Vakcína proti koronavírusu úspešne otestovaná na opiciach. Kedy pôjde ľuďom?
17 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič

Vakcína proti koronavírusu z Oxfordskej univerzity vykazuje pozitívne účinky u opíc. Všetko, čo potrebujete vedieť o tom, ako postupuje vývoj a ako budú prebiehať pokusy na ľuďoch priniesol portál MarketWatch


Potenciálna vakcína proti koronavírusu na Oxfordskej univerzite vykázala pozitívne príznaky v štúdii pokusov na malých zvieratách, zahŕňajúcich aj šesť opíc. Vyplýva to z počiatočných zistení, uverejnených vo štvrtok online na internete.

Štúdie na ľuďoch sa začali už koncom apríla a doposiaľ sa do nich zapojilo už viac ako 1 000 dobrovoľníkov. Štúdia na zvieratách, o ktorých boli zverejnené tieto podrobnosti, sa však uskutočnila už začiatkom tohto roka.


Niektoré opice vyvinuli protilátky proti vírusu do 14 dní po injekcii experimentálnej vakcíny. Všetkých šesť ich však malo protilátky po 28 dňoch. Vedci zistenia zverejnili na serveri bioRxiv preprint.

Čo sa ľuďom sníva pred smrťou
„Je tu dobre, nemusíte sa báť“. Uviedol portál Tvzvezda.ru. Čítať ďalej
16 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Po vystavení opíc vírusu, bola u opíc vakcína „účinná pri prevencii poškodenia pľúc“ a bránila replikácii vírusu v pľúcach. Vírus sa však stále replikoval v nose. "Dôležité je, že u očkovaných zvierat nebol pozorovaný žiadny dôkaz imunitne zosilneného ochorenia po vírusovej stimulácii," uviedli vedci.

Mnoho krajín už opatrne uvoľňuje karanténne obmedzenia, ale je nepravdepodobné, že by sa život vrátil k normálu, pokým sa nenájde vakcína na tento koronavírus.

Doteraz vírus infikoval viac ako 4,5 milióna ľudí na celom svete a podľa posledných údajov zo strediska Johns Hopkins Coronavirus Resource Center zabil takmer 305 000 ľudí a globálne ekonomiky takmer zastavil.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa v súčasnosti vyvíja viac ako 70 potenciálnych vakcín, z ktorých všetky sú v rôznych fázach.

Johnson & Johnson plánuje začať testovanie na vlastnej vakcíne v septembri s výsledkami v decembri. Vakcína by potom mohla byť schválená na núdzové použitie začiatkom budúceho roka.

Trump chce dostať Obamu do väzenia za ovplyvňovanie prezidentských volieb 2016
Podľa Trumpa práve Obama vymyslel príbeh s ruskými hekermi. Chcel mu takto údajne zabrániť stať sa prezidentom. Uviedol portál Aif.ru. Čítať ďalej
16 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD