Čína a USA sa navzájom obviňujú z úmyselného šírenia koronavírusu
15 | 03 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Ivana Abakumova a Natálie Makarovovej (Pohľad)


Aké dôsledky bude mať obvinenie čínskeho diplomata, že koronavírus „priniesli“ do Wu-chanu USA?


Podozrenia, že COVID-19 je umelý a možno priamo amerického pôvodu, sa objavili už skôr. Teraz však túto verziu podporil úradník ministerstva zahraničných vecí Číny na najvyššej diplomatickej úrovni. Ako mohli USA „doviezť“ vírus do Wu-chanu? Rozvinie sa toto obvinenie? A aké by mohli byť dôsledky pre vzťahy medzi Čínou a USA?


Čína zistila, kedy sa objavil „nulový pacient“ infikovaný koronavírusom. Podľa čínskych médií bol prvý prípad zaznamenaný ešte 17. novembra minulého roka v provincii Hubei. Jej hlavné mesto Wu-chan sa následne stalo prvým ohniskom choroby. Podľa predstaviteľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí, ho ale do krajiny mohli „doviezť“. „Pravdepodobne to bol Wu-chan, kam priniesla epidémiu americká armáda. Buďte úprimní!“ To sú emocionálne slová oficiálneho čínskeho diplomata Zhao Lijiana na adresu USA.


K svojmu vyjadreniu na Twitteri diplomat pripojil video s vystúpením šéfa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb USA Roberta Redfielda v Snemovni reprezentantov. Ten uviedol, že niekoľkým mŕtvym Američanom s diagnostikovanou chrípkou zistili pri pitve koronavírus. Zhao to chápe ako potvrdenie, že „nulový pacient“ s COVID-19 sa objavil už aj v USA. Vyzval preto na zverejnenie údajov o počte nakazených.


Svetová zdravotnícka organizácia už vyhlásila šírenie COVID-19 za pandémiu. Následne Donald Trump zakázal Európanom vstup do USA. V tom čase bolo v krajine nakazených 1 162 ľudí a 37 ľudí zomrelo.


Čínsky diplomat označil za pôvodcu koronavírusu USA
Predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničných vecí tvrdí, že koronavírus „priniesli“ do krajiny americkí vojaci. Píše Moskovský komsomolec. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

S vývojom epidémie sa šírili i rôzne teórie. Podľa niektorých bol COVID-19 umelo vytvorený ako biologická zbraň. Neskôr sa buď nechtiac dostal mimo kontrolu, alebo bol uvoľnený úmyselne.



USA ako hlavný podozrivý

Bývalý izraelský spravodajský dôstojník Dani Shoham uviedol, že v biologických laboratóriách Virologického inštitútu vo Wu-chane robili výskum pre vojenské účely. Bývalý člen komisie OSN pre biologické zbrane Igor Nikulin dokonca tvrdí, že podľa jeho názoru bol COVID-19 umelo vytvorený. A USA musia poskytnúť medzinárodným pozorovateľom prístup do svojich laboratórií. Inak budú prví podozriví.


Zhao Lijiang vo svojom vyhlásení neobvinil USA priamo z biologického útoku a úmyselného „dovozu“ infekcie. Pripustil ale, že COVID-19 môže byť amerického pôvodu. A nejakým spôsobom sa dostal do Wu-chanu. „V októbri sa vo Wu-chane konali 7. Svetové vojenské hry. Za účasti Američanov. Možno to mal čínsky diplomat na mysli,“ komentoval Vasilij Kašin, vedecký pracovník Ústavu Ďalekého východu Ruskej akadémie vied.


Vzhľadom na to, že hry sa konali na konci októbra a prvý prípad vo Wu-chane bol pravdepodobne odhalený v polovici novembra, sedelo by to s inkubačnou dobou. Tú lekári odhadujú na približne 14 dní. Podozrenia, ktoré Zhao vyslovil o americkom pôvode COVID-19 a že USA niečo skrývajú, sú samozrejme zatiaľ nepotvrdené.


Najbohatší ľudia sveta utekajú pred koronavírusom. Smerujú do bunkrov a krajín, v ktorých je najmenej nakazených
Najbohatší ľudia na planéte sa začínajú izolovať pred šíriacim sa vírusom COVID-19. K dispozícii majú aj súkromných lekárov a sestričky. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok

Podľa Kašina je absurdné tvrdiť, že USA by mohli vírus úmyselne vypustiť. „Nemôžete kontrolovať šírenie choroby, nemôžete predpovedať, ako sa bude vyvíjať. Navyše, je tu 700 miliónový obrat obchodu, milióny cestujúcich a desiatky letov medzi hlavnými čínskymi a americkými mestami každý deň, “ zdôraznil.


Podľa Kašina je vyhlásenie čínskeho diplomata politicky motivované. A je odpoveďou na obvinenia amerického republikánskeho senátora Thomasa Cottona. Bol prvým, kto prišiel s tým, že naopak Číňania vytvorili nový vírus v rámci biologickej vojny.


Podobné stanovisko zastáva aj medzinárodný politológ Fedor Lukjanov. „Zdá sa mi, že vyhlásenie o americkom pôvode koronavírusu je zo strany zástupcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí skôr iróniou. Je to pokus o lesť,“ povedal.


„Núka sa rečnícka otázka: Akú istotu by mal Trump, ak by koronavírus skutočne do Číny priniesli Američania, že USA zostanú v bezpečí?" Pýta sa vedúci výskumný pracovník Centra bezpečnostných štúdií Konštantín Blochin. Tiež je skeptický ohľadom teórie biologického sprisahania USA proti Číne. Keďže v dôsledku koronavírusu trpí nielen čínska, ale aj americká ekonomika. Vidno to jednoznačne na americkom akciovom trhu.


Takéto vzájomné obvinenia sú typické pre informačnú vojnu. Vo všeobecnosti je Trumpova administratíva značne náchylná k sinofóbii. Teda k „strachu zo všetkého čínskeho“. Pozoruhodným príkladom je vyjadrenie predsedu Národnej obchodnej komory USA Petra Navarra. Ten označil Čínu za skutočný „inkubátor chorôb“. Takže teraz možno očakávať nové vyhlásenia proti Číne. Američania budú zrejme požadovať, aby Číňania doložili svoje obvinenia aj hodnovernými dôkazmi. A tie Čína sotva nájde. Výsledkom bude podľa všetkého pokračovanie čínsko-amerického „dialógu“ v terajších ostrých tónoch.


Kapitalizmus nepozná zľutovanie ani v čase krízy. Ochranné rúška sa predávajú za extrémne čiastky
Pred krízou spojenou s koronavírusom sa ich cena pohybovala na úrovni približne 30 centov za kus. Dnes sa cena jedenej rúšky zvyšila o viac ako 50 násobok. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok