Prečo majú USA biolaboratória po celom svete a čo s tým má koronavírus
26 | 04 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Je prinajmenšom zaujímavé, že USA robia „mierový výskum a vývoj vakcín“ práve v blízkosti hraníc s Ruskom. Píše Life.ru.


Ak chcete mier, pripravte sa na vojnu. Táto okrídlená latinská fráza sa nedávno stala skutočným sprievodcom akciami pre superveľmoci. Boj za „ochranu sveta“ sa bojuje na všetkých frontoch. Od akciových trhov až po územia veľmi špecifických krajín, v ktorých civilisti zomierajú v dôsledku raketových útokov. Ale pre skutočnú nadvládu je potrebné niečo účinnejšie.


Prečo vlastne USA potrebujú biologické laboratóriá na celom svete a ako to môže súvisieť s pandémiou koronavírusu?



Úprimné priznanie

Ďalší škandál spájaný s jednou z najmocnejších superveľmocí, s USA, vypukol na Ukrajine. Dvaja poslanci Najvyššej rady, Renat Kuzmin a Viktor Medvedčuk, zastupujúci opozičnú platformu „Za život“, požiadali prezidenta Vladimíra Zelenského, aby vysvetlil, do akej miery je zákonné fungovanie pätnástich biologických laboratórií. Podľa nich ich priamo riadi Pentagón.


A ak sa oficiálna reakcia ukrajinského prezidenta stále očividne pripravuje, reakcia amerických diplomatov netrvala dlho.


„Na Ukrajine máme program pre zníženie biologickej hrozby. Spolupracujeme s ukrajinskou vládou na konsolidácii a neutralizácii patogénov a toxínov. Zároveň umožňujú mierový výskum a vývoj vakcín. Spolupracujeme s našimi ukrajinskými partnermi, aby sme zaistili, že Ukrajina dokáže odhaliť ohniská spôsobené nebezpečnými patogénmi a nahlásiť ich skôr, ako ohrozia bezpečnosť alebo stabilitu. Naše spoločné úsilie pomáha zabrániť tomu, aby sa nebezpečné patogény dostali do nesprávnych rúk,“ hovorí sa v oficiálnom vyhlásení amerického veľvyslanectva v Kyjeve.


Môžeme dôverovať WHO, ak je prakticky kontrolovaná Gatesom?
Nakoľko môžeme v tejto tragickej kríze dôverovať konaniu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a veriť v jej nezávislosť, keď najväčším donorom je nadácia Billa Gatesa? Zamyslenie Paula Ebelinga priniesol portál... Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Natália Sollárová

Zdá sa teda, že samotní Američania a ich partneri nemajú zakázané vlastniť tieto „nebezpečné patogény“. Zároveň USA úprimne priznávajú, že takéto laboratóriá existujú nielen na Ukrajine, ale aj v iných krajinách bývalého socialistického tábora.


„Vedecké a technologické centrum na Ukrajine je medzivládna organizácia. Bolo založené medzinárodnou dohodou v októbri 1993. V súčasnosti sú partnermi Azerbajdžan, EÚ, Gruzínsko, Moldavsko, Ukrajina, USA a Uzbekistan,“ uvádza stanovisko veľvyslanectva USA na Ukrajine.



Obkľúčené Rusko

Ukazuje sa, že „mierový výskum a vývoj vakcín“ spolu so skladovaním nebezpečných patogénov sa deje priamo pri ruských hraniciach. Skutočnosť, že tieto laboratóriá môžu mať „dvojaké použitie“, ruskí diplomati už otvorene zdôrazňujú.


„Venovali sme pozornosť posilneniu americkej biologickej prítomnosti v zahraničí. Chceli by sme, aby Washington vysvetlil svoj postup v tejto oblasti. Vrátane krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Tam pod zámienkou boja proti bioterorizmu organizuje dvojúčelové biolaboratóriá pod záštitou programu spoločného znižovania hrozieb,“ povedala Mária Zacharová, hovorkyňa ruského Ministerstva zahraničných vecí.




Pentagón má biolaboratória v 25 krajinách.

Podľa Zacharovej sa jedno z týchto laboratórií pod názvom Centrum verejného zdravotníctva Richarda Lugara nachádza na predmestí gruzínskeho Tbilisi.


Globálna pandemická pomoc bola na dosah - kým ju Amerika nezastavila
Medzinárodný menový fond bol pripravený reagovať na bezprecedentnú medzinárodnú krízu. Prečo administrácia Donalda Trumpa odmietla spolupracovať? Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Mário Martinka

„Tento laboratórny komplex je oficiálne zahrnutý do amerického vojenského systému globálnej kontroly šírenia infekčných chorôb. Spolu s podobnými štruktúrami v mnohých ďalších krajinách. Okrem toho podľa dostupných informácií nedávno tu boli vysokí predstavitelia Pentagónu, ktorí gruzínskym orgánom ponúkli rozšírenie rozsahu výskumu,“ doplnila Zacharová. Zároveň vyjadrila obavy, že „v podobných referenčných laboratóriách Američania v tretích krajinách pracujú na vytvorení a úprave rôznych patogénov nebezpečných chorôb. A to aj na vojenské účely“.


Podľa amerických diplomatov z Kyjeva však tieto obvinenia proti nim nie sú ničím iným ako „ruskou propagandou“. „Veľvyslanectvo USA by chcelo upozorniť na šírenie dezinformácií v niektorých kruhoch na Ukrajine. To odráža ruské dezinformácie týkajúce sa silného partnerstva medzi USA a Ukrajinou na zníženie biologických hrozieb," uviedlo veľvyslanectvo USA v už spomínanom vyhlásení o pätnástich laboratóriách na Ukrajine.



Naozaj ruská propaganda?

Na stretnutí Bezpečnostnej rady krajín Spoločenstva nezávislých štátov, ktoré sa konalo v novembri minulého roka v Moskve, predstaviteľka Rospotrebnadzoru Anna Popovová predstavila veľmi zaujímavú mapu. Podľa dostupných informácií hlavná hygienička porovnávala mapy s umiestnením amerických laboratórií a oblastí výskytu nebezpečných chorôb.


„Nebudem to bližšie analyzovať, porovnajte však nepochopiteľnú podobnosť máp s umiestnením takmer 200 takzvaných amerických monitorovacích laboratórií, vojenských aj civilných. Druhá mapa sú nové epidemiologické hrozby,“ uviedla Popovová komentujúc mapy.


Čo čaká svetovú politiku po skončení koronakrízy (Fedor Lukjanov)
V podmienkach reálnej hrozby rastie dopyt nielen po svojráznych, ale aj schopných a čo je dôležité skúsených politikoch. Jedna vec je predviesť zunovanému establishmentu vo voľbách figu, uvedomujúc si, že rebelantskí opozičníci-nositelia pravdy... Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Zuzana Perželová

Ukrajina a Gruzínsko boli okrem krajín Afriky a Blízkeho východu na zozname krajín s „nepochopiteľnými náhodami“. Zrušenie hygienicko-epidemiologickej služby v Gruzínsku v roku 2003 a jej nahradenie „jedným laboratóriom USA“ údajne viedlo k prepuknutiu konžsko-krymskej hemoragickej horúčky a antraxu. Na Ukrajine tiež „podivnou náhodou“ začali epidémie osýpok a záškrtu.


Hlavná ruská hygienička hovorila aj o štúdiách „dvojitého použitia“. Medzi nimi práce vedcov v oblasti odolnosti mikroorganizmov na rôzne antimikrobiálne látky.


„K dispozícii sú mikroorganizmy, ktoré sú odolné voči všetkým antibiotikám. Patogény, ktoré menia svoje vlastnosti a stávajú sa ešte nebezpečnejšími. Uskutočňuje sa výskum v oblasti výberu „chimérických kmeňov“. Tie prekonávajú ľudskú imunitu. Experimentujú s genetickými zmenami hmyzu, ktoré ich menia na nosiče patogénov,“ povedala Popovová.


Údajne už existujú i patentované drony, ktoré sú pripravené na dodanie takéhoto hmyzu do rôznych častí sveta.


Je koronavírus plánom „deep state“, zabrániť opätovnému zvoleniu Trumpa? (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kltúry) Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič

Čo s tým má koronavírus?

Drony na prenos vírusu sú však úplne zbytočné. Poslúžiť môže i armáda. Skutočnosť, že koronavírus mohol byť do Číny dovezený už na samom začiatku pandémie, začali spomínať už samotní Číňania.


V reakcii na obvinenia, že vírus je „čínsky“, dokonca aj z úst prezidenta USA, hovorca ministerstva zahraničia Zhao Lijian tweetoval zaujímavý odkaz. Odkazuje na Centrum pre globalizačný výskum. Pripomína, že vírus mohol byť v skutočnosti vytvorený v USA a že ho americká armáda priniesla do Číny počas Svetových vojenských hier koncom októbra minulého roka.


Podľa Centra pre globalizačný výskum mohli prvé ohniská koronavírusu vzniknúť v USA. Údajne to boli úmrtia z elektronických cigariet, ktoré v auguste minulého roka prešli krajinou. Ich zdroj ale poukazuje na hlavné biologické laboratórium Ozbrojených síl USA vo Fort Detrick v Marylande. Materiál hovorí, že podivnou náhodou ho pred vypuknutím úmrtí americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uzavrelo kvôli nedostatku záruk týkajúcich sa úniku patogénov.


Podľa inej teórie, ktorú potvrdil dokonca aj laureát Nobelovej ceny Luc Montagnier, vírus umelo vyrobili v laboratóriu čínskeho mesta Wu-chan. Podľa neho sa tam snažili vytvoriť vakcínu proti AIDS.


Čína odkrýva svoju tvár (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova (Globalaffairs.ru) Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Zuzana Perželová

Túto teóriu podporuje aj článok z časopisu Nature Medicine „Klaster cirkulujúceho netopiera koronavírusu podobný SARS predstavuje hrozbu pre ľudstvo“. Publikovali ho ešte v novembri 2015. Hovorí, že vedci skúmali koronavírus netopiera SHC014 a jeho potenciálne účinky na ľudí. Testovali pravdepodobnosť jeho rozšírenia medzi ľuďmi. Z fragmentov dvoch vírusov SHC014 a SARS-CoV napokon vytvorili chiméru. Spolupracovali i vedci z mesta Wu-chan. Takže i tu vidíme „americkú stopu“. Faktom je, že hlavnou skupinou zúčastnených vedcov boli zástupcovia z Univerzity Severná Karolína a ich kolegovia z Harvardu.



Naoko nezaujatá strana

Bohužiaľ, v prípade rozmiestnení laboratórií v mnohých krajinách sveta sa neochota USA vytvoriť orgán, ktorý by monitoroval Dohovor o zákaze vývoja, výroby a hromadenia biologických a toxických zbraní, javí ešte podozrivejšie.


„Tento dohovor je síce len vyhlásením. Začiatkom 70. rokov minulého storočia sa ale krajiny dohodli, že biologické zbrane predstavujú veľké riziko. Že sú nepredvídateľné. Neexistuje žiadny kontrolný mechanizmus. A keďže neexistuje, jednoducho povedané, nie je žiadna polícia, ktorá kontroluje jeho dodržiavanie,“ povedal bývalý člen príslušnej Komisie OSN Igor Nikulin.


Washington dohovor ratifikoval v roku 1972. Ale v roku 2001 odmietol prijať protokol, ktorý by umožňoval monitorovanie jeho vykonávania. V tomto prípade sa však USA budú musieť s medzinárodným spoločenstvom dohodnúť. Úsilie na zabránenie tomu, aby sa „nebezpečné patogény nedostali do nesprávnych rúk“, nesmie byť v rukách jednej veľmoci.


Ako sa privatizuje štát. Vlastníci peňazí budú vlastniť už aj celé USA
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič