Štúdia tvrdí, že Covid-19 postihuje naše sny - a vedci tvrdia, že to naznačuje „určitú formu zdieľanej predstavivosti“
04 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Mnohí z nás považujú Covid za živú nočnú moru a nový výskum teraz dokazuje, že pandémia Covid-19 útočí aj na naše sny. Navyše dospela k záveru, že podobné sny testovaných osôb poukazujú na „vzdieľanú“ formu predstavivosti, píše rt.com


Vedci vo Fínsku použili umelú inteligenciu (AI) na analýzu snov niekoľkých stoviek ľudí. Podrobnosti týchto snov boli zaznamenané do databázy. Zistili, že Covid-19 „infikoval“ viac ako polovicu snov, ktoré účastníci označili za „zlé“. Výsledný dokument s názvom Pandemic Dreams: Network Analysis of Dream Content during the COVID-19 Lockdown ( Pandemické sny: Sieťová analýza snov počas opatrení proti COVID - 19 )  bol publikovaný v online časopise Frontiers in Psychology ( Hranice v psychológií ).

Na uskutočnenie tejto štúdie výskumníci zhromaždili údaje o spánku a strese skupiny asi 4 000 účastníkov počas šiesteho týždňa karanténnych opatrení vo Fínsku. Z nich až 800 poskytlo podrobné informácie a popis svojich snov. „Výsledky nám umožnili špekulovať o tom, že snívanie za extrémnych okolností odhaľuje spoločné vizuálne obrazy a pamäťové stopy. To znamená, že týmto spôsobom môžu sny naznačovať určitú formu spoločného myslenia ( snenia ) medzi jednotlivcami,“ uviedla autorka Dr. Anu-Katriina Pesonenová, vedúca výskumnej skupiny pre spánok a myseľ na univerzite v Helsinkách.

Tím prepísal obsah snov účastníkov a text potom vložil do algoritmu pre AI, ktorá analyzovala sny. Jej cieľ bol nájsť zdieľaný obsah a slovné asociácie. Toto vyprodukovalo takzvané „zhluky snov“ z „menších častíc sna“, tzv. čiastkové útvary vo vnútri snov. Objavilo sa najmenej 33 zhlukov snov so zdieľanými témami. Z toho 20 bolo klasifikovaných ako zlé sny. Asi 55 percent zlých snov malo obsah spojený s pandémiou.

Rusko šíri lži o vakcínach na Covid, tvrdí šéf britskej armády (Dan Sabbagh)
Komentár Dan Sabbagh ( The Guardian) Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Dalo sa očakávať že, dystopia a apokalypsa boli hlavnými opakujúcimi sa témami v snoch účastníkov. Ďalšie spoločné sny boli napríklad o zlyhaní osobných ochranných prostriedkov (PPE), o nekontrolovanom šírení vírusu a o sociálnom dištancovaní sa. Viac ako 50 percent respondentov uviedlo, že počas karanténnych opatrení viac spalo. 25 percent opýtaných uviedlo, že mali časté nočné mory a 10 percent uviedlo, že mali problémy so spánkom.
Iná univerzita, podobné výsledky

Na univerzite v Toronte vedci uskutočňovali podobne zameranú štúdiu na vplyv pandémie na spánok. Výsledky boli až nápadne podobným tým vo Fínsku. Tím pod vedením antropológa Dr. Davida Samsona, ktorý tvrdí, že ľudstvo si vyvinulo sny a nočné mory pre to aby malo možnosť výcviku proti hrozbám v reálnom svete, zhromaždil údaje o snoch a spánku 84 študentov z 22 krajín sveta. Ak to bolo možné, účastníci poskytli podrobné opisy svojich snov počas fázy prvej vlny pandémie. Tie boli následne roztriedené do piatich tém týkajúcich sa postáv, sociálnych interakcií, nastavenia, emócií a nešťastí.

Ako sa dalo očakávať, úzkosť, strach a zmätok boli najčastejšie uvádzanými emóciami. Respondenti tiež tvrdili, že ich sny boli živšie ako predtým a že nočné mory boli bežnejšie ako dobré sny. V štúdii UT Mississauga asi 33 percent respondentov uviedlo okrem iných negatívnych udalostí súvisiacich s koronavírusom aj sny špecifické pre pandémiu, okrem iného aj o zlyhaniach PPE a o sociálnom dištancovaní sa. "Zdá sa, že sny súvisia s vonkajšími stresovými faktormi a, že môžu mať určitú funkciu." Ďalšia analýza môže podporiť myšlienku simulácie hrozieb,“ hovorí autorka štúdie a postgraduálna študentka Leela McKinnonová.

Donald Trump aj s prvou dámou sú pozitívni na Covid-19
Americký prezident Donald Trump potvrdil, že on aj prvá dáma Melania Trumpová mali pozitívny test na koronavírus, len niekoľko hodín po tom, čo sa dozvedeli, že chorobu utrpel vysoký asistent. Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič