Trump tvrdí, že USA prestanú chrániť Nemecko, pretože „platí Rusku miliardy dolárov za energie“
30 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump obhajoval svoje rozhodnutie stiahnuť takmer 12 000 vojakov z Nemecka odvolaním sa na dovoz plynu z Ruska, pričom Washington nedávno zvýšil svoje úsilie na zablokovanie projektu Nord Stream 2, informuje portál RT.


„Nemecko platí Rusku miliardy dolárov ročne za energiu a máme ho chrániť pred Ruskom. O čo ide?“ napísal Trump vo svojom príspevku na Twitteri krátko po tom, čo minister obrany Mark Esper prehlásil, že USA stiahnu z Nemecka okolo 11 900 amerických vojakov, na rozdiel od pôvodného plánu stiahnuť okolo 9 500 osôb.

Trump tiež citoval dlhodobý rad príspevkov NATO a obvinil Nemecko, že nezvládlo spravodlivý podiel na nákladoch vojenskej aliancie.



„Nemecko je tiež veľmi previnilé vo svojom 2% poplatku pre NATO. Preto sťahujeme niektoré jednotky z Nemecka!“ dodal Trump, pričom odkazoval na požiadavku členských štátov na minimálne výdavky.

Vo vyhlásení v stredu Esper oznámil, že približne 6 400 amerických vojakov sa vráti z Nemecka na domácu pôdu, zatiaľ čo ďalších 5 600 sa presunie do iných európskych krajín, konkrétne do Talianska a Belgicka. Zatiaľ čo v Nemecku zostane americký kontingent s veľkosťou 24 000 osôb, odporcovia tohto stiahnutia sú týmto návrhom šokovaní a uviedli, že Trump „zničil 75-ročnú alianciu bez dôvodu“.

Ruský plynovod Nord Stream 2 výrazne zníži ceny plynu v Európe
Európski spotrebitelia budú profitovať z nižších cien plynu, ak bude dokončený podmorský plynovod Nord Stream 2, ktorý smeruje z Ruska do Nemecka, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár


USA a Nemecko sú čoraz viac v rozpore s pokusmi Washingtonu prehovoriť Berlín, aby upustil od plynovodu Nord Stream 2. Výstavba energetickej trasy bola minulý rok zastavená po tom, ako plavidlá boli ohrozené americkými sankciami. Začiatkom tohto mesiaca USA zintenzívnili svoju tlakovú kampaň a uviedli, že v budúcnosti uložia sankcie každému, kto investuje alebo bude pracovať na stavbe alebo údržbe plynovodu.

Nemecko doposiaľ vzdorovalo americkému úsiliu o jeho šikanovanie v prelomení projektu a obvinilo Washington z toho, že zasahoval do zvrchovaného práva Berlína na výber svojho preferovaného zdroja energie.

EÚ požaduje, aby USA okamžite zrušili neoprávnené clá, keďže Airbus splnil všetky požiadavky WTO
Európska komisia vyzvala USA, aby zrušili „neopodstatnené“ clá, inak budú čeliť odvetným opatreniam, pričom letecký gigant Airbus uviedol, že je v plnom súlade s požiadavkami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), informuje portál... Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár