Ak sa otvoria školy, nepôjde o plošné rozhodnutie
30 | 04 | 2020 I TASR

Pri otváraní škôl sa bude hľadieť aj na spôsob vyučovania a tiež vek a bezpečnosť učiteľov.


Ak by malo prísť v súvislosti s rýchlejším uvoľňovaním obmedzení aj na otvorenie škôl a škôlok, nepôjde o celoplošné opatrenie. Vo štvrtok to počas rokovania vlády uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) Branislav Gröhling (SaS).

Priznal, že o tejto téme diskutujú s epidemiológmi a ďalšími odborníkmi na ústrednom krízovom štábe, nič však nie je definitívne rozhodnuté. "Diskutujeme o rôznych variantoch, ak by to však malo byť, nebude to celoplošné," zdôraznil minister. "Pri otváraní a znovuzavedení fungovania škôl budeme hľadieť na prísne bezpečnostné a hygienické pravidlá, zohľadňovať budeme kapacitu škôl, počet žiakov, ale aj spôsob vyučovania a tiež vek a bezpečnosť učiteľov," naznačil.

AKTUÁLNE: Matovič avizoval možné skoršie otvorenie všetkých prevádzok na Slovensku
Vláda možno urýchli otváranie ekonomiky. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Peter Haluza


Konkrétne rozhodnutia v tejto otázke určí vývoj pandémie. "Neviem povedať, že vtedy a vtedy pôjde tá alebo oná skupina žiakov do školy, je to všetko ešte v štádiu diskusie," povedal. Pripustil tiež, že v prípade osemročných gymnázií by sa mohli predsa len uskutočniť prijímacie pohovory.

"V prípade osemročných gymnázií je potrebné, aby sme sa stretli s týmito žiakmi, preto sme aj ten termín posúvali na 15. júna, keď by mohli byť podmienky uvoľnené," naznačil. "Ak by sa situácia nevyvíjala dobre, máme pripravenú alternatívu k prijímačkám," dodal. V polovici mája má podľa neho zaznieť jasné stanovisko.

Klasické prijímacie pohovory na stredné školy v tomto školskom roku nebudú, žiaci sa na nich osobne nezúčastnia. Pri ich prijatí na stredné školy bude rozhodovať ich prospech. Gröhling to oznámil v stredu (29. 4.), argumentoval tým, že prijímacie konanie, týkajúce sa zhruba 40.000 deviatakov, by v aktuálnej situácii bola enormná záťaž pre školy. Do 7. mája musia riaditelia stredných škôl zverejniť kritériá na prijatie.

Vo Francúzsku zistili iný kmeň koronavírusu
Vypuknutie koronavírusu vo Francúzsku toho má málo spoločného s prípadmi z Číny alebo Talianska, pretože ďalší kmeň choroby neznámeho pôvodu už predtým infikoval ľudí v krajine. Tvrdí to najnovší výskum, o ktorom informuje portál... Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Marek Molnár