Elon Musk si z koronavírusu ťažkú hlavu nerobí, preto je továreň Tesly stále otvorená
21 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Vynálezca, vizionár a filantrop Elon Musk zľahčuje závažnosť epidémie koronavírusu a svoju miestnu továreň v severnej Kalifornii nechal otvorenú napriek miestnym príkazom na uzavretie podnikov tohto typu, informuje portál MSN.


Vo štvrtok sa generálny riaditeľ spoločnosti Tesla zapojil do rozhovoru o globálnej zdravotnej kríze. Musk tiež uviedol, že je ochotný pomôcť aj napriek jeho nedôvere voči závažnosti problému a jeho spoločnosť vyrobí ventilátory na dýchacie pomôcky, ktoré majú poslúžiť pacientom Covid-19.

Vyjadrenie bolo reakciou na žiadosť starostu mesta New York, Billa de Blasia, ktorý varoval pred možným nedostatkom dýchacích pomôcok v amerických nemocniciach.



Reakcia riaditeľa Tesly na pandémiu koronavírusu vyvolala v posledných týždňoch značnú kritiku. Musk využil svoju obrovskú platformu (32,4 milióna sledovateľov na Twitteri), aby spochybnil nebezpečenstvo vírusu, aj keď sa úradníci verejného zdravotníctva pokúšali presvedčiť ľudí, aby túto hrozbu brali vážne.

John Ioannidis, psychológ a profesor na univerzite Stanford vo svojej vedeckej publikácii zo 17. marca tvrdil, že rozhodnutia o Covid-19 sa prijímajú s nedostatočnými a nespoľahlivými údajmi. Spochybnil tak závažnosť pandémie a pýtal sa, „ako dlho je možné udržať sociálne dištancovanie“ a či „zatvorenie škôl bolo správnym postupom na základe dôkazov“.

„Podľa môjho názoru má tento profesor pravdu,“ uviedol Musk na Twitteri. Následne tiež poukázal na štatistiku v článku, ktorá naznačovala, že miera rastu nových infekcií sa spomaľuje. Profesor Ioannidis v ňom uvádza, že súčasné údaje sú neúplné a nespoľahlivé.

Bývalý technik spoločnosti Google sa priznáva ku krádeži obchodných tajomstiev, ktoré teraz využíva Uber
„Stiahol som tento súbor s úmyslom použiť ho v prospech niekoho iného ako Google,“ uviedol Anthony Levandowski v súdnom dokumente. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Neskôr v ten deň Musk šíril nepravdivé informácie o účinku vírusu na deti. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) mali deti s potvrdenými prípadmi Covid-19 vo všeobecnosti miernejšie príznaky ako dospelí.

Najrozsiahlejší výskum, ktorý sa týka dopadu vírusu na deti, zverejnený v časopise Pediatrics, zistil, že iba malé percento detí je kriticky chorých po kontakte s koronavírusom. Výsledky však ukázali, že malé deti a dojčatá, ktorých telo nemá ešte úplne vyvinutý imunitný systém, boli obzvlášť náchylné na infekciu.

Musk vo svojom príspevku uviedol, že deti sú „v podstate imúnne“, čo je nesprávne. Twitter, ktorý v stredu oznámil nové pravidlá, ktoré zakazujú zavádzajúce dezinformácie o koronavíruse, príspevok vymazal.

Začiatkom tohto týždňa bol Musk kritizovaný aj za otvorenú továreň napriek príkazom miestnych úradníkov, ktorých cieľom bolo zatvárať „nepodstatné“ podniky. Spoločnosť Tesla údajne súhlasila so znížením počtu zamestnancov z 10 000 na 2 500 v dôsledku zdravotnej krízy, zamestnanci však vyjadrili obavy týkajúce sa ich podmienok.

Vo štvrtok večer spoločnosť oznámila, že zastaví výrobu v továrni 23. marca.

Vojna teraz nehrozí! Armády by boli pravdepodobne takisto zdecimované koronavírusom
Vojsko bolo vždy mimoriadne zraniteľné voči respiračným patogénom, pandémia koronavírusu by však bola pravdepodobne ich najsmrteľnejším nepriateľom, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Timotej Dudka