Čína by mala strojnásobiť jadrový arzenál, aby odstrašila USA
08 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Čína by mala drasticky zvýšiť zásoby jadrových hlavíc, aby odstrašila Spojené štáty od uskutočňovania strategických krokov v zahraničí, zdôraznil šéf agentúry Global Times, informuje portál RT.


Šéf spravodajského portálu Global Times Hu Xijin uviedol, že Čína je „mierumilovný národ“, ktorý sa zaviazal, že nikdy nebude prvý, kto použije jadrové zbrane. Tvrdil však, že cieľom Pekingu musí byť rozšírenie arzenálu jadrových hlavíc na 1 000 kusov, aby sa vytvoril silný odstrašujúci prostriedok. Čína má v súčasnosti okolo 300 jadrových zbraní.

Xijin prehlásil, že posilnenie čínskych jadrových kapacít by odstrašilo „iracionálne“ Spojené štáty.

"Niektorí ľudia ma môžu nazvať vojnovým štváčom, pretože chcem, aby naša krajina mala viac jadrových hlavíc. Namiesto toho by tak mali nazvať amerických politikov, ktorí sú voči Číne otvorene nepriateľskí," uviedol šéf Global Times.

Trump krízu nezvláda, teória o laboratórnom pôvode Covid-19 je len zámienkou
Tvrdenie Bieleho domu, že Covid-19 je z čínskeho laboratória, nie je nič iné ako vypočítavý krok, ktorý má odvrátiť hnev Američanov od toho, ako Trump zvláda krízu, tvrdí nemecká spravodajská služba. Informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Hu Xijin zdôraznil, že by uprednostnil „mierové spolužitie“ medzi Čínou a USA, ale poznamenal, že Washington „verí iba v silu“. Čína nemôže „žobrať“, aby sa považovala na svetovej scéne za rovnocennú.

Komentár Xijina prišiel len deň potom, čo americký prezident Donald Trump komunikoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o dohode „účinnej kontrole zbraní“ medzi Washingtonom, Pekingom a Moskvou.

Trump opakovane vyzval Čínu, aby sa pripojila k rokovaniam o obnovení zmluvy START - dohody o jadrových zbraniach medzi USA a Ruskom, ktorej platnosť skončí vo februári 2021. Peking doteraz prejavil len malý záujem o účasti na dohode.

Druhá vlna Covid-19 by mohla prísť už v júli, varujú nemeckí zdravotníci
Už v lete by mohla zasiahnuť Nemecko ďalšia vlna najnovšieho koronavírusu, varoval viceprezident Inštitútu Roberta Kocha pre infekčné choroby (RKI), pričom vedúci zdravotníci tvrdia, že sa pripravujú na všetky možnosti, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Marek Molnár