Nové údaje naznačujú, že koronavírus nie je taký smrteľný, ako sme si mysleli
21 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Štúdia odhalila 50 až 85-krát viac infekcií ako je známych prípadov - čo znamená oveľa nižšiu mieru úmrtnosti.


Ukončenie prevádzok bolo založené na predpoklade, že choroba v prípade absencie drastických opatrení na spomalenie jej šírenia by zabila viac ako dva milióny Američanov. Tento model predpokladal úmrtnosť od 1% do 3%. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by úmrtnosť mohla dosiahnuť 3,4%, píše v komentári wsj.com

Niektorí odborníci však spochybnili tento predpoklad. Tvrdia, že známe prípady sú pravdepodobne len malou časťou skutočného počtu infikovaných, a preto by sa miera úmrtnosti mohla rádovo znížiť. Nevieme, koľko nainfikovaných sa zatiaľ nepodarilo odhaliť a to hlavne kvôli nedostatku testov, obmedzujúcim kritériám na testovanie a potenciálne veľkému výskytu miernej choroby alebo asymptomatickej infekcie.

Nové údaje podporujú názor skeptikov v predbežnej štúdií Stanfordského tímu, ktorá bola zverejnená v piatok. Tretieho a štvrtého apríla vykonali štúdiu v okrese Santa Clara v Kalifornii. Študovali reprezentatívnu vzorku 3 300 obyvateľov, aby otestovali prítomnosť protilátok v krvi, čo by ukázalo, či boli predtým infikovaní novým koronavírusom.

Kraj, v ktorom žijem, je domovom približne dvoch miliónov ľudí v srdci Silicon Valley, vrátane San Jose, tretieho najväčšieho mesta štátu. Toto mesto má najväčší známy počet prípadov COVID -19 v Severnej Kalifornii a zaznamenal niektoré z najskorších prípadov rozšírenia choroby v USA.

Ekonomická bolesť bude pretrvávať dlho po ukončení karantény
Prezident Trump predpovedá ekonomický rozmach hneď po tom ako sa opatrenia a obmedzenie súvisiace s koronavírusom zrušia. Hospodárska aktivita však pravdepodobne zostane utlmená, až kým hrozba COVID - 19 nezmizne Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Vedci zistili, že percento infekcií bolo skutočne výrazne vyššie ako zhruba 1 000 známych pozitívnych prípadov v kraji v čase štúdie. Predbežné výsledky - výskum bude teraz podrobený partnerskému preskúmaniu - ukazujú, že sa odhaduje, že medzi 2,5% a 4,2% obyvateľov okresu má protilátky proti vírusu. To vedie k 48 000 až 81 000 infekciám, čo je 50 až 85-krát viac ako počet známych prípadov.

Môže to znieť strašidelne, ale je to skvelá správa. Naznačuje to, že veľká väčšina ľudí, ktorí chytili Covid-19, sa zotaví bez toho, aby vedela, že boli infikovaní, a že miera úmrtnosti v USA môže byť rádovo nižšia ako predpokladali úrady. Na základe týchto údajov autori odhadujú, že v okrese Santa Clara je skutočná miera úmrtnosti na túto chorobu niekde v rozmedzí 0,12% až 0,2% - čo má ďaleko bližšie k sezónnej chrípke.

Aj mimo Kalifornie sa objavujú predbežné údaje na podporu nádejnejšieho obrazu. V New Yorku štúdia uverejnená v New England Journal of Medicine skúmala 215 žien vstupujúcich do dvoch nemocníc na pôrod medzi 22. marcom a 4. aprílom. U týchto pacientov bola miera infekcie Covid-19 vyššia ako 15%. Z nastávajúcich matiek, ktoré boli pozitívne na infekciu, bolo v čase prijatia 88% asymptomatických. Táto miera infekcie je približne desaťkrát vyššia ako miera známych prípadov v meste ( New York ) od 17. apríla - a Newyorčania boli testovaní na Covid-19 oveľa rozsiahlejšie ako obyvatelia iných štátov.

Táto štúdia sa zamerala iba na aktívne infekcie, nie na minulé infekcie ako v okrese Santa Clara. V tejto populácii tehotných žien je 15% infikovaných dolná hranica. Mnoho ďalších mohlo mať infekciu v minulosti zistiteľnú iba pri testoch na protilátky proti vírusu.

Členské štáty OSN požadujú spravodlivý prístup k budúcej vakcíne proti COVID-19
Všetkých 193 členských štátov Valného zhromaždenia OSN prijalo v pondelok po vzájomnej zhode rezolúciu, ktorá vyzýva na "spravodlivý, efektívny a včasný" prístup k akejkoľvek budúcej vakcíne, ktorá bude vyvinutá na boj proti koronavírusovému... Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | TASR


Podobné pomery infekcií k reálnym prípadom sa teraz objavujú na celom svete: 30-krát v talianskom Robbio; 10-krát na Islande; 14-krát v nemeckom meste Gangelt; 27 krát v Dánsku. Nemecko a Dánsko teraz vedú Európu pri otváraní svojich hospodárstiev. Švédsko napríklad vôbec nezavrelo svoju ekonomiku.

wsj.com ďalej píše, že netreba však popierať fakt, že Covid-19 je vážnejší ako chrípka. Jeho príznaky sú niekedy kruté a sú prudko infekčné - unikol drakonickému uzamknutiu Wu-chanu a globálne sa rozšíril o niekoľko mesiacov. Na niektorých miestach, napríklad v severnom Taliansku a New Yorku, rozšíril kapacitu nemocníc a ohrozil alebo usmrtil pracovníkov pracujúcich v prvej línií v zdravotníctve. Na celom svete sú mŕtve desiatky tisíc ľudí a neexistuje žiadna vakcína.

Cesta vpred si preto vyžaduje nepretržité monitorovanie, ako aj nové testovanie prípadov, identifikáciu a ochranu osôb, ktoré sú najzraniteľnejšie voči závažnejším alebo dokonca smrteľným infekciám, a podporu kapacity nemocníc na zvládanie množstva pacientov s potrebou respiračnej starostlivosti.

Ak by si však tvorcovia politiky hneď od začiatku uvedomovali, že počet obetí v prípade Covid-19 by bol bližší tomu, aký má sezónna chrípka, riskovali by desiatky miliónov pracovných miest a živobytie svojich občanov? Veda na podporu lepšieho modelovania a rozhodovania, sa rýchlo stáva dostupnou. Dúfame, že v budúcnosti prinesie lepšie politické rozhodnutia.

Práca z domu ponúka pohľad na virtuálnu budúcnosť
Karanténne opatrenia, ktoré zasiahli veľkú časť svetovej ekonomiky, vyvolali záťažový test dlho ohlasovanej digitálnej budúcnosti. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Mário Martinka