USA uvalili na Irán nové sankcie aj napriek výzvam na úľavu v dôsledku rozsiahleho prepuknutia koronavírusu
26 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Ministerstvo financií USA uvalilo nové sankcie voči Iránu a obvinilo niekoľko iránskych firiem z napomáhania terorizmu. Medzitým Teherán a OSN vyzvali na zmiernenie sankcií v dôsledku pandémie Covid-19. Informuje portál RT.


Ministerstvo financií vo štvrtok sankcionovalo 15 jednotlivcov a päť spoločností, pričom ich obvinili z podpory „síl Islamských revolučných gárd“, ktoré Washington považuje za teroristickú organizáciu. V zozname sú uvedené tri stavebné spoločnosti, petrochemická firma a náboženská organizácia.

Sankcie prichádzajú potom, čo počet obetí koronavírusu v Iráne prekročil 2 000. Irán, ktorý patrí medzi najviac postihnuté krajiny na svete touto smrteľnou chorobou, má už nakazených takmer 30 000 ľudí.

Izolácia môže zachrániť životy, ale zhoršuje problémy s duševným zdravím a osamelosť
Milióny starších a zraniteľných ľudí trpiacich chronickou osamelosťou teraz čelia ďalšej izolácii kvôli pandémii ochorenia Covid-19. Táto izolácia spôsobí a prehĺbi rôzne problémy, ako sú napríklad problémy s duševným zdravím. Píše vo svojom... Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Preklad: Marek Molnár


V rámci svojej kampane „maximálneho tlaku“ proti Teheránu, Trumpova vláda uplatnila už vyše tisíc individuálnych sankcií od svojho stiahnutia sa zo Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) v roku 2018. Avšak Komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v utorok vyzvala na zmiernenie týchto sankcií vzhľadom na prebiehajúcu pandémiu.

"Je nevyhnutné vyhnúť sa kolapsu lekárskeho systému v ktorejkoľvek krajine - vzhľadom na nebezpečný vplyv, ktorý bude mať na smrť, utrpenie a širšiu nákazu," uviedla vo vyhlásení Bacheletová. "V merítku globálnej pandémie, brzdenie lekárskeho úsilia v jednej krajine zvyšuje riziko pre nás všetkých," dodala.

EÚ nechala Taliansko napospas pandémii „samé a bez pomoci“. Krajina sa musela obrátiť na pomoc od Ruska a Číny
Reakcia EÚ na masívne vypuknutie koronavírusu v Taliansku bola do značnej miery „neprimeraná“ a preto začalo Taliansko hľadať pomoc u iných krajín vrátane Ruska a Číny, informuje portál RT, ktorý cituje slová bývalého talianskeho ministra... Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Americký prezident Donald Trump začiatkom tohto mesiaca ponúkol pomoc Iránu pri vypuknutí epidémie Covid-19, ak by teda Teherán požiadal o pomoc. Iránsky prezident Hassan Rúhání však túto ponuku označil za falošnú a vyhlásil, že sú to americké sankcie, ktoré bránia prístupu jeho obyvateľov k nevyhnutnej lekárskej starostlivosti.

"Keď Američania tvrdia, že sú pripravení pomôcť Iránu proti koronavírusu, je to jedna z najväčších lží v histórii," uviedol v pondelok Rúhání.

"Ak chcú pomôcť Iránu, všetko, čo musia urobiť, je zrušiť sankcie," dodal iránsky vodca.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/03/23/koronavirus-by-mohol-byt-najlepsou-vecou-%e2%80%8b%e2%80%8bktora-sa-stala-hollywoodu/