Najbohatší ľudia sveta utekajú pred koronavírusom. Smerujú do bunkrov a krajín, v ktorých je najmenej nakazených
14 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Najbohatší ľudia na planéte sa začínajú izolovať pred šíriacim sa vírusom COVID-19. K dispozícii majú aj súkromných lekárov a sestričky.


Denník The Guardian nedávno informoval o tom, že panika spôsobená koronavírusom sa už šíri aj medzi najbohatšími ľuďmi na svete. Tí si prenajímajú súkromné prúdové lietadlá a vydávajú sa na odľahlé miesta, ktoré doposiaľ pandémiou neboli výraznejšie zasiahnuté.


Zároveň kolujú informácie, podľa ktorých si na svoje cesty berú aj osobných lekárov či zdravotné sestry. Zdravotnícky personál by sa mal o nich a ich rodiny starať v prípade, ak všetky ostatné mechanizmy ochrany zlyhajú a vírusom COVID-19 sa napokon nakazia.


Kapitalizmus nepozná zľutovanie ani v čase krízy. Ochranné rúška sa predávajú za extrémne čiastky
Pred krízou spojenou s koronavírusom sa ich cena pohybovala na úrovni približne 30 centov za kus. Dnes sa cena jedenej rúšky zvyšila o viac ako 50 násobok. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok

Bohatí však disponujú aj inými výhodami. Nechávajú sa testovať na prítomnosť koronavírusu aj napriek tomu, že prísne pravidlá vymedzujú okruh testovaných ľudí len na tých, ktorí už predtým prišli do styku s nakazenými alebo sa u nich prejavujú príznaky ochorenia.


Podľa informácií, s ktorými prišiel The Guardian však už v Spojenom kráľovstve funguje prax, vďaka ktorej si bohatí ľudia za svoje testy platia sami. Niektoré súkromné kliniky v krajine tak posielajú vzorky na testovanie do zahraničia.


Niektorí z nich sa však uchýlili aj k radikálnejším krokom. Začali so stavbou bunkrov vo vojenskom štýle. Niektorí zo zhotovovateľov bunkrov napríklad v Spojených štátov hlásia zvýšený nárast objednávok svojich produktov, ktorý stúpa od vypuknutia šírenia vírusu.


Kvôli koronavírusu platí v Česku núdzový stav
Núdzový bol v Českej republike vyhlásený dnes od 14. hodiny. Potrvá 30 dní. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok