníc, prístavov, energetických zariadení, ako aj poskytovania vojenského vybavenia a spolupráce na vojenskom a bezpečnostnom fronte.

Na oplátku by Irán poskytoval Číne ropu a plyn za výrazne znížené ceny. To je zjavne znepokojujúca informácia. Irán je tým nadšený - takéto partnerstvo by mohlo uľahčiť jeho ekonomickú situáciu. Zatiaľ neprišlo k uskutočneniu a niektorí o tom aj pochybujú.

Z pohľadu Číny sú v regióne však krajiny, o ktoré má väčší záujem. Patrí sem hlavne Saudská Arábia, Egypt a ďalšie. Čína nechce poškodiť vzťahy najmä s krajinami Perzského zálivu kvôli príliš úzkemu prepojeniu s Iránom, najmä po vojenskej stránke.

Pohrebníctvo je ideálna sféra pre trestnú činnosť
Zbaviť sa obete trestného činu ľahké nie je. Ak nemáte "správne kontakty" na pohrebníctvo. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Libanon a Hizballáh

Aj situácia v Libanone s Hizballáhom je spojená s Iránom. Hizballáh je výtvor Iránu, ktorý Irán riadi a ktorý Irán financuje. Je to v podstate predĺženie pravej ruky ajatolláha. Vieme, že Hizballáh sa pokúšal pridať k už tak rozsiahlemu raketovému arzenálu v južnom Libanone presnejšie riadené strely. Vieme tiež, že spolu s Iránom a inými milíciami sa všemožne snažili vytvoriť základňu operácií, z ktorých bude možné zaútočiť na Izrael aj zo Sýrie. Izrael úspešne marí všetky tieto snahy a Hizballáh preto ešte zvyšuje svoje úsili.

Nedávno sa hovorilo o tom, že Izrael zabil významného činiteľa Hizballáhu v Libanone. Nevieme to naisto - Izrael nič nepriznal - iba sa špekuluje. Hizballáh sa zaviazal túto osobu pomstiť. Nedávno tiež prebehla infiltračná operácia Hizballáhu do severného Izraela. Členov Hizballáhu spozorovali pozorovatelia IDF, ktorí okrem svojich očí používali aj veľmi pokrokovú technológiu.

Každý štvrtý používateľ výpočtovej techniky a androidov sa stal obeťou počítačovej kriminality
Nástrah na internete je veľa. A majú veľa obetí, ukazuje nedávna štúdia. Ale len veľmi málo ľudí sa z následkov poučí. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Izraelčania na nich spustili paľbu ešte skôr, ako sa im podarilo dostať tam, kde chceli a urobiť to, čo chceli. Izraelčania nestrieľali, aby zabíjali. Vydali iba varovné výstrely. Izrael nechce iniciovať eskaláciu konfliktu na severe, chce iba Hizballáh varovať. Samotný Hizballáh poprel, že by došlo k infiltrácii.

Úder na Izrael by bol ďalším spôsobom, ako by sa iránsky režim pokúsil zachrániť niečo z ich súčasného postavenia, ale to by bolo samozrejme dosť neisté. Je to klasická taktika diktátorov, ktorí vedú agresiu v zahraničí, aby odvrátila pozornosť ľudí od problémov doma. Zdá sa však, že vedia, že takáto akcia by im mohla spôsobiť viac problémov, ako by ich mohla vyriešiť.

Nová teória - vírus potrebuje na šírenie živých, nie mŕtvych, preto oslabol
Alebo inak - Covid zmutoval, napáda nás možno ešte intenzívnejšie, ale je "proti jeho záujmom" ľudí zabíjať. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Medzinárodný trestný tribunál

Nakoniec, čo sa týka Medzinárodného trestného tribunálu, ste si pravdepodobne vedomí toho, že ICC chce stíhať Izrael za údajné vojnové zločiny, ktoré sa týkajú predchádzajúcich konfliktov, a ktoré označujú ako nelegálne dohody v Judsku a Samárii. Teraz si myslia, že našli spôsob, ako to urobiť. Panel prípravných konaní na Medzinárodnom trestnom súde už mnoho mesiacov zvažuje, či majú v tejto veci skutočne jurisdikciu. Mnoho významných právnikov tomu totiž  neverí. Trinásť členských štátov Medzinárodného trestného súdu vrátane Nemecka a obávam sa, že okrem Británie, formálne žiada ICC, aby nepokračoval, pretože neveria v jurisdikciu ICC v tomto prípade.

Na rozhodnutie sa čaká. Je dosť pravdepodobné, že sa rozhodnú, že jurisdikciu majú. To bude pre Izrael mimoriadne škodlivé.  Nebude to totiž okamžité rozhodnutie o tom, či Izrael spáchal alebo nespáchal vojnové zločiny. Bude to trvať roky. Budú predvolávaní členovia vlády, členovia IDF, ľudia, ktorí boli zapojení do rôznych operácií, za ktoré sa snažia odsúdiť Izrael.

Štúdia tvrdí, že Covid-19 postihuje naše sny - a vedci tvrdia, že to naznačuje „určitú formu zdieľanej predstavivosti“
Mnohí z nás považujú Covid za živú nočnú moru a nový výskum teraz dokazuje, že pandémia Covid-19 útočí aj na naše sny. Navyše dospela k záveru, že podobné sny testovaných osôb poukazujú na „vzdieľanú“ formu predstavivosti, píše... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Ak odmietnu svädčiť, ICC má právomoc nariadiť ich zatknutie pomocou medzinárodných zatykačov. To, samozrejme, znamená, že ľudia ako izraelský predseda vlády, náčelník štábu, bývalý šéf štábu, ministri zahraničných vecí, ministri obrany, a rôzni vysokí úradníci a ďalší budú uväznení, ak vycestujú do krajín, ktoré sú ochotné vykonať takýto zatykač. To dáva ďalší propagandistický nástroj ľuďom, ktorí chcú Izrael odsúdiť.

Medzinárodný trestný súd bol zriadený s dobrými úmyslami postaviť pred spravodlivosť v zásade diktátorov a vojnových zločincov. Tých, ktorí páchajú vojnové zločiny v krajinách, ktoré nie sú schopné, pretože nemajú adekvátny právny systém, alebo nie sú ochotné postaviť ich pred spravodlivosť. To sa, samozrejme, netýka Izraela.

ICC sa tiež pokúša vyšetrovať Britániu za vojnové zločiny v Iraku - rovnako ako USA za vojnové zločiny v Afganistane. Samozrejme, sú to obvyklí traja podozriví - Británia, USA a Izrael, ktorých majú stále v hľadáčiku. Tieto veci súd poškodzujú. Medzinárodný trestný súd už nie je právnym subjektom. Teraz je to politický orgán. Zmenilo sa to na niečo, čím to nikdy nemalo byť.

Slovensko potrebuje podľa Smeru vytvoriť ucelenú stratégiu na riešenie klimatickej zmeny, Hlas ju považuje za vážnu tému
Slovensko potrebuje podľa strany Smer - sociálna demokracia vytvoriť ucelenú stratégiu na riešenie klimatickej zmeny. Strana Hlas - sociálna demokracia víta prejavy občianskej angažovanosti, zvlášť v takej dôležitej téme, ako je klimatická... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | SITA

* * *


Aký je podľa vás britský postoj k Číne po jej ponúknutí svetu COVID ‑ 19?

Col. Kemp : Pohľad na Čínu v Británii a vo veľkej časti Európy a na celom svete sa od koronavírusu dramaticky zmenil. Nevieme, či to bolo výsledkom čínskeho vedeckého experimentu. Bolo veľa dôvodov myslieť si, že to mohlo byť.

S istotou vieme, že Čína to absolútne nezvládla. Keď si prvýkrát uvedomili, čo sa deje, robili rôzne veci, aby sa to pokúsili zakryť bez ohľadu na bezpečnosť a zdravie zvyšku sveta.

Jedným z príkladov bolo, že keď si uvedomili, odkiaľ to má pôvod, okamžite zatvorili Wuhan pre akýkoľvek druh cestovania po Číne. Nemali ste dovolené letieť z Wu-chanu do ktorejkoľvek inej časti Číny - bolo vám však dovolené lietať z Wu-chanu do iných častí sveta. Skutočne to urobilo veľa, veľa ľudí. To bol jeden zo spôsobov, ako sa vírus okamžite vysielal do celého sveta.

Ľudia si uvedomujú, že ide o zlý a temný režim, ktorým mnoho ľudí bolo mnoho rokov klamaných. Ľudia si teraz uvedomujú svoju chybu. Jedným zo spôsobov, ktorý sa v Británii prejavuje, je úloha čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei v novej 5G internetovej sieti.

Rozklad nemocnice v Poprade v priamom prenose. Výpovede lekárov pokračujú
Lekárska komora je v šoku z udalostí v Nemocnici Poprad, výpovede odborného personálu pokračujú. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Je zrejmé, že netreba génia aby zistil, že umožnenie prístupu akejkoľvek inej krajiny k tejto infraštruktúre je z dlhodobého hľadiska potenciálne veľmi škodlivé pre našu vlastnú bezpečnosť. Mnoho ľudí pred tým varovalo vládu, keď sa prvýkrát rozhodla zahrnúť do infraštruktúry spoločnosť Huawei, ktorú, samozrejme, ako každú inú čínsku spoločnosť ovláda Čínska komunistická strana.

Britská vláda napriek tomu rozhodnutie nezmenila. Teraz toto rozhodnutie zvrátili v dôsledku súčasnej pandémie a tiež tlaku USA.

Ďalšia vec, ktorá prichádza do úvahy, je, že - podľa môjho názoru hlúpo - máme plány, ktoré umožnia Číne postaviť sériu jadrových elektrární v Británii. Dúfajme, že Británia tieto plány prehodnotí a zabráni im v uskutočňovaní.

Keď sa niekto dostane na ventilátor, je na konečnej
„Naše zdravotníctvo nie je schopné uniesť nápor pacientov. Dokáže skolabovať na oveľa nižších číslach pacientov s ťažkou infekciou ako v okolitých krajinách," myslí si biochemik Pavol Čekan. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Od roku 1949, keď bola vytvorená Čínska ľudová republika, viedla studenú vojnu proti Západu a my sme sa nebránili.

Teraz sa domnievam, že USA prijímajú opatrenia na zabránenie tomu, aby Čínska komunistická strana ovládla svet, kradla americké tajomstvá, ďalej vnucovala svoj systém USA a využívala výhody z obchodu s USA spôsobom, ktorý neumožňuje USA mať z toho prospech.

To isté samozrejme platí aj pre celý svet. Dúfam len, že my v Británii, Európe a USA a ďalších krajinách to dokážeme zvrátiť.

Kamenický by marihuanu nedekriminalizoval, Sulík by za jej držanie dával pokuty
Sloboda a Solidarita (SaS) presadzuje dekriminalizáciu marihuany, teda to, aby za jej držanie ľudia neboli trestne stíhaní. Namiesto toho by mali dostať pokutu, alebo nariadené verejno-prospešné práce. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | TASR


Irán má vo Washingtone DC veľmi sofistikovanú lobistickú operáciu. Významne zasiahla do zriadenia Demokratickej strany. Má Irán podobnú loby vo Veľkej Británii? Ak áno, aký vplyv má na vládu Spojeného kráľovstva?

Plukovník Kemp : Áno, Irán má vo Veľkej Británii významnú lobistickú moc. To, že sa chystáme pokračovať v zapojení spoločnosti Huawei do 5G, hovorí o ich vplyve. Bol to práve tento vplyv, ktorý Britániu priviedol k myšlienke zapojenia Huawei.

Británia mala na to aj ďalší dôvod - opustili sme EÚ. Pri odchode z EÚ sme sa, samozrejme, obzerali po celom svete, aby sme sa pokúsili nájsť ďalšie príležitosti na podporu našej ekonomiky po brexite. Jedným z nich bola aj Čína. No to nie je dôvod na narušenie vlastnej bezpečnosti. Uskutočnil sa tiež značný lobing na priemyselnej úrovni v rámci britskej vlády a inde.

Aktuálny núdzový stav neobmedzuje ľudské práva a slobody, tvrdí Šeliga
Vyhlásenie núdzového stavu momentálne neobmedzuje žiadne ľudské práva a slobody. Povedal to dnes v diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | TASR


Ak sa pozriete na predstavenstvo spoločnosti Huawei UK, spoločnosť kontrolovanú čínskou komunistickou stranou, uvidíte v jeho radách mnoho významných bývalých britských vládnych úradníkov aj ministra.

Keď sa prijalo rozhodnutie, že dohoda nebude pokračovať, predseda správnej rady, ktorý bol bývalým vyšším britským úradníkom, rezignoval - čo vám dáva trochu náhľad do spôsobu, akým funguje Čína.

To isté platí pre USA. Majú ústavy Konfucia po celej krajine a na univerzitách, ktoré využívali na šírenie svojej propagandy a kontrolu nielen nad miestnymi študentmi, ale aj nad čínskymi študentmi na univerzitách. Je ich veľmi, veľmi veľké množstvo.

Operácia, ktorú Čína vykonáva, je veľmi šikovná. Je to veľmi úspešné. Je to skoro rovnaká šablóna, akú používajú v iných európskych krajinách, v Austrálii, po celom svete.

Rusko-európska spolupráca obetovaná ambíciám USA (Frank Elbe)
Komentár Franka Elbeho (RT) Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Pokiaľ ide o zvyšok Blízkeho východu, v prvom rade je potrebné povedať, že väčšina arabských vlád na Blízkom východe si želá, aby sa tento nový mier s Izraelom uskutočnil. Čokoľvek by povedali verejne, chcú, aby sa to stalo z dvoch dôvodov. Jeden, pretože chcú silný Izrael, chcú Izrael, ktorý nebude zahltený ani podkopaný islamským extrémizmom. Chcú to, pretože vidia, že Izrael je na ich strane. Vedia, že silný Izrael na ich strane proti Iránu je v ich záujme.

Úroveň spolupráce medzi mnohými arabskými vládami a Izraelom nie je väčšine z nás známa, je však skutočná a rastie a odráža významnú zmenu vo vzťahu medzi arabskými vládami a štátom Izrael.

Druhým dôvodom je skutočnosť, že vedia, že to súčasná americká administratíva podporuje. Potrebujú na svoju stranu americkú správu. Nechcú robiť nič, čo by nahnevalo americkú administratívu. Nie je potrebné, aby boli proti rozhodnutiam americkej administratívy. Vidia oveľa väčšieho nepriateľa ako kohokoľvek z nás ostatných na celom svete - a to je Irán.

Arménske diaspóry naprieč celým svetom sa prebúdzajú - ideme brániť náš národ (Michael Safi a Bethan McKernan)
Komentár Michaela Safi a Bethana McKernan (The Guardian) Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Odrážajú záhadné útoky v Iráne znepokojenie neznámych strán, že súčasná administratíva USA môže voľby prehrať a druhá strana získať zákonodarnú moc?

Plk. Kemp : Ak Izrael podniká niektoré alebo všetky tieto útoky, využíva šancu útočiť na iránsky jadrový program skôr, ako dôjde k zmene administratívy v Bielom dome? Môže to byť tak. Rovnako si myslím, že je  pravdepodobné, že Irán práve prekročil konkrétnu červenú hranicu. Nedávno prekročil hranicu pri získavaní množstva obohateného uránu.

Nezabúdajme však na Stuxnet, údajne dielo Izraela a USA, možno aj Británie, kto vie? Kybernetický útok Stuxnet, ktorý vážne poškodil iránsky jadrový program, ku ktorému došlo počas Obamovej vlády.

Európa musí vyjsť z tieňa Ameriky (Rachel Marsdenová)
Komentár Rachel Marsdenovej (RT) Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Neviem, aká vláda nastúpi po súčasnej, aká by bola ich politika vo vzťahu k Iránu. Predpokladám, že by sme si museli počkať, ako sa veci vyvinú. Ak by súčasná vláda USA prehrala voľby, politika nasledujúcej vlády by pravdepodobne bola podobná politike predchádzajúcej. Pri vynaložení všetkého úsilia sa pravdepodobne pokúsiť o vzkriesenie jadrovej dohody. Táto akcia by určite umožnila Iránu vlastniť jadrové zbrane.

Z môjho pohľadu, či už sa ľuďom súčasný prezident páči, alebo ho nenávidia, bol podľa môjho názoru zďaleka najlepším americkým prezidentom pre štát Izrael.

Mimochodom, je tu ešte jeden bod, ktorý by som mal zdôrazniť. Všetci tí komentátori, ktorí hlásali, že ulice na Blízkom východe by vzplanuli, keby USA otvorili veľvyslanectvo v Jeruzaleme. Čo sa stalo? Nič sa nestalo, okrem prudkého nárastu násilia na hranici Gazy zo strany Hamasu, ktoré už bolo plánované.

Erdoganov plán na prevzatie Palestíny (Khaled Abu Toameh)
Komentár Khaleda Abu Toameho (Gatestone Istitute) Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Myslíte si, že Irán a Čína zasahujú do volieb v USA, pokiaľ ide o financovanie niektorých sociálnych nepokojov a davov, ktoré v súčasnosti sužujú niektoré mestá v USA? Myslíte si, že existuje možnosť, že Číňania plánovali rozšírenie COVIDU?

Plk. Kemp : Neviem. Možno sa to nikdy nedozvieme. Myslím si, že Čína určite urobí všetko pre to, aby ovplyvnila voľby. Keby som mal byť tipujúcim, povedal by som, že všetok vplyv, ktorý sa na tieto voľby vzťahuje, sa uplatňuje proti prezidentovi Trumpovi.

Aký je stav dnešnej spolupráce medzi Iránom a Severnou Kóreou v oblasti jadrových zbraní, pašovania atď.?

Plk. Kemp : Medzi Iránom a Severnou Kóreou samozrejme už existovala určitá spolupráca, najmä pokiaľ ide o ich jadrový program. Iráncom boli veľmi nápomocní.

Nahotu strieda za manželove vypracované telo. Andrea Verešová mení taktiku na Instagrame
To, že sa modelka Andrea Verešová (40) zamilovala do pozornosti a obdivu, nie je žiadna novinka. O nových sledujúcich na Instagrame bojuje, ako len vie. Jej nahota už nikoho veľmi nevzruší, fanúšikovia videli z jej tela snáď všetko okrem lona. Čo... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Rozvíjajúci sa vzťah medzi Iránom a Čínou je v porovnaní napríklad so Severnou Kóreou významnejší z hľadiska schopností Číny, sveta technológií, sveta zbraní a tiež hospodárskej sily Číny.

Mali by sme, samozrejme, dohliadať na Severnú Kóreu vo vzťahu k Iránu. Ale je to predovšetkým Čína, ktorá by nás mala trápiť. Vieme, že Čína a Irán majú k sebe obrovskú empatiu. Sympatie a podporu jeden druhému.

Vidia samých seba na rovnakej strane. Zjavne nejde o náboženský problém. Ak sa nad tým zamyslíte, je tu niečo nelogické -  pravdepodobne najhoršie prenasledovanie moslimov nemoslimským štátom - Čínou proti jej ujgurským moslimom. Nedávno sme videli zábery, ako sú Ujguri umiestnení do dobytčích vagónov a vlakov, čo pripomína holokaust.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/10/04/zomrel-limonadovy-joe-karel-fiala-%e2%80%a095-zil-posledne-roky-v-liecebni/

Zdá sa, že to Iránu nevadí. Irán, pokiaľ viem, nevzniesol žiadne námietky proti tvrdému potlačovaniu moslimského obyvateľstva v Číne zo strany čínskej komunistickej strany.

Na druhej strane som tiež nevidel veľa odsúdenia zo strany iných krajín na Blízkom východe, ale nie som si celkom istý, prečo. Myslím, že v mnohých krajinách vidia Čínu ako nesmierne užitočnú a nechcú ju odradiť.

Plukovník Richard Kemp je bývalý veliteľ britskej armády. Bol tiež vedúcim medzinárodného protiteroristického tímu v Úrade vlády Spojeného kráľovstva a teraz je spisovateľom a rečníkom v medzinárodných a vojenských záležitostiach.

Ochrániť pred koronou môže i sezónne prechladnutie
Americkí vedci zistili, že ak ste boli prechladnutý a máte už potrebné protilátky, dokážu vás ochrániť i pred Covid-19. Uviedla Volgogradská pravda. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič