Taliansko kvôli koronavírusu uzavrelo prístavy migrantom
09 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Vyhlásený národný núdzový stav bude blokovať vstup utečencov a migrantov do krajiny. 


Talianske prístavy nemôžu byť považované za bezpečné kvôli epidémii koronavírusu a nedovolia, aby sa do doku dostali charitatívne lode pre utečencov, píše aljazeera.com

Rozhodnutie bolo prijaté neskoro večer v utorok po tom, čo loď, ktorú prevádzkovala nemecká mimovládna skupina Sea-Eye, vzala neďaleko Líbye asi 150 ľudí a smerovala s nimi do Talianska. Utorkový rozkaz podpísali ministri vnútra a dopravy, ako aj minister zdravotníctva Roberto Speranza, ktorý pochádza z ľavicovej strany, ktorá vždy podporovala kampane za ochranu migrantov a charitatívne operácie.

Po malom znížení počtu migrantov z Afriky sa čísla začali v prvých dvoch mesiacoch roka opäť zvyšovať, až v marci prudko poklesli, pretože Taliansko zasiahla epidémia koronavírusu. Charitatívne lode, ktoré pravidelne hliadkujú na líbyjskom pobreží a snažia sa zachrániť utečencov z krehkých lodí, sa na začiatku zdravotnej krízy pôvodne stiahli zo Stredozemného mora, ale loď Sea-Eye sa minulý týždeň vrátila do tejto oblasti.

Môže koronavírus vyľudniť chudobné časti sveta?
Čína má pandemický vrchol pravdepodobne za sebou, Európa je na kolenách, Amerika hlási rekordy úmrtnosti, no to najhoršie sa dá predpokladať v Afrike. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Peter Paľonder


„Aj keď sa život v Európe takmer zastavil, ľudské práva musia byť chránené,“ napísala skupina v utorok v správe, v ktorej oznámila, že zachránila 150 ľudí. "Teraz naši hostia potrebujú bezpečný prístav."

V osobitnom vyhlásení charita vyzvala Nemecko, aby prijalo utečencov a migrantov. „Koniec koncov, Nemecko je naším vlajkovým štátom,“ vyhlásili a dodali, že Berlínu sa práve vďaka koronavírusu podarilo priviesť domov 200 000 občanov uviaznutých v zahraničí.

„Určite musí byť mysliteľné a ľudsky možné vyslať lietadlo pre 150 ľudí hľadajúcich ochranu ... aby sme ich mohli okamžite evakuovať,“ uviedla skupina. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) do Európy tento rok prišlo 18 337 utečencov a migrantov, zatiaľ čo počas cesty zahynulo 241 utečencov.

Slovensko zvažuje dať pre koronavírus do karantény celé oblasti
Ako uviedol minister zdravotníctva, nezáleží na tom, či pôjde o marginalizované komunity, alebo nie. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | SITA