Koronavírus odhaľuje americký problém so širokopásmovým pripojením na internet
12 | 04 | 2020 I Preklad: Marek Molnár

Zlý prístup k internetu vo vidieckych oblastiach bol problémom už pred pandémiou, avšak teraz je pripojenie dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, píše vo svojom komentári vo Financial Times Kiran Stacey.


Tom Egan je typom podnikateľa, ktorého Amerika teraz potrebuje. Už 30 rokov Egan prevádzkuje spoločnosť, ktorá vytvára prístroje, ktoré pomáhajú ľudom na invalidných vozíkoch dostať sa do vozidiel a taktiež z nich. Teraz však pozmenil svoju hlavnú náplň činnosti a začal vyrábať pomocou 3D tlačiarne chirurgické masky, plášte a tvárové štíty, ktoré plánuje predať lekárskym centrám v New Yorku, súčasnom svetovom epicentre Covid-19.

Jediným problémom bolo, že až do minulého týždňa Egan, ktorý má sídlo v štáte New York, nemal žiadny vysokorýchlostný internet, tak isto ako niekoľko desiatok miliónov ďalších Američanov žijúcich na vidieku. Celé roky ho jeho internet brzdil, pričom mu neumožňoval dostatočnú komunikáciu so zákazníkmi a dodávateľmi. Avšak tento problém sa stal ešte záväznejším.

„Vyrábame veci z textilu. V USA to už veľa ľudí nerobí - je to stratené umenie. Teraz máme obrovský dopyt, pričom ľudia sa nás pýtajú, čo všetko dokážeme vyrobiť. Nič nepreukázalo našu potrebu pripojenia na internet viac, ako súčasná pandémia Covid-19," uviedol Tom Egan.

Lístky na potraviny v USA (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Eganovi sa konečne minulý týždeň podarilo pripojiť, aj keď to trvalo niekoľko rokov lobovania. Avšak nie všetci Američania žijúci na vidieku majú také šťastie.

USA sú prvou krajinou, ktorá zavádza celoštátne vysokorýchlostné 5G pripojenie na internet, aj napriek tomu, že stále zostáva 21 miliónov Američanov, ktorí sú bez širokopásmového pripojenia, uvádza sa v najnovších údajoch zverejnených Federálnou komunikačnou komisiou minulý rok. Avšak stránka BroadbandNow uviedla, že toto číslo je dvojnásobne väčšie.

Tento problém sa vyskytuje hlavne vo vidieckych oblastiach, pričom výskumné centrum Pew odhaduje, že tretina vidieckych Američanov nemá doma širokopásmové pripojenie.

Ako Európa neprešla testom z koronavírusu
Šírenie nákazy je príbehom samoľúbosti, prehnanej dôvery a nedostatku prípravy. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Politický problém

Ako ďalej píše Financial Times, ešte pred pandémiou sa vidiecke širokopásmové pripojenie riešilo v politike, čo je akútnym príkladom toho, že niektorí demokrati zvykli diskutovať o tomto probléme, aby odtiahli vidieckych voličov od Donalda Trumpa. Je to téma, ktorá rezonuje od kongresových štvrtí v štáte New York až po dôležité štáty vo voľbách, ako je Iowa. Keďže sa vírus rýchlo šíri z miest do vidieckych okresov, slabý prístup k širokopásmovému pripojeniu sa rozšíril aj do Kongresu.

„Myslím si, že vidiecke komunity si uvedomujú, že táto je priepasť podobná tej, ako bol prístup k elektrine na prelome storočia,“ hovorí Abigail Spanbergerová, demokratická členka Kongresu, ktorá nedávno vyhrala kreslo vo Virgínii.

"Ak chcú byť politici pozorní voči komunitám, ktoré zastupujú, malo by im záležať na širokopásmovom pripojení," dodala členka Kongresu.

Dôkazy svedčia o tom, že globálna recesia je už tu
Rozsah kolapsu sa začína objavovať v ekonomických údajoch na celom svete. Čísla nám ukazujú nasledovné: zdevastovaný obchod, obmedzené podnikateľské investície, vystrašených spotrebiteľov a narastajúcu nezamestnanosť. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Otázka života a smrti

Pred pandémiou našli mnohí ľudia vo vidieckych oblastiach riešenia. Majitelia malých podnikov navštevovali domy priateľov, aby komunikovali so zákazníkmi alebo dodávateľmi. Študenti chodili robiť domáce úlohy do miestnych knižníc, alebo dokonca do reštaurácií s rýchlym občerstvením. Egan zaplatil viac ako 4 000 dolárov, aby postavil rádiovú anténu v dome priateľa na susednom kopci a nasmeroval tak bezdrôtové pripojenie do svojej kancelárie.

Ale teraz, keď sú verejné budovy zatvorené a ľudia sú izolovaní vo svojich domovoch, pacienti nie sú dokonca schopní ani kontaktovať svojich lekárov a podniky nemôžu kontaktovať svojich zákazníkov. Mnoho poľnohospodárov nemôže prevádzkovať svoje stroje, pretože moderné zavlažovacie systémy používajú údaje o počasí v reálnom čase na výpočet množstva vody, ktoré sa má použiť.

„Nemyslím si, že by niekedy existoval okamih, v ktorom by každý rozumel dôležitej úlohe, akú zohráva širokopásmové pripojenie v živote nášho národa,“ hovorí Jonathan Spalter, generálny riaditeľ priemyselného združenia US Telecom. "Toto už nie je otázka obchodu, je to otázka života a smrti," dodal Spalter.

Rodičia, dajte pozor na to, aký dlhý čas trávia vaše deti s mobilom
Najmä v čase pandémie, keď vaše ratolesti nechodia do školy, treba odsledovať, ako dlho používajú mobilné zariadenia a siete. Stále totiž nie je jasné, či sú bezpečné, keďže testovanie vplyvu na deti nebolo nikdy realizované. Informoval o tom... Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


USA nie sú jedinou krajinou, ktorá má problém poskytnúť širokopásmový prístup na internet všetkým svojim občanom. V iných priemyselných krajinách je však tento problém oveľa menší. Podľa telekomunikačnej spoločnosti Ofcom teraz Spojené kráľovstvo rozšírilo širokopásmové pripojenie na 99,5% svojej populácie, zatiaľ čo priemer EÚ v roku 2018 bol 96,7%.

Zavádzanie širokopásmového pripojenia sa v USA ukázalo ako mimoriadne ťažká výzva, čiastočne aj kvôli tomu, aká veľká a rozšírená táto krajina je. Štúdia výskumného centra Pew ukazuje, že získanie grantu na poskytovanie širokopásmového pripojenia na konkrétne miesto a zapnutie pripojenia trvá v priemere dva roky.

„Neexistuje žiadna iná krajina OECD, ktorá má taký obrovský objem vidieckej pôdy, ako majú Spojené štáty, a taktiež neexistuje žiadna krajina, ktorá má také geografické a demografické problémy, pokiaľ ide o poskytovanie širokopásmového pripojenia,“ ďalej uviedol Spalter. "Len pomyslite na výzvu dostať ho z jedného konca Aljašky na druhý," poznamenal generálny riaditeľ priemyselného združenia US Telecom.

Ako môže spoločnosť prekonať COVID-19 ?
Krajiny môžu testovať, vytvárať karantény a pripravovať sa na postkoronavírusový svet, hovorí epidemiológ Larry Brilliant Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Mizerné mapy a prísľub stimulov

Federálna komisia pre komunikácie (FCC) minulý rok uviedla na trh jeden z najväčších vnútroštátnych systémov a sľúbila vydražiť stimuly pre vidiecky širokopásmový prístup v hodnote 20 miliárd dolárov. Samotné FCC však odhaduje, že dodanie káblov z optických vlákien do každej domácnosti v USA bude stáť až 80 miliárd dolárov, zatiaľ čo poradenská spoločnosť Deloitte odhaduje, že to bude stáť až 150 miliárd dolárov, uvádza ďalej komentár Financial Times.

Niektorí sa domnievajú, že peniaze boli jednoducho "premárnené" a zameriavajú sa na stimulovanie súkromných spoločností, než na menšie neziskové skupiny. „Z väčšej časti stále dúfame, že súkromný sektor nájde spôsob, ako to dosiahnuť, ale stále sa to nedeje,“ hovorí Christopher Mitchell, výskumný pracovník v Inštitúte pre miestnu samostatnosť.

Oveľa zásadnejším problémom však je, že nikto nevie, kto v skutočnosti nemá širokopásmový prístup. Oficiálne mapy prevádzkované komisiou FCC definujú celý blok obyvateľov ako prepojený, ak má k nemu prístup aspoň jedna nehnuteľnosť. Podľa týchto máp má Egan pripojenie už dlho. Avšak keď BroadbandNow preskúmal viac ako 11 000 adries zistil, že počet nepripojených domácností bol pravdepodobne dvojnásobný v porovnaní s FCC.

Komisia teraz pracuje na nových mapách, o ktorých sa tvrdí, že poskytnú presnejší obraz o tomto probléme. Ajit Pai, predseda FCC, ktorý bol menovaný Trumpom, však chce začať vydávať peniaze oblastiam ešte pred dokončením nových máp. Má v úmysle začať rozdať až 16 miliárd dolárov v októbri, len pár týždňov pred prezidentskými voľbami.

Stiahne sa Amerika naspäť domov?
Zdá sa, že Spojené štáty americké začínajú premýšľať nad úlohou globálneho lídra, ktorú kedysi prijali. Aktuálne číslo časopisu Foreign Affairs sa v tejto súvislosti venuje zaujímavým otázkam. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


Jessica Rosenworcelová, demokratická komisárka FCC, hovorí: „Predseda navrhol 13 dní pred voľbami rozoslať 16 miliárd dolárov. Lenže to nedáva logiku. Peniaze minieme a potom ideme zbierať údaje - robíme to presne naopak.“

Súčasná kríza vedie k vlne krátkodobých riešení. Niekoľko telekomunikačných spoločností otvorilo svoje verejné WiFi hotspoty, ktoré môžu ľudia používať zadarmo, zatiaľ čo niektoré spoločnosti dokonca poskytujú bezplatné balíčky pre rodiny s deťmi, pre ktoré je hlavným problémom cenová dostupnosť, a nie chýbajúce pripojenie.

Školy sa tiež osvedčili vo svojej vynaliezavosti. Učitelia v školskej štvrti Morrisville-Eaton v štáte New York nakrúcajú svoje hodiny a nahrávajú ich na flash disky USB, aby ich mohli distribuovať študentom bez širokopásmového pripojenia doma. Okres tiež zakúpil 60 verejných hotspotov, ktoré využívajú mobilné siete na poskytovanie internetu.

Takéto riešenia sú však často drahé. Hotspoty stoja každý mesiac 40 dolárov - peniaze, ktoré si školská štvrť nemôže dovoliť. Greg Molloy, školský supervízor tejto oblasti, hovorí: „Nevieme, odkiaľ zoženieme peniaze, ale vieme, že to musíme urobiť pre deti.“

Uprednostňovanie finančného úspechu vás počas izolácie neuspokojí
Zatiaľ čo veľa ľudí stále meria úspech z hľadiska peňazí, nová štúdia uvádza, že uprednostňovanie financií pred rodinou a priateľmi môže byť v čase krízy, ako je napríklad pandémia Covid-19, devastujúce. Informuje portál... Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Demokrati v Kongrese sa usilovali o zahrnutie 2 miliárd dolárov do stimulačného balíka za posledný mesiac, aby pomohli študentom dostať sa k učivu počas pandémie Covid-19. Tento plán však stroskotal v poslednej chvíli uprostred nepríjemných rokovaní medzi oboma stranami. Niektorí však dúfajú, že sa to v ďalšom kole krízových výdavkov napraví.

Učitelia sa však obávajú, že také krátkodobé nápravy, ako sú tieto, nezabránia dlhodobým škodám. Michiganská štátna univerzita začiatkom tohto mesiaca uverejnila, že žiaci s rýchlym prístupom na internet získali o polovicu vyššiu úroveň ako tí, ktorí ho nemajú. Rachel Muratová, učiteľka zo strednej školy Maine-Endwell, ktorá sa tiež nachádza na vidieku, uviedla, že strávila veľa času s deťmi, ktoré doma nemajú internet, pričom teraz dúfa, aby sa im doma dobre darilo aj napriek súčasnej situácii.

Podľa Financial Times z dlhodobého hľadiska ľudia dúfajú, že pandémia posunie túto otázku ďalej do politického programu. Dokonca ešte pred vypuknutím choroby boli náznaky, že to politici berú vážne. Egan, Molloy aj Muratová žijú v okrese, ktorý je zastúpený demokratickým kongresmanom Anthony Brindisiom.

"Doslova uzavretí": Obyvatelia Indie, ktorí sú v karanténe, dostali na svoje domovy zámky
Miestne orgány v dvoch mestách v indickom štáte Madhjapradéš vynaložili veľké úsilie, aby zastavili šírenie koronavírusu, pričom doslova uzamkli ľudí v karanténe vo svojich domovoch a zároveň zabezpečili dodanie jedla a základných potrieb.... Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Marek Molnár

Internet ako politická otázka

Brindisi minulý rok získal svoje miesto aj vďaka kampani, ktorá sa venovala tejto otázke. Kongresman okresu uviedol: „Veľkú časť mojej kampane zahŕňal nedostatok širokopásmových služieb, najmä v našich vidieckych oblastiach a taktiež neochota našich veľkých spoločností rozšíriť širokopásmové služby v tejto oblasti.“

Teraz túto otázku riešia prezidentskí kandidáti. Joe Biden, demokratický kandidát, sa zaviazal minúť 20 miliárd dolárov na rozšírenie vidieckeho širokopásmového pripojenia, zatiaľ čo Trump minulý mesiac uviedol, že je „odhodlaný zabezpečiť, aby každý občan mohol mať prístup k vysokorýchlostnému internetu vrátane obyvateľov z vidieku“.

Tí, ktorí roky viedli kampaň za to, aby každý Američan získal prístup k širokopásmovému pripojeniu, dúfajú, že kombinácia lepšieho mapovania a prísľubu financovania vo výške niekoľko miliárd dolárov môže poskytnúť tlak potrebný na to, aby sa to nakoniec podarilo, dokonca aj keď sa USA pripravujú na zavedenie 5G siete. „Je rok 2020,“ uviedla Muratová a dodala, že „internet by v tejto chvíli mal byť naozaj užitočným nástrojom.“

Pandémia Covid-19 môže spôsobiť globálny nedostatok potravín, varuje OSN
Vďaka bezpečnostným opatreniam nedostanete Covid-19, avšak nevýhodou je, že tieto kroky vás môžu pripraviť o čerstvé jedlo vrátane ovocia a zeleniny. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Marek Molnár