Druhá vlna Covid-19 by mohla prísť už v júli, varujú nemeckí zdravotníci
08 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Už v lete by mohla zasiahnuť Nemecko ďalšia vlna najnovšieho koronavírusu, varoval viceprezident Inštitútu Roberta Kocha pre infekčné choroby (RKI), pričom vedúci zdravotníci tvrdia, že sa pripravujú na všetky možnosti, informuje portál RT.


Počet prípadov v Nemecku klesá, ale situácia by sa mohla rýchlo zmeniť, ak by ľudia nedodržiavali pravidlá sociálneho dištancovania, uviedol Lars Schaade na tlačovej konferencii. "Najhorší scenár by bol prudký nárast prípadov, ktoré sa vrátia koncom júla alebo začiatkom augusta," dodal.

Nemecko začalo zmierňovať svoje celonárodné bezpečnostné opatrenia pred dvomi týždňami. Napriek tomu, že počet nových prípadov naďalej klesá, Helge Braun, vedúci kancelárie kancelárky Angely Merkelovej, vo štvrtok uviedol, že pandémia bude trvať najmenej do konca roka.

Lothar Wieler, šéf RKI, začiatkom tohto týždňa prehlásil, že "príde druhá vlna, ale Nemecko je pripravené ju zvládnuť."

Pätica najviac postihnutých krajín pandémiou má niečo spoločné
Spojené štáty, Francúzsko, Taliansko, Španielsko a Veľká Británia. To sú krajiny, z ktorých pochádza 70 percent obetí nového koronavírusu. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová


Nemecká vláda preniesla zodpovednosť za zrušenie obmedzovacích opatrení na spolkové štáty s tým, že ak by sa počet infekcií zvýšil, opatrenia by znova zaviedli. Ak sa podľa plánu zistí viac ako 50 nových infekcií na 100 000 obyvateľov do jedného týždňa, postihnuté mesto alebo okres musí znovu zaviesť „zodpovedajúci plán opatrení“.

Nové podmienky by mohli sťažiť prechod späť do normálneho života. Štúdia nedávno uverejnená na Univerzite v Bonne dospela k záveru, že jeden z piatich ľudí infikovaných Covid-19 v Nemecku nevykazuje žiadne príznaky. Vedci odhadujú, že 1,8 milióna ľudí v Nemecku už mohlo ochorieť, čo je 10-krát viac, ako sa odráža v oficiálnych údajoch.

Počet potvrdených prípadov Covid-19 v Nemecku v súčasnosti predstavuje 166 091, podľa údajov poskytnutých RKI, pričom počet obetí je 7119.

V Česku majú prvé výsledky skúmania kolektívnej imunity. Protilátky nemá takmer nikto
Česi zaznamenali nízky stupeň imunizácie; ľudí bez príznakov ochorenia COVID-19 je tam asi 27 až 38 percent. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová