Vo Francúzsku zistili iný kmeň koronavírusu
30 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Vypuknutie koronavírusu vo Francúzsku toho má málo spoločného s prípadmi z Číny alebo Talianska, pretože ďalší kmeň choroby neznámeho pôvodu už predtým infikoval ľudí v krajine. Tvrdí to najnovší výskum, o ktorom informuje portál RT.


Virológovia z Pasteurovho inštitútu v Paríži v období od 24. januára do 24. marca snímali genómy zo vzoriek odobratých 97 francúzskym a trom alžírskym pacientom s Covid-19. Zistili, že dominantné typy vírusových kmeňov Covid-19 vo Francúzsku sa líšia od kmeňov, ktoré prišli z Číny alebo Talianska, pričom patrili do inej skupiny.

Najskoršia vzorka vo Francúzsku pochádza z 19. februára od infikovanej osoby, ktorá dlhšie necestovala do zahraničia a nemala žiadne kontakty s možnými nosičmi tejto choroby.

„Môžeme konštatovať, že vírus mlčky obiehal Francúzskom už vo februári. Ešte pred oficiálnou vlnou prípadov s Covid-19," uviedli virológovia vo svojej štúdii na portáli bioRxiv.

Pôvod tohto tretieho kmeňa nebol vedcom známy. Poukázali tiež na to, že ich výber vzoriek nebol dostatočný na spoľahlivé časové stanovenie vypuknutia vo Francúzsku.

Za rok môže v Anglicku zomrieť takmer 18 000 pacientov s rakovinou, keďže sa uprednostňuje liečba Covid-19
Zatiaľ čo Spojené kráľovstvo vynaložilo všetko úsilie na boj proti epidémii Covid-19, rakovina by si mohla kvôli nedostatočnej diagnostike a liečbe vyžiadať až 18 000 životov, varuje nová štúdia, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Marek Molnár