Čína prináša obmedzenia týkajúce sa výskumu pôvodu koronavírusu
14 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Čína uvalila obmedzenia na zverejňovanie akademického výskumu o pôvode nového koronavírusu.


Podľa novej politiky budú všetky akademické práce o výskume Covid-19 pred zverejnením podrobené ďalšiemu preskúmaniu. Štúdie o pôvode vírusu sa podrobia osobitnej kontrole a musia sa schváliť predstaviteľmi ústrednej vlády, píše cnn.com

Lekársky odborník z Hongkongu, ktorý spolupracoval s výskumníkmi z pevniny na zverejnení analýzy prípadov Covid-19 v medzinárodnom lekárskom časopise uviedol, že jeho práca sa vo februári nepodrobila takémuto preverovaniu.

Zdá sa, že zvýšená kontrola je posledným úsilím čínskej vlády o kontrolu príbehu o pôvode koronavírusovej pandémie, ktorá si vyžiadala viac ako 100 000 životov a 1,7 milióna chorých ľudí na celom svete od jej vypuknutia v čínskom meste Wu-chan v decembri.

Čínsky vývoz kľúčových zdravotníckych potrieb vzrástol takmer na 1,5 miliardy dolárov v dôsledku ich globálneho nedostatku
Potom, čo sa koronavírus dostal do Európy a USA, Čína vyviezla do ostatných krajín zdravotnícke pomôcky v hodnote 1,45 miliárd dolárov na boj proti smrtiacej pandémii. Informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Od konca januára zverejnili čínski vedci vo vplyvných medzinárodných lekárskych časopisoch sériu štúdií o Covid-19. Niektoré nálezy týkajúce sa skorých prípadov koronavírusu - napríklad keď sa prvýkrát objavil prechod z človeka na človeka - vyvolali otázky týkajúce sa oficiálneho vládneho vyjadrenia a vyvolali kontroverziu v čínskych sociálnych médiách.

Teraz sa zdá, že čínske úrady sprísňujú možnosti zverejňovania výsledkov prieskumu Covid-19. Čínsky vedec, ktorý prehovoril pod podmienkou anonymity kvôli strachu z odvetných opatrení, uviedol, že tento krok je znepokojujúcim vývojom, ktorý by pravdepodobne zbrzdil dôležitý vedecký výskum.

„Myslím si, že je to koordinované úsilie čínskej vlády kontrolovať príbeh a prepisovať ho tak, akoby vypuknutie nepochádzalo z Číny,“ uviedol vedecký pracovník. „A nemyslím si, že skutočne tolerujú akúkoľvek objektívnu štúdiu, ktorá by preskúmala pôvod tejto choroby.“

Taliansko kvôli koronavírusu uzavrelo prístavy migrantom
Vyhlásený národný núdzový stav bude blokovať vstup utečencov a migrantov do krajiny. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Zvýšená kontrola

Podľa smernice vydanej odborom vedy a techniky ministerstva školstva je potrebné „akademické práce o sledovaní pôvodu vírusu ... prísne a dôsledne spravovať“. V smernici sa ustanovujú úrovne schvaľovania týchto dokumentov, počnúc akademickými výbormi na univerzitách.

Potom sa od nich vyžaduje, aby ich poslali na vedecké a technologické oddelenie ministerstva školstva, ktoré potom odovzdá dokumenty pracovnej skupine pod Štátnou radou na preskúmanie. Až po tom, čo univerzity dostanú kladné stanovisko pracovnej skupiny, môžu byť príspevky zaslané do časopisov.
Pôvod vírusu

Koncom decembra Wu-chan hlásil prvé prípady koronavírusu. Úrady spojili túto chorobu s trhom morských plodov v meste. Vedci v Číne a na západe uviedli, že vírus pravdepodobne pochádza z netopierov a prešiel na človeka z prechodného hostiteľa - rovnako ako jeho bratranec, ktorý spôsobil epidémiu SARS v rokoch 2002 a 2003.

Čínske mesto Šen-čen v súvislosti s koronavírusom zakázalo jesť mačky a psy
V rámci širších obmedzení, ktoré sa týkajú obchodu s voľne žijúcimi živočíchmi, zakázal Šen-čen jesť mačky a psy. Opatrenie je zamerané na prevenciu šírenia koronavírusu. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Zdá sa však, že časti čínskych sociálnych médií a dokonca aj vláda krajiny začali spoločnú kampaň na spochybnenie pôvodu vírusu. Čínski úradníci a štátne médiá opakovane zdôrazňovali, že neprišlo k žiadnemu záveru o presnom pôvode vírusu. Minulý mesiac hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Zhao Lijian propagoval konšpiračnú správu na Twitteri, v ktorej tvrdil, že vírus pochádza z USA a do Číny ho priniesla americká armáda.

Yanzhong Huang, vedúci oddelenia pre globálne zdravie v Rade pre zahraničné vzťahy so sídlom vo Washingtone, uviedol, že pôvod koronavírusu sa stal v Číne politicky citlivou témou. „Niet divu, že vláda sa snaží kontrolovať súvisiaci vedecký výskum tak, aby zistenia nespochybňovali jej vlastné vyhlásenia o pôvode vírusu a reakciu vlády na krízu,“ povedal profesor Huang.

Čínsky vedec, ktorý požiadal o anonymitu povedal, že výskum v oblasti koronavírusu, ktorý je v rozpore s oficiálnym vyhlásením, môže Peking potlačiť. „Myslím si, že je dôležité, aby si medzinárodná vedecká komunita uvedomila, že každý časopis alebo rukopisy z akejkoľvek čínskej výskumnej inštitúcie bol vládou dvakrát skontrolovaný,“ uviedol vedecký pracovník. „Je dôležité, aby vedeli, že medzi nezávislým vedeckým výskumom a konečnou publikáciou existujú ešte ďalšie kroky',“ dodal.

Rakúsko spolu s ďalšími krajinami uvoľňujú karanténne opatrenia
Rakúsko dnes znovu otvorí tisíce obchodov. Snaží sa zmierniť obmedzenia zavedené s príchodom koronavírusu, píše bbcnews.com. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Martinka