Šokujúca predpoveď vedcov: vrchol nakazených koronavírusom má byť na Slovensku už o 11 dní
12 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Slovensko by mohlo dosiahnuť vrchol počtu nakazených koronavírusom už 23. apríla. Po tom, ako krajina dosiahne vrchol, by mal počet pozitívne testovaných klesať a situácia by sa mala začať všeobecne zlepšovať. 


S matematickým modelom vývoja nákazy v jednotlivých krajinách prišlo Americké výskumné centrum The Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). Inštitút má pre Slovensko dobré správy a tvrdí, že by vrchol počtu nakazených mohlo dosiahnuť už o pár dní, informuje o tom denník Plus jeden deň.


Výskumné centrum berie pri svojich výpočtoch do úvahy viaceré premenné. Medzi ne patrí napríklad počet nakazených, počet úmrtí ale aj opatrenia, ku ktorým jednotlivé štáty pristúpili v rámci prevencie pred ďalším šírením koronavírusu.


Podľa amerického inštitútu by sa tak situácia na Slovensku mala začať postupne zlepšovať už od štvrtka 23. apríla. Slovensko by zároveň podľa modelu IHME malo dostať situáciu s pandémiou na svojom území pod kontrolu už koncom mája.


Krajiny, ktoré nastavili vírusu hranice, sa vracajú pomaly k normálu
Niektoré krajiny začínajú uvoľňovať prísne opatrenia a postupne sa vracajú k normálnemu životu. V čom sa od nich môžu poučiť ostatné štáty, ktoré takisto hľadajú cestu z nepríjemných obmedzení? Článok priniesli CNN. Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | Natália Sollárová