Vedci vypracovali plán na záchranu modrej planéty (Niko Kommenda)
30 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Nika Kommendy (The Guardian)


Svetoví lídri sa pripravujú na účasť na kľúčovom samite o biodiverzite, ktorý sa bude konať v New Yorku, a to vďaka množiacim sa dôkazom, že vlády zlyhávajú v zastavení nebývalého úbytku druhov na celom svete.


Začiatkom tohto mesiaca správa OSN odhalila, že medzinárodné spoločenstvo nedokázalo úplne dosiahnuť žiadny z 20 cieľov v oblasti biodiverzity dohodnutých v roku 2010. Vedci z organizácie Resolve zameranej na výskum životného prostredia však vypracovali plán planetárnej „bezpečnostnej siete“ chránených oblastí, o ktorých hovoria, že by mohli pomôcť zastaviť katastrofickú stratu biodiverzity.

  • Vedci začali s mapovaním existujúcich chránených území. Tvoria asi 15% zemskej hmoty Zeme.

  • Ďalej identifikovali v súčasnosti nechránené oblasti, ktoré sú domovom obzvlášť vzácnych druhov . Ochrana biotopov týchto druhov by si vyžadovala ochranu ďalších 2,3% pevniny planéty.

  • V ďalšom kroku identifikovali ďalších 6% pôdy, ktorá je domovom najväčšieho počtu zreteľných zhlukov druhov .

  • Vedci tiež zmapovali oblasti, v ktorých sa nachádzajú najväčšie cicavce planéty, z ktorých mnohé sa vydávajú na veľké vzdialenosti. Ochrana ich biotopov si vyžaduje ochranu ďalších 6,3% pevniny.

  • Vedci tiež navrhujú chrániť ďalších 16% pôdy tvorenej najporušenejšími ekosystémami - tými, ktoré majú malý alebo žiadny vplyv na človeka.

  • Nakoniec vedci pridali oblasti, ktoré by podľa nich mali byť chránené, aby sa zabránilo ďalšiemu rozkladu podnebia - pokiaľ už neboli zahrnuté v iných kategóriách.


Covid-19: Naozaj nás dusia rúška? Veľký test odhalil pravdu!
Nárast ľudí infikovaným novým koronavírusom u nás v poslednom čase rapídne narastá. Jednou z hlavných zábran voči jeho šíreniu sú rúška. Škodí alebo neškodí nám ich nosenie? Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Navrhovaná „bezpečnostná sieť“ sa celkovo významne prekrýva s najväčšími zásobárňami prírodného uhlíka na svete. „Globálne stratégie na zastavenie dvojakých kríz straty biodiverzity a zmeny podnebia sú často formulované osobitne, aj keď sú navzájom prepojené,“ píšu autori príspevku. Ak by sa implementovala, „globálna bezpečnostná sieť“ by pokrývala 50,4% zemskej hmoty Zeme.

Vedúci autor Eric Dinerstein pre Guardian uviedol, že analýza publikovaná v časopise Science Advances spojila najpoužívanejšie globálne súbory údajov o vlastnostiach biodiverzity a identifikovala oblasti, ktoré si vyžadujú ďalšiu ochranu.

„Chceli sme pokryť všetko od druhov s najužšími rozsahmi - ako je jarabica Udzungwa, ktorá sa vyskytuje iba v konkrétnom pohorí v Tanzánii - až po fenomény, ako je migrácia karibu v kanadskej tundre, ktoré sa vyskytujú na rozsiahlych územiach. Pretože to všetko je biodiverzita.“

Covid-19 narobil existenčné problémy aj vinárom. Hoci úroda je dobrá, starosti robí predaj
Pandémia koronavírusu tvrdo zasiahla nielen ľudstvo, ale i ekonomiku. Medzi tými, kto na ňu dopláca sú však aj vinári, ktorí v týchto dňoch zberajú úrodu svojej celoročnej práce. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020


Začiatkom tohto roka OSN predložila návrh plánu na ochranu 30% krajín a oceánov do roku 2030, ktorý poskytne základný kameň dohody o prírode, ktorá sa má dokončiť v čínskom Kunmingu v roku 2021.Tento krok privítali environmentálni aktivisti a odborníci na divokú zver, hoci niektorí tvrdia, že 30% je počet, ktorý odráža skôr to, čo je politicky uskutočniteľné, ako to, čo odporúčala veda.

"Je to podlaha, nie strop," povedal Brian O'Donnell, riaditeľ Kampane za prírodu . "Toto je dočasný cieľ a dôrazne podporujeme vedeckú prácu, ktorú predložili autori Globálnej záchrannej siete a ďalší vedci, ktorí ukazujú, že nakoniec potrebujeme ešte ambicióznejšie ciele."

„Všetky doterajšie štúdie ukazujú, že potrebujeme oveľa viac chránenej krajiny a mora ako 30%,“ uviedol Dr. James Watson, profesor vedy o ochrane prírody na Queenslandskej univerzite. "Takže si myslím, že cieľ 30% je potrebné považovať za nevyhnutné minimum." Watson uviedol, že návrh bezpečnostnej siete pokrývajúcej 50% všetkých krajín je oveľa odvážnejší, ale dodal: „Ak má byť tento plán úspešný, musí sa viac sústrediť na zachovanie posledných neporušených ekosystémov na planéte.“

Vedci objavili tri vodné nádrže na Marse
Plány Elona Muska na kolonizáciu Marsu práve dostali skvelú správu, pretože talianski vedci oznámili objav viacerých nádrží tekutej vody pod ľadovými vrcholmi južného pólu - čo znamená, že červená planéta môže podporovať život, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Od vypuknutia epidémie Covid-19 naberajú globálne problémy v ochrane na naliehavosti. Množstvo správ naznačuje, že zvýšený kontakt človeka s divočinou súvisí so zvýšeným rizikom „šírenia“ choroby. Autori dokumentu o globálnej bezpečnostnej sieti sa domnievajú, že ochrana ekosystémov s najväčšou biodiverzitou by mohla znížiť riziko smrteľných vírusov, ktoré preskakujú z divočiny na človeka.

"Vieme, že napríklad keď ľudia prichádzajú do väčšieho kontaktu s interiérmi tropických lesov, výrazne sa zvyšuje riziko prenosu chorôb zo zvierat na človeka," uviedol Dinerstein. Na otázku, či si myslí, že medzinárodné spoločenstvo v blízkej budúcnosti prijme ambicióznejšie ciele v oblasti biodiverzity, bol Dinerstein opatrne optimistický.

"Pravdepodobne to nebude OSN, ktorá to urobí, pretože nekoná rýchlo," uviedol. "Mám podozrenie, že to bude kombinácia vedcov zaoberajúcich sa klímou a biodiverzitou, domorodých vodcov z celého sveta a Grety Thunbergovej, ktorá zhromažďuje občiansku spoločnosť. "Budú to mladí ľudia, ktorí sa chystajú čeliť týmto existenčným hrozbám pre civilizáciu. Zdá sa, že ich to starší a len tak neskrývajú hlavu v piesku. Ale myslím si, že sa pridá aj zvyšok občianskej spoločnosti a my to zvládneme.“

Monštruózne čierne diery, ktoré sú väčšie ako 100 miliárd sĺnk, by mohli pomôcť osvetliť záhady temnej hmoty
Nová štúdia naznačuje, že môžu existovať „ohromne veľké“ čierne diery, ktoré majú hmotu väčšiu ako 100 miliárd sĺnk. Objav takej obrovskej čiernej diery by mohol objasniť tajomstvo temnej hmoty, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Marek Molnár