Trump chce dostať Obamu do väzenia za ovplyvňovanie prezidentských volieb 2016
16 | 05 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Podľa Trumpa práve Obama vymyslel príbeh s ruskými hekermi. Chcel mu takto údajne zabrániť stať sa prezidentom. Uviedol portál Aif.ru.


V USA vypukol ďalší veľký politický škandál. Prezident Donald Trump žiada, aby bol jeho predchodca Barack Obama uväznený za pokus ovplyvniť prezidentské voľby v roku 2016.



Hanba krajiny

„Toto je najväčší politický zločin v histórii našej krajiny. Každý, kto sa na tom podieľal, všetci títo demokrati, by mali skončiť za mrežami,“ komentoval  Trump podrobnosti o údajnom zasahovaní Obamu do predvolebnej kampane v roku 2016.


„Čo sa stalo, je hanbou pre krajinu. Toto je skutočný podvod, čistý podvod. Ľudia, ktorí za tým stoja, by mali ísť do väzenia. Každý, kto stál za tým. Nielen Obama, ale i Biden. Títo ľudia sú skorumpovaní. Dokonca sa pokúsili zvrhnúť legitímne zvoleného prezidenta. Zdá sa, že sme ich konečne prichytili,“ rozhorčil sa Trump pred republikánskymi kolegami.


Podľa Trumpa Obama využil svoje vtedajšie oficiálne postavenie, aby zabránil jeho zvoleniu za nového prezidenta v roku 2016. Bývalý prezident proti nemu údajne viedol kampaň osobne. Mal trvať na vyšetrovaní Trumpových vzťahov s Ruskom.


Pôvodne šokujúce knihy, ktoré sa ukázali prorockými (Anton Kovalenko)
Komentár Antona Kovalenka (Life.ru) Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Trump však neuviedol konkrétne dôkazy, ako mal Obama prekročiť svoje právomoci. Iba vyzval amerických novinárov, aby sledovali informácie, ktoré sa postupne objavia. Požiadal, aby Lindsey Graham, predseda Súdneho výboru Senátu, vyzval Obamu, aby vypovedal. „Toto je Obamagate. Uvidíte, čo sa stane v nasledujúcich týždňoch. A bol by som rád, keby ste o tom písali čestne,“ dodal Trump.



Flynnova aféra

Podľa pozorovateľov súvisí prípad Obamagate s ďalšou významnou kauzou. Tiež sa týka zasahovania do amerických volieb v roku 2016. Ministerstvo spravodlivosti USA 7. mája oznámilo nové skutočnosti v takzvanom prípade „Flynn“. Ide o obvinenia z kontaktov s Moskvou. Boli vznesené proti bývalému Trumpovmu poradcovi pre národnú bezpečnosť generálporučíkovi Michaelovi Flynnovi. V zime roku 2017 vyšetrovacia služba FBI začala konanie proti generálovi kvôli jeho údajným kontaktom s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisľakom.


FBI bola presvedčená, že Flynn koordinoval s Kisľakom volebnú kampaň Trumpa v snahe získať podporu Moskvy. Flynn však nebol usvedčený z podieľania sa na zasahovaní Ruska do volieb, ale za falošné svedectvo. Najprv generál kontakty s ruským veľvyslancom úplne odmietol. Potom však pripustil, že nejaké boli. Bol preto nútený odstúpiť. Flynnovo svedectvo sa následne stalo základom vyšetrovania ruského zasahovania do volieb.


Dva mesiace s koronavírusom odhalili pravú tvár WHO (Valentin Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Iveta Machová

Vyšetrovanie ale nič nedokázalo. Wall Street Journal zistili, že FBI nenašla žiadne dôkazy o Trumpovej tajnej dohode s Ruskom. Vo Flynnových rozhovoroch s veľvyslancom tiež nebolo nič protizákonné. Generál bol však nútený priznať svoju vinu. Americké ministerstvo spravodlivosti najnovšie uvažuje, že urobí ďalšie výsluchy v súvislosti s novo odhalenými podrobnosťami.


Médiá blízke republikánom špekulujú, že za tlakom FBI na Flynna mohol stáť priamo Obama. Mal podľa nich nariadiť bezpečnostným službám sledovanie Trumpových poradcov za účelom obviniť ich.


Liberálne médiá a demokratickí politici naopak považujú Trumpov útok na Obamu za snahu odvrátiť pozornosť od epidémie koronavírusu. Tá si už vyžiadala v USA 80 000 obetí. Obamagate považujú za politické divadlo v predvečer blížiacich sa prezidentských volieb s cieľom získať hlasy.


Americká snemovňa schválila balík pomoci vo výške 3 bilióny dolárov
Demokrati v americkej Snemovni reprezentantov v piatok schválili len tesnou väčšinou nový balík pomoci na zotavenie ekonomiky, zasiahnutej pandémiou koronavírusu, vo výške tri bilióny dolárov - aj napriek odporu republikánov. Čítať ďalej
16 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Porušenie tradície

Šance, že Obama skončí vo väzení, sú veľmi malé. „Bývalý prezident USA má imunitu pred stíhaním, ktorú je veľmi ťažké prelomiť. Faktom je, že existuje stará americká politická tradícia, podľa ktorej je jednoducho neetické útočiť na bývalých prezidentov, ktorí odišli do dôchodku. Žiaden z nich sa navyše po ukončení funkcie nezúčastňuje aktívneho politického života,“ povedal vedúci ruského Inštitútu štátu a práva Viliam Smirnov.


Trump už ale túto tradíciu čiastočne porušil. Preto nie je možné vylúčiť možnosť, že sa bude snažiť Obamagate dotiahnuť do konca. Súčasný pán Bieleho domu dlhodobo a dôsledne obviňuje svojho predchodcu z mnohých chýb, ktorých sa mal počas úradu dopustiť. „Trump sa jednoducho snaží zničiť Obamov odkaz," poznamenáva Smirnov.


Pokiaľ ide o aktuálnu prezidentskú kampaň, je ťažké posúdiť, ako ju môže Obamagate ovplyvniť. „Jedno je jasné. Joe Biden, ktorý bol viceprezidentom Obamu a teraz kandiduje za demokratov, má veľa slabých stránok. A nový škandál mu isto nepomôže,“ uzavrel Smirnov.


George Soros: „Toto je kríza môjho života“
George Soros vysvetľuje, ako pandémia zničila starý status quo a priniesla zatiaľ neznáme dôsledky budúcnosti kapitalizmu. Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka