Vypočúvanie technologických gigantov: Len samá propaganda a nič zmysluplné pre verejnosť
30 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Zatiaľ čo dlho očakávané protimonopolné prejednávanie bolo označené ako inkvizícia na technologických gigantov, generálni riaditelia boli do značnej miery schopní vyhnúť sa otázkam a rozprávať len v okolo témy informuje portál RT.


V stredu sa na prejednávaní stretli predstavitelia Snemovne reprezentantov tvárou v tvár s miliardárskymi riaditeľmi štyroch technologických gigantov - Facebooku Zuckerberga, Apple Tima Cooka, Amazonu Jeffa Bezosa a Alphabetu Sundara Pichaia - ktorým boli pokladané rôzne otázky takmer šesť hodín virtuálneho vypočúvania.

Aj keď sa celý čas títo giganti vyhýbali priamym odpovediam a ponúkali nespočet prázdnych hesiel a záruk, v skutočnosti sa povedalo len málo. Predstaviteľom moci sa nepodarilo dostatočne tlačiť na generálnych riaditeľov, aby im dokázali „protikonkurenčné“ obchodné praktiky a politickú predpojatosť na sociálnych sieťach.

„Veľa pravdivých slov otočených na žarty“

Zuckerberg čelil množstvu otázok o záľube Facebooku odkupovať konkurentov. Člen Snemovne reprezentantov USA Joe Neguse tlačil na Zuckerberga kvôli akvizícii platforiem ako Instagram a WhatsApp, argumentujúc, že ​​Facebook sa stal monopolom sociálnych médií.

Trump tvrdí, že USA prestanú chrániť Nemecko, pretože „platí Rusku miliardy dolárov za energie“
Americký prezident Donald Trump obhajoval svoje rozhodnutie stiahnuť takmer 12 000 vojakov z Nemecka odvolaním sa na dovoz plynu z Ruska, pričom Washington nedávno zvýšil svoje úsilie na zablokovanie projektu Nord Stream 2, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Marek Molnár


"V skutočnosti ste v roku 2012 jednému zo špičkových inžinierov Facebooku povedali, že si môžete pravdepodobne kúpiť akýkoľvek konkurenčný startup, ale chvíľu to potrvá, kým si kúpite Google. Spomínate si na písanie tohto e-mailu?" spýtal sa Zuckerberga člen Snemovne reprezentantov.

Zuckerberg na túto otázku odpovedal, že hoci si nespomína na tento e-mail, „znie to ako vtip.“ Kongresmani však poznamenali, že v apríli 2012 bol zaslaný „v súvislosti s predajom Instagramu“.

Zuckerberg trval na tom, že platforma stále čelí konkurencii zo všetkých uhlov, aj keď opakovane odvracial odpovede na priame otázky.

Al Capone by bol hrdý - Chicago je skorumpované a zločinom nasiaknuté hlavné mesto USA
Americké mesto trpí rekordnou úrovňou prestreliek a vrážd, napriek tomu sa jeho vodcovia, rovnako ako všetci demokrati, klaňajú davu a snažia sa obetovať políciu. Je to šialenstvo, ale všetko je zamerané na zvrhnutie Trumpa, píše vo svojom... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Preklad: Marek Molnár


Sudca prejavu?

Zuckerbergove vypočúvanie sa tiež sústredilo na údajnú zaujatosť Facebooku voči konzervatívcom. Napriek tomu, že platforma bola opakovane prichytená, ako selektívne cenzurovala určité príspevky a blokovala účty pod vágnymi zámienkami, Zuckerberg využil na vyriešenie tejto otázky množstvo fráz.

„Naším cieľom je ponúknuť platformu pre všetky nápady. Chceme dať hlas každému na svete,“ povedal Zuckerberg a zdôraznil, že Facebook je označovaný za „jednu zo spoločností, ktorá chráni slobodu prejavu najviac“.

Zatiaľ čo Zuckerberg uviedol, že Facebook sa nikdy nestane „sudcom pravdy“, dodal, že platforma pravidelne zastáva úlohu sudcu prejavu.

"Pokiaľ ide o konkrétne tvrdenia, ak niekto vypustí klamlivý článok a tvrdí, že je dokázané, že hydroxychlorochín lieči Covid-19, keď v skutočnosti nie, tak toto tvrdenie by mohlo viesť ľudí k užívaniu liekov, ktoré by mohli byť pre ľudí škodlivé, myslíme si, že by sme mali takýto článok stiahnuť," uviedol generálny riaditeľ.

O parazitujúcej Amerike (Valentin Katasonov)
Komentár Valentin Katasonova (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Už žiadne „tiché dary“?

Šéf spoločnosti Google a Alphabet Sundar Pichai čelil ťažkým otázkam týkajúcich sa politickej zaujatosti, pričom člen Snemovne reprezentantov Jim Jordan sa snažil prinútiť ho, aby zaujal jasný postoj k otázke, či by sa vyhľadávací gigant nakonfiguroval „spôsobom, ktorý by pomohol Joe Bidenovi a tichým konzervatívcom“, v novembrových voľbách, ktoré sú vzdialené iba niekoľko mesiacov.

"Kongresman, podľa nášho vyhľadávacieho nástroja, majú konzervatívci väčší prístup k informáciám ako kedykoľvek predtým," uviedol Pichai, ktorý do značnej miery postúpil na túto otázku, pričom tým vyzval Jordana, aby ju znovu položil.

"Máte môj záväzok, vždy to bola pravda a my sa budeme aj naďalej správať neutrálnym spôsobom," uviedol generálny riaditeľ a dodal: "Nebudeme podnikať žiadne kroky, aby sme politicky naklonili čokoľvek tak či onak, je to proti našim základným hodnotám.“

Kto zasahuje do OSN? (Elena Pustovojtová)
Biely dom chce, aby svetová organizácia na udržanie mieru pracovala na princípe America first Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Jordan potom pripomenul Pichaiovi úniknutý e-mail spoločnosti z roku 2016, v ktorom vedúci marketingového oddelenia spoločnosti opísal „tichý dar“ poskytnutý neziskovej organizácii, údajne spojený s prezidentskou kampaňou Hillary Clintonovej.

„Ale urobili ste to v roku 2016,“ povedal Jordan. "Pani Eliana Murillo, vedúca vášho multikultúrneho marketingu, hovorí o tichom dare, ktorý spoločnosť Google poskytla Clintonovej kampani, a vy ste tlieskali jej práci.“

Pichai to opäť odmietol a trval na tom, že spoločnosť Google „nenašla žiadny dôkaz o takejto činnosti“ a že spoločnosť „v roku 2016 dodržiavala zákony“.

Ako chcú USA pomocou Grónska a tunela pod Beringovým prielivom odtrhnúť Čukotku od Ruska (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Žiadne záruky

Šéf Amazonu Jeff Bezos, ktorý je tiež najbohatší muž na svete, bol zo začiatku prakticky ignorovaný, keďže zákonodarcovia vypočúvali iných riaditeľov. Dokonca môžeme vidieť Bezosa, ako na jednom videu desiatuje.

Nakoniec však prišiel na rad, keď členka Snemovne reprezentantov Pramila Jayapalová začala narážať na to, že Amazon používa údaje o predajcoch tretích strán.

Aj keď Bezos poznamenal, že spoločnosť má politiku, ktorá zakazuje takéto praktiky, Bezos otvorene pripustil, že nemôže „zaručiť, že táto politika nikdy nebola porušená“.

Napriek zdĺhavému vypočúvaniu, Američania, ktorí vydržali celú túto udalosť, odídu len s niekoľkými novými poznatkami. Prítomní štyria miliardári sa vyhýbajú zmysluplnej zodpovednosti prakticky za všetko.

Americký generálny prokurátor tvrdí, že anarchisti transformovali „legitímne protesty“ na chaos a deštrukciu
Americký generálny prokurátor Bill Barr vyhlásil, že „násilní anarchisti“ transformovali pokojné protesty proti polícii na brutálne nepokoje a označil prebiehajúce demonštrácie v Portlande ako priamy „útok“ na samotnú vládu, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Marek Molnár