USA sťahujú vojakov kvôli koronavírusu
30 | 03 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Dopad epidémie bude podľa expertov dočasný, ale významný. Napísali Vedomosti.


USA pokračujú v sťahovaní vojsk zo základní v Iraku. Nasledujú Francúzsko, ktoré tak urobilo ešte minulý týždeň. Dňa 29. marca medzinárodná koalícia vedená USA oznámila odovzdanie vojenskej leteckej základne na severe krajiny v provincii Kirkúk irackej armáde.


Predtým 26. marca bol evakuovaný kontingent zo základne El Kiyara, ktorá sa nachádza pod irackým mestom Mosul. Zástupca koalície plukovník Vincent Parker zároveň zdôraznil, že americké jednotky odchádzajú, pretože dosiahli úspech v boji proti Islamskému štátu. Nie kvôli epidémii koronavírusu alebo útokom skupín naklonených Iránu.


Výbor pre obranu a bezpečnosť parlamentu Iraku už vo februári informoval, že sily medzinárodnej koalície zastavili operácie na irackom území. A že sa pripravujú na evakuáciu svojich vojakov z krajiny.


Medzitým však musela americká armáda urýchlene zmeniť plány nielen na Blízkom východe. Dňa 27. marca sa jej lietadlová loď Theodore Roosevelt musela vrátiť na tichomorskú základňu Guam. Keďže 25 námorníkov sa nakazilo koronavírusom. A 28. marca oznámili USA ďalšie dva prípady námorníkov na inej lodi. Tentoraz Ronald Reagan pôsobiacej v Japonsku. Celkový počet nakazených amerických vojakov dosiahol k 27. marcu podľa Pentagónu 355 ľudí.


Líbyjský letecký útok zneškodnil velenie rebelov
Líbyjské vládne sily zaútočili na povstalecké jednotky, ktorým velí generál Khalifa Haftar. Pri nálete zabili niekoľko najvyšších veliteľov. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Mário Martinka

„Dopad epidémie na zámorskú činnosť amerických ozbrojených síl je významný,“ myslí si Michael Kofman z washingtonského Centra pre námorné analýzy. Minister obrany Mark Esper nariadil na 60 dní zastaviť presuny vojsk do zahraničia. Niekoľko cvičení bolo zrušených. Vrátane rozsiahlych „Defender 2020“ v Európe. Malo ísť o najväčšie cvičenia v tomto regióne za posledné roky. Domnieva sa, že vplyv na operácie amerických ozbrojených síl v zahraničí bude tento rok dočasný. Za to významný.


Napriek pandémii zostávajú v Poľsku dve americké brigády. Jedna bola nasadená už skôr. A neustále sa obmieňa. Druhá sa mala zapojiť do cvičenia „Defender 2020“. Niekoľko jednotiek, ktoré sa mali zúčastniť cvičenia, sa však vrátilo do USA.


Pokiaľ ide o ruské zahraničné vojenské základne, zostávajú zatiaľ funkčné. Neplánuje sa sťahovanie vojakov ani zo Sýrie, Tadžikistanu, Arménska, Abcházska či Južného Osetska. V Sýrii a Tadžikistane vojaci prerušili kontakty s miestnym obyvateľstvom. Počty na základniach sa znížili na minimum. A každý, kto sa odtiaľ vráti do Ruska, sa podrobí testom. Bez ohľadu na dĺžku pobytu v zahraničí.


Prečo je koronavírusová konšpiračná teória o Covid-19 ako biologickej zbrani nesprávna
Špekulácie, že nový koronavírus je biologická zbraň, na niektorých miestach získali masívnu podporu. Výskumná štúdia však hovorí, že konšpiračná teória nemá vedecký základ. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Mário Martinka

„V mnohých krajinách sú ozbrojené sily zapojené do boja proti epidémii. Pomáhajú pri naliehavej výstavbe nemocníc, špecialistami či so zabezpečením verejného poriadku,“ povedal Alexander Jermakov, expert ruskej Rady pre zahraničné veci. Americké námorníctvo napríklad poskytlo dve obrovské nemocničné lode. V niektorých prípadoch sa stáva armáda poslednou silou, na ktorú sa môže spoločnosť spoľahnúť v zúfalej situácii. Svetu sú známe udalosti v Taliansku. Kde vojenské autá prevážajú mŕtve telá na kremáciu.


V nasledujúcich mesiacoch sa podľa Jermakova armády západných krajín zamerajú hlavne na boj proti pandémii. Čo významne ovplyvní ich plány. Okrem zrušenia cvičení sa to týka i stiahnutia jednotiek z Afganistanu. Čo ovplyvní aj vzťahy s Talibanom. Ten sa tiež musí vyrovnať s epidémiou. Konflikty v Sýrii a Iraku ale pokračujú. Veľká konfrontácia USA s Iránom je v danej situácii dosť nepravdepodobná. Už začiatkom marca totiž USA stiahli z regiónu dve lietadlové lode.


Americká armáda by mala bojovať doma proti koronavírusu, nie podkopávať iné krajiny, vyhlásil šéf iránskej revolučnej gardy
Šéf iránskej elitnej revolučnej gardy požiadal USA, aby sa zamerali na domácu epidémiu namiesto toho, aby podkopávali Teherán. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Marek Molnár