Východoeurópania, nasadajú do lietadiel aby mohli zbierať ovocie a zeleninu
17 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Východoeurópski poľnohospodárski pracovníci využívajú charterové lety na zber ovocia a zeleniny v Spojenom kráľovstve


Prvý let pristane vo štvrtok v Stanstede a prepraví 150 rumunských poľnohospodárskych pracovníkov. Firma vyhlásila, že lietadlo je prvé zo šiestich lietadiel, ktoré bude prevádzkované od polovice apríla do konca júna, píše bbc.com

Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že povzbudzuje ľudí v celej Veľkej Británii k tomu aby „pomohli priniesť úrodu“.

Britskí poľnohospodári nedávno varovali, že v dôsledku nedostatku sezónnych pracovníkov z východnej Európy je možné, že plodiny zhnijú na poli. Cestovné obmedzenia v dôsledku koronavírusu spôsobili to, že väčšina pracovníkov zostala doma.

Niekoľko pestovateľov v Spojenom kráľovstve začalo náborový proces, v ktorom vyzývali miestnych pracovníkov, aby sa pripojili k zberu, aby zabránili plytvaniu miliónov ton ovocia a zeleniny. Zostávajú však obavy, že nedokážu uspokojiť dopyt fariem.

Jeden z najväčších britských producentov čerstvých potravín, spoločnosť G's Fresh so sídlom v Cambridgeshire, potvrdila, že si prenajala dva zo šiestich letov prepravujúcich východoeurópskych farmárov z Rumunska.

Derek Wilkinson, generálny riaditeľ divízie Sandfield Farms v spoločnosti G's Fresh povedal, že 150 pracovníkov prichádzajúcich do Stanstedu z východného Rumunska vo štvrtok bude prevezených autobusom na farmy na východe Anglicka, aby zozbierali šalát.

Superpočítače pomáhajú výskumníkom urýchliť objavovanie lieku na Covid-19
Výskumný tím MIT používa superpočítače, aby pomohol vyvinúť lieky na liečenie choroby spôsobenej novým koronavírusom. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Firma uviedla, že skupina bude pri príchode do Veľkej Británie skontrolovaná, bude sociálne odlúčená a každý, kto má teplotu, bude v karanténe.

Wilkinson uviedol, že v jeho podnikaní je potrebných 3 000 sezónnych pracovníkov. Najviac ich potrebuje v máji na začiatku jarnej úrody cibule, po ktorej nasledujú v júni plodiny hrachu a fazule. Dodal, že spoločnosť mala dobrú reakciu na náborovú kampaň zameranú na miestnych pracovníkov. Doteraz sa zaregistrovalo 500 Britov.

Súkromná letecká spoločnosť Air Charter Service už zabezpečila lety sezónnym pracovníkom v iných krajinách. V posledných týždňoch odletelo 1 000 poľnohospodárskych pracovníkov z Bulharska a Rumunska do Nemecka. Pracovníci nastúpia do lietadla v Lasi vo východnom Rumunsku po tom, ako sa overí ich teplota a následne vyplnia zdravotný dotazník.
Nedostatok sezónnych pracovníkov

Národná únia poľnohospodárov (NFU) uviedla, že je potrebných až 70 000 zberačov ovocia a zeleniny. Žiada o vytvorenie modernej „pozemnej armády“ britských pracovníkov.

Viceprezident NFU Tom Bradshaw povedal: „Pestovatelia, ktorí sa spoliehajú na sezónnych pracovníkov, aby pestovali, zbierali a balili naše čerstvé ovocie, zeleninu a kvety, sú mimoriadne znepokojení dôsledkami, ktoré môžu mať obmedzenia týkajúce sa koronavírusu na ich schopnosť prijať túto kritickú pracovnú silu v tejto sezóne. "

„Medzitým by som povzbudil každého, kto má záujem pomôcť tento rok v lete pri zbieraní úrody v Británií, aby sa spojil s jedným zo schválených náborových pracovníkov v poľnohospodárstve.“ Národná kampaň oslovuje študentov a tých, ktorí prišli o prácu v baroch, kaviarňach a obchodoch, aby pomohli pri zbere úrody.

Taliansko kvôli koronavírusu uzavrelo prístavy migrantom
Vyhlásený národný núdzový stav bude blokovať vstup utečencov a migrantov do krajiny. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Zverejnené údaje, naznačujú, že tieto snahy o nábor by sa mohli vyplácať. Totaljobs uviedol, že za jediný týždeň zaznamenal 50 000 vyhľadávaní pracovných miest v poľnohospodárstve. Dodal, že vyhľadávanie výrazov ako „zberač ovocia“ alebo „poľnohospodársky pracovník“ sa prudko zvýšil o 338% a 107%.

Charitatívna organizácia Concordia uviedla, že reakcia bola „fenomenálna“, ale že sa stále očakáva nedostatok pracovných síl. Stephanie Maurel, výkonná riaditeľka, informovala, že sa zaregistrovalo 36 000 ľudí a videohovor vykonalo viac ako 6 000 ľudí.

Ale za posledných 10 dní, zatiaľ čo sa takmer 900 ľuďom ponúklo pracovné miesto, len 112 podpísalo zmluvy na prijatie do zamestnania. „Máme skvelých ľudí, ktorí sú pripravení na prácu, ale realita práce, pokiaľ ide o túto situáciu, v skutočnosti nezodpovedala ich predstavám, takže v tejto chvíli práve pracujeme ( ďalej ),“ povedala Maurel.

Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že „usilovne spolupracuje s ( poľnohospodárskym ) priemyslom, aby poľnohospodári a pestovatelia mali potrebnú podporu“ pri zbere plodín.

„Podporujeme čo najväčší počet ľudí, aby sa zúčastnili sezónnych pracovných príležitostí v celej krajine a aby sme pomohli priniesť úrodu. Náborové úsilie je v plnom prúde,“ uviedol hovorca ministerstva.

Čína prináša obmedzenia týkajúce sa výskumu pôvodu koronavírusu
Čína uvalila obmedzenia na zverejňovanie akademického výskumu o pôvode nového koronavírusu. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Martinka