AKTUÁLNE: Matovič avizoval možné skoršie otvorenie všetkých prevádzok na Slovensku
30 | 04 | 2020 I Peter Haluza

Vláda možno urýchli otváranie ekonomiky.


Vzhľadom na dobrý vývoj počtu ľudí nakazených koronavírusom je konzíium odborníkov pripravené zaoberať sa otvorením všetkých prevádzok na Slovensku. Podmienkou by bolo dodržanie 25 metrov štvorcových na jedného zákazníka. Pred hlasovaním o programovom vyhlásení vlády to povedal premiér Igor Matovič.


"Konzílium odborníkov je pripravené v pondelok to rozhodnutie upraviť v prospech otvárania prevádzok v duchu, že by sa otvorili všetky prevádzky s pravidlom 25 m2 na jedného zákazníka," priblížil podľa agentúry TASR Matovič. Tisícky ľudí by tak podľa jeho slov znova mali prácu a otvorila by sa tak možnosť znova si kúpiť tovar či službu, ktorú si doteraz ľudia kúpiť nemohli.

Pôvodne mali byť v druhej fáze otvorené služby krátkodobého ubytovania, kaderníctva, pedikúry a manikúry, taxi služby, detské kluby do 10 rokov. Otvorenie obchodov a služieb do tisíc metrov štvorcových malo prísť až v tretej fáze otvárania ekonomiky.

Ako upozornil premiér, slovenské hospodárstvo sa podľa Národnej banky Slovenska tento rok pravdepodobne prepadne o vyše 9 %, v najhoršom scenári o takmer 14 %. Takýto vývoj ekonomiky by krajinu skokovo priblížil ku kritickej výške verejného dlhu na úrovni 60 %.

"Buďme veľmi opatrní," apeloval však predseda vlády. Aj na Slovensku podľa neho zaznievajú názory o druhej a tretej vlne nákazy. "Slovensko ekonomicky neprežije druhú a tretiu vlnu. My si nemôžeme dovoliť druhú a tretiu vlnu tejto nákazy. Lebo táto nákaza, keď nám spôsobí 9 % prepad ekonomiky, ako dopadneme, keď budeme mať druhé a tretie kolo?" vyhlásil podľa TASR premiér.

Matovič zároveň vyhlásil, že za uplynulých 12 rokov predošlé vlády rozkradli 30 miliárd eur.

MIMORIADNE: Parlament schválil programové vyhlásenie vlády
Vláda Igora Matoviča získala dôveru parlamentu. Vládny program nepodporili koaličné poslankyne Jana Cigániková (SaS) a Alexandra Pivková (Za ľudí), za hlasoval Vladimír Faič (Smer-SD). Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Peter Haluza