Čína tvrdí, že nemôže vylúčiť USA ako pôvodcu koronavírusu
24 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Mikrobiológ Čínskej akadémie vied naznačil vo štvrtok, že Spojené štáty, ostávajú aj naďalej potenciálnym pôvodcom čínskeho koronavírusu, pokým Washington nepreukáže opak.


Údajný vedec Shi Yi tvrdil, že americkí predstavitelia „nedali žiadnu verejnú odpoveď“ v súvislosti s teóriou Čínskej komunistickej strany, že pôvodom vírusu bolo laboratórium americkej armády v Marylande, píše breitbard.com. Čína neposkytla žiadny dôkaz podporujúci toto tvrdenie, ale Shi povedal, že sa k nemu nemôže vyjadriť dovtedy, kým sa Spojené štáty nezapoja do „vzájomného potvrdzovania hojných biologických informácií a dostupných epidemiologických dôkazov“.

"V reakcii na správy, ktoré tvrdia, že nový koronavírus unikol z vojenského biochemického laboratória v USA, čínski vedci tvrdia, že nemôžu nič posudzovať, pretože USA na túto otázku neodpovedali verejne," vo štvrtok uviedol The Global Times, čínsky štátny propagandidstický denník .

Shi údajne trval na tom, že „pôvod vírusu je vedecká záležitosť, ktorá si vyžaduje dlhé obdobie výskumu a zahŕňa veľké množstvo neistoty.“ Toto vyhlásil napriek ohromnému vedeckému konsenzu, že vírus pochádza z Číny.

"Zistenie pôvodu vírusu pomôže predchádzať podobnej pandémii, pomôže chrániť ľudskú spoločnosť a poskytne vedeckú podporu ľuďom pri prijímaní cielených ochranných opatrení proti vírusu," uviedol údajne Shi. "Vedci z rôznych krajín sveta sa zaviazali k práci ... Výskum si však vyžaduje vzájomné potvrdenie hojných biologických informácií a dostupných epidemiologických dôkazov, čo bude trvať dlho... ."

Irán sa vyhráža Trumpovi
Líder iránskej revolučnej gardy varoval, že nariadil svojim silám, aby sa zamerali na americké námorníctvo po tom, ako sa v predchádzajúci deň prezident Donald Trump na twitteri vyhrážal potopením iránskych plavidiel. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Mário Martinka


The Global Times nenaznačili, že by Shi spomenul v svojich poznámkach teóriu sprisahania americkej armády - ktorú prvýkrát prinieslo čínske ministerstvo zahraničných vecí. Samotné noviny však spájali tlačové vyhlásenia Shi so „správami, ktoré tvrdia, že laboratórium Fort Detrick, ktoré sa zaoberá chorobami vysokej úrovne, ako je Ebola... môže byť pôvodom smrtiaceho nového koronavírusu.“

„Niektoré ďalšie príspevky na platformách sociálnych médií tiež tvrdili, že americký diplomatický vodič a cyklista, ktorý bol vo Wu-chane v októbri 2019 na cyklistickej súťaži vo vojenských svetových hrách, by mohol byť pacient nula vo Wu-chane,“ uviedol The Global Times.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian bol prvý kto priniesol nepodložené tvrdenie v marci na Twitteri v ktorom tvrdil, že Spojené štáty americké nainfikovali vírusom Wu-chan, čínske mesto, z ktorého vírus pochádza.

„Kedy začal pacienta nula v USA? Koľko ľudí je nakazených? Aké sú názvy nemocníc? Môže to byť americká armáda, ktorá priniesla epidémiu do Wu-chanu, “napísal Zhao.

Rusko ponúklo Európe náhradu za NATO
Rusko ponúklo Európe svoju obranu namiesto USA a spoločnej ochrany v rámci NATO. Uviedol Die Welt. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Čína zakázala používanie Twitteru pre svojich občanov, hoci jeho vedúci propagandisti na čínskom ministerstve zahraničných vecí a The Global Times voľne zverejňujú na tejto platforme dezinformácie.

The Global Times nadviazali na toto obvinenie identifikáciou zariadenia armády USA vo Fort Detrick v Marylande ako údajného zdroja vírusu. Využili skutočnosť, že zariadenie študovalo Ebolu, vírus s veľmi odlišným genetickým zložením ako rodina koronavírusu, ktorá je oveľa menej nákazlivá.

The Global Times uverejnil vo štvrtok ďalší článok, v ktorom cituje vedca z univerzity vo Wu-chane, ktorý trvá na tom, že Wu-chan by nemal byť miestom pôvodu čínskeho koronavírusu. Yang Zhanqiu uvádza, že vírus „môže mať viac rodných miest“, a že Kalifornia rozšírila čínsky koronavírus už vo februári. Predpokladá sa, že prvý potvrdený prípad vírusu bol zdokumentovaný v novembri vo Wu-chane.

Náznaky The Global Times sa výrazne líšili od oficiálnych novín Čínskej komunistickej strany, People's Daily, ktoré v stredu a vo štvrtok uverejnili dva články, v ktorých trvajú na tom, že čínsky koronavírus nebol „umelo upravený“ a nepochádzal zo žiadneho laboratória.

Obrovský plán hospodárskej záchrany EÚ
Vedúci predstavitelia EÚ sa dohodli na stratégii vložiť stovky miliárd eur na mimoriadnu pomoc európskym hospodárstvam, ktoré koronavírus zasiahol najviac, informuje BBC. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


"Po analýze údajov genómovej sekvencie zo SARS-CoV-2 a príbuzných vírusov vedci nenašli žiadny dôkaz o tom, že vírus bol vyrobený v laboratóriu alebo bol akýmkoľvek spôsobom upravený," zdôraznil denník People's Daily.

„Nájdenie pôvodu a zdroja vírusu je nevyhnutné pre to, aby ľudstvo ( dokázalo ) bojovať v globálnej vojne proti tomuto vírusu. Otázky súvisiace s vedou musia byť riešené vedecky podloženými prístupmi a profesionálne otázky musia zodpovedať odborníci, “ píše ďalší článok People's Daily.

The People’s Daily kritizoval „podvody a konšpiračné teórie, ktoré sprevádzajú šírenie pandémie" za "nielen neschopné krajinám ktoré bojujú s pandémiou pomôcť, ale aj prinášajú nedôveru a nakoniec narušia spoločné protivírusové úsilie ako aj globálnu solidaritu a spoluprácu."

Čína zápasí s prudkým nárastom nezamestnanosti
Výplata dávok v nezamestnanosti sa zastaví, pretože koronavírus spôsobí nárast počtu nezamestnaných Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Mário Martinka