Policajt vyfackal cyklistu na diaľnici, natočila ho kamera v služobnom aute
14 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič

Okrem dvojtisíckorunovej pokuty dostal cyklista ešte od jedného z členov policajnej hliadky aj pár faciek za to, že pri vybavovaní priestupku údajne schválne zdržiaval. Informujú o tom čské Novinky.


Mahid Radimov vyrazil minulý rok v júli na bicykli z Plzne do Prahy. Na cestu sa 25 ročný Ázerbájdžánec vydal po diaľnici, ako mu ukazovala navigácia, bez toho aby tušil, že je to zakázané. Jeho jazda skončila po pár kilometroch pri zjazde na Ejpovice, kde ho zastavili policajti.

Agresívneho policajta z diaľničného oddelenia Svojkovice, Karla Sojku potrestal v stredu Okresný súd Plzeň-juh podmienečným trestom odňatia slobody na jeden rok za prečin zneužitia právomoci úradného činiteľa. Podľa rozsudku musí 35-ročný práporčík navyše zaplatiť cudzinci 20 tisíc českých korún ako nemajetkovú ujmu za neprimeraný zásah do jeho osobnostných práv. Verdikt však ešte nie je právoplatný.

"Útok zo strany policajta bol úplne bezdôvodný. Poškodeného napadol opakovane, pričom údery smerovali na hlavu a boli vedené tak razantnou silou, že cyklistu pri jednom z nich zrazil na zem, "uviedla predsedníčka senátu Simona Kuboušková.

Sledovacie komando P. Tótha sledovali profesionáli, ale nie SIS
Skupina ľudí okolo Miroslava Kriaka sledovala viacerých politikov a novinárov, vrátane neskôr zavraždeného Jána Kuciaka. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | TASR


Podľa nej kontrolovaný cudzinec nedal policajtovi žiadnu príčinu k takémuto hrubému správaniu. "Nijako sa priestupkovému riadeniu nebránil a spolupracoval. To, že od policajta požadoval vysvetlenie, akým spôsobom má uloženú pokutu zaplatiť, nemôže byť považované za zdržiavanie a preťahovanie. Situáciu síce zhoršovala jazyková bariéra, ale to nebol dôvod na to, aby policajt situáciu vyostril a z verbálnych nadávok poškodenému prešiel k fyzickému útoku, "konštatovala sudkyňa.

Incident trval asi minútu a natočila ho kamera v zadnej časti služobného vozidla. Záznam bol pre súd kľúčovým dôkazom. Je na ňom vidieť všetko od chvíle, keď policajt necháva cyklistovi podpísať pokutový blok a odovzdáva mu zloženku na zaplatenie. Potom začína medzi oboma mužmi diskusie, ktorú policajt ukončuje tým, že mladíka chytí pod krkom a so slovami "ku ..., nes ... ma, idiot," mu vrazí facku.
"Bál som sa o život"

Potom cyklistovi vytrhne z ruky zloženku, pokrčenú mu ju vráti späť a nasleduje ďalšia facka, po ktorej Radimovovi spadla z hlavy prilba. V okamihu, keď sa pre ňu ohne, policajt k nemu pribehne a päsťou mu mieri na tvár. Posledný útok prichádza vo chvíli, keď si cudzinec vyfotil espézetky policajného auta. Po údere končí na zemi, počas chvíľky vstane, nasadne na bicykel a odchádza.

Hlavný denník má k dispozícii iba časť predmetného videa:



"Skoro som sa bál o život. Spomenul som si na zábery z Ameriky, ako tam policajti umlátili človeka k smrti. Ten strach bol umocnený ešte tým, že ten druhý policajt sa pozeral na to, ako ma jeho kolega mláti, a nijako nezasiahol, "vypovedal Radimov na súde. S policajtom vraj komunikoval anglicky.

"Vysvetlil mi, že na bicykli po diaľnici ísť nesmiem a že za to dostanem pokutu 2000 korún. Položil mi na kufor nejaké papieriky, aby som ich podpísal. Keď som sa začal pýtať, ako a kde mám pokutu zaplatiť, začal mi nadávať a vzal mi ten jeden papierik z ruky, zmačkal ho a vrátil späť. Potom sa so mnou začal hádať, chytil ma pod krkom a dal mi dve facky, "líčil Radimov dramatickú situáciu.

V rodinnom dome v Točnici našli mŕtve dieťa a staršieho muža
Dieťa aj muž mali strelné poranenia, ktorým podľahli. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | SITA


Potom vraj policajt odišiel do auta. "Keď uvidel, že si fotím ich ešpézetky, vrátil sa a zase ma udrel, až som spadol na zem. Tak som už radšej nič nehovoril, sadol som na bicykel a išiel preč, "dodal cudzinec.
Policajt napísal ospravedlňujúci list. A klamal v ňom

Obžalovaný policajt na súde svoje správanie oľutoval. "Bola to veľká chyba. Rozhodne som nechcel tomu pánovi nijako ublížiť. Z hľadiska bezpečnosti sme potrebovali, aby čo najskôr z diaľnice zmizol a nedošlo tak k nejakému nešťastiu. Lenže nechcel odísť. Mali sme s kolegom pocit, že nás schválne zdržiava, aby sme odišli skôr a on mohol pokračovať v jazde po diaľnici, "vyhlásil Sojka.

Priznal, že situáciu riešil neštandardne. "Zvolil som ľahšiu formu, aby sme sa vyhli všetkým oficialitám. Zachoval som sa ako môj otec, keď som nepočúval," súkal zo seba policajt a druhým dychom dodal, že v ňom laxné správanie sa cyklistu vzbudilo istú dávku agresie.

Agresívny policajt Radimovovi poslal ospravedlňujúci list, kde sa snažil svoje konanie vysvetliť. Tvrdil, že potrebovali z miesta čo najskôr odísť k dopravnej nehode so zraneným dieťaťom. Ako sa ale ukázalo až na súde, bola to lož. "Prečo som to tam napísal, neviem," krčil Sojka na súde ramenami.

Pred súdom tiež vypovedal Sojkov kolega z hliadky Zdeněk Košák. "Videl som, ako cyklistu drží za bundu a potom mu dal asi tri facky," povedal policajt. Na otázku sudkyne, prečo nezasiahol, odpovedal, že ho situácia zaskočila.

ŠOKUJÚCE: Turecký futbalista zavraždil svojho 5-ročného syna
Cevher Toktas, ktorý pôsobí ako obranca v tureckom futbalovom klube Bursa Yildirim Spor, mal v nemocnici udusiť svojho päťročného syna Kasima. Polícii sa priznal po jedenástich dňoch od jeho smrti. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok