Prečo je Čína lepšie pripravená na akúkoľvek globálnu krízu ako iné svetové mocnosti
09 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Zatiaľ čo druhé najväčšie hospodárstvo na svete, Čína, zaznamenala svoj prvý pokles v dôsledku pandémie Covid-19, niektorí odborníci tvrdia, že sa krajina už dlho pripravuje na možnú krízu, informuje portál RT.


Spravodajský portál RT komunikoval s ekonómami, aby zistil, či Peking mohol predvídať ekonomický krach a ako na to reagovala čínska vláda.

„Nikto, vrátane Pekingu, nemohol predvídať hĺbku a závažnosť tejto pandémie a ani konkrétne parametre prenosu, ktorými sa vírus Covid-19 šíri. Je to skutočne pandemická udalosť, ktorá sa koná raz za 100 rokov,“ uviedol Sourabh Gupta, vedúci pracovník Inštitútu pre čínsko-americké štúdie.

Podľa neho bola Čína lepšie pripravená, pretože „je v oveľa zdravšej fiškálnej pozícii v porovnaní s najvyspelejšími ekonomikami a mnohými rýchlo sa rozvíjajúcimi ekonomikami“.

Čína by mala strojnásobiť jadrový arzenál, aby odstrašila USA
Čína by mala drasticky zvýšiť zásoby jadrových hlavíc, aby odstrašila Spojené štáty od uskutočňovania strategických krokov v zahraničí, zdôraznil šéf agentúry Global Times, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Gupta vysvetlil, že úroveň dlhu ústrednej vlády ako percento HDP je pomerne nízka, čo znamená, že v súvahe vlády je dostatok priestoru na zvýšenie politickej podpory. Úroveň zadlženosti spotrebiteľov v pomere k príjmu je tiež nízka, takže nie sú nadmerne zadĺžený a môžu "otvoriť svoje peňaženky".

K tomuto názoru sa priklonil aj Andrew Leung, medzinárodný a nezávislý čínsky stratég, ktorý vyhlásil: „Čína je vždy veľmi zameraná na dlhodobú stratégiu a vďaka štátnemu kapitalizmu je lepšie pripravená na akúkoľvek krízu."

„Štát môže využiť obrovské finančné prostriedky a mobilizovať podniky a ľudí efektívnejšie ako Západ. Rovnaká schopnosť bola preukázaná počas ázijskej finančnej krízy v rokoch 1997-1998 a svetovej finančnej krízy v rokoch 2008-2009,“ uviedol Leung.

Covid-19 by mohol ovplyvňovať mozog aj pľúca, tvrdí najnovšia štúdia
Americkí vedci zistili, že choroby, ktoré vážne poškodzujú dýchacie cesty, ako napríklad Covid-19, môžu tiež spôsobiť zápal v časti mozgu, ktorá riadi dýchanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Podľa Temura Umarova, odborníka na Čínu a strednú Áziu zo štatistickej agentúry Carnegie Moscow Center, "je každá krajina v inej ekonomickej situácii, takže ich reakcia na pandémiu Covid-19 sa tiež líši. Zatiaľ čo niektoré krajiny ohlásili početné ekonomické stimulačné balíčky, Čína sa zamerala na oživenie domácej spotreby, ako aj na pomoc malým a stredným podnikom," uviedol.

Všetci analytici sa zhodli na tom, že ani Čína, ani iné krajiny nemohli predvídať rozsah súčasnej krízy.

„V súvislosti s rozširujúcou sa koronavírusovou krízou existuje veľa negatívnych názorov na Čínu. Dopomohla k tomu aj Amerika vďaka svojim častým narážkam. Čína je však zďaleka druhou najväčšou ekonomikou, väčšou ako ostatné krajiny BRIC spolu,“ uviedol Leung.

Poznamenal tiež, že veľa krajín má Čínu ako svojho najväčšieho obchodného partnera.

Trump krízu nezvláda, teória o laboratórnom pôvode Covid-19 je len zámienkou
Tvrdenie Bieleho domu, že Covid-19 je z čínskeho laboratória, nie je nič iné ako vypočítavý krok, ktorý má odvrátiť hnev Američanov od toho, ako Trump zvláda krízu, tvrdí nemecká spravodajská služba. Informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Nie je potrebné hľadať cielené kroky čínskej vlády na prípravu hospodárstva krajiny na ďalšiu krízu, uviedol Sergej Lukonin z Inštitútu svetovej ekonomiky a medzinárodných vzťahov.

Ekonóm, ktorý sa špecializuje na čínske štúdie, poukázal na skutočnosť, že čínska ekonomika sa za posledné desaťročie stala stabilnejšou.

„Teraz vedia, kam sa pohnúť ďalej, najmä počas tejto krízy, keď je všetko spojené s internetom a digitálnymi službami," dodal na záver Lukonin.

Druhá vlna Covid-19 by mohla prísť už v júli, varujú nemeckí zdravotníci
Už v lete by mohla zasiahnuť Nemecko ďalšia vlna najnovšieho koronavírusu, varoval viceprezident Inštitútu Roberta Kocha pre infekčné choroby (RKI), pričom vedúci zdravotníci tvrdia, že sa pripravujú na všetky možnosti, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Marek Molnár