Ruská vojenská podpora je „veľmi potrebná“ v talianskom boji proti Covid-19, uviedol viceprezident Lombardska
28 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Ruská pomoc je „veľmi potrebná“ v prebiehajúcom boji Talianska proti vírusu Covid-19, uviedol viceprezident lombardského regiónu Fabrizio Sala potom, čo krajina zaznamenala najvačší jednodňový nárast úmrtí. Informuje portál RT.


Sala v piatok uviedol, že prítomnosť ruskej armády v Taliansku dokazuje, že pandémia sa stala „problémom pre celý svet“ a že jej rozsah naznačuje, že krajiny „musia skombinovať svoje úsilie“ a pracovať „bok po boku“, aby porazili tento smrtiaci vírus.

100 ruských vojenských pracovníkov prišlo do Talianska cez víkend po tom, čo Rím požiadal Moskvu o pomoc pri boji proti Covid-19. Ruskí vojaci čelia ťažkej práci, pretože pomáhajú talianskym jadrovým, biologickým a chemickým (NBC) obranným silám v meste Bergamo - epicentrum vypuknutia Covid-19.

„Niektorí ľudia zomrú, to je život“: Bolsonaro zľahčuje krízu Covid-19
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro "odmietol" prebiehajúcu pandémiu Covid-19 a trval na tom, že život pokračuje ďalej. Uviedol tiež, že počet obetí v jeho vlastnej krajine je pre politické účely nadhodnotený. Informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Marek Molnár


"Aby sme dostali koronavírus pod kontrolu, je potrebné toho urobiť veľa," uviedol taliansky šéf obranných síl NBC Dario de Masi na spoločnej tlačovej konferencii v Lombardsku a dodal, že „situácia je skutočne kritická“.

Masi tiež vyhlásil, že spolupráca s ruskými lekármi bude „vzájomne prospešná“. V piatok vykonali hosťujúci lekári prieskum v zdravotníckych zariadeniach v Bergame a zostavili zoznam naliehavých opatrení, ktoré pomôžu obmedziť šírenie.

Podľa zástupcu vedúceho ruských obranných síl NBC Sergeja Kikota ruskí vojaci najprv poskytnú pomoc 65 domovom pre starších obyvateľov v Bergame, v ktorých sa nenachádza dostatok kvalifikovaného personálu.

Doteraz dorazilo do Talianska osem ruských lekárskych zborov, z ktorých každý pozostával z terapeuta, anesteziológa, epidemiológa a zdravotnej sestry, ako aj z vojenských jednotiek, ktoré boli vybavené vysokovýkonnými dezinfekčnými nástrojmi. Ruská armáda priniesla aj mobilné laboratórium, ktoré umožňuje rýchlu diagnostiku vírusu Covid-19 a ďalších chorôb.

AKTUALIZOVANÉ: Boris Johnson je nakazený koronavírusom!
Britský premiér Boris Johnson je pozítivny na Covid-19. Bude izolovaný u seba doma, ale stále bude mať na starosti vládu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Marek Molnár