Žiaden „gramotný právnik“ by mužovi manželstvo neodporučil (Dmitrij Gololobov)
23 | 02 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Dmitrija Gololobova (Pohľad)


V súčasnej modernej dobe je manželstvo pre muža veľmi „drahé a únavné“ podnikanie.


Žiaden kompetentný, v doslovnom ponímaní „gramotný“ právnik, by ani v USA, ani v Európe, ani v Rusku, ba pravdepodobne ani v Zimbabwe dnes mužovi manželstvo neodporučil.


Za „pochmúrneho socializmu“ to bolo všetko inak. Muž i žena vstupovali do manželstva väčšinou doslova „holí a bosí“. Začínali v prenajatých izbách alebo v internátoch. Zatínali zuby a čakali od štátu svoj prvý a najčastejšie aj posledný byt. Potom s nadľudským úsilím kúpili posteľ, obývaciu stenu a lacnú kuchyňu zo socialistického dovozu. Od starých rodičov zasa priviezli použiteľný nábytok. A zväčša i so starými rodičmi. Dnes ale novomanželia chcú všetko a hneď.


Možno ešte niekde sú ženy, ktoré sú pripravené „stratiť“ svoju mladosť a krásu s milovaným mužom na študentskom internáte. Kým si spolu našetria na byt. Ich počet je ale zrejme nižší, než počet Američanov, ktorí boli údajne na Mesiaci.


Žena dneška chce pohodlie, obletovanie, drahé župany, ustrice so šampanským, trochu Miami a prsteň od Cartiera. A to je vlastne úplne normálne. Pokiaľ sa z toho samozrejme nestane nekonečný príbeh „O zlatej rybke“.


Problém je v tom, že na to všetko si mladý muž nemôže hneď zarobiť. Aspoň nie zákonnou cestou. Musel by kradnúť a s tým sú spojené „isté“ riziká. Ak vôbec, tak sa to niektorým podarí okolo štyridsiatky. A to buď ozaj tvrdou pracovitosťou, alebo v rámci pochybných finančných schém. Čo je ale spojené tiež s veľkým rizikom, že si tie peniaze a majetok už neužijú.


Nechcem prirodzene skĺznuť na vlnu popierania feminizmu. Je veľa žien, ktoré tiež zarábajú slušné peniaze. Lenže. Rodina má obvykle dve alebo tri deti pred štyridsiatkou manželov. A v prípade rozvodu vždy zväčša zostanú dve tretiny zo „spoločne nadobudnutého“ majetku žene. Plus musí platiť muž výživné na deti.


Štúdia vedcov ukázala, že štvrtinu príspevkov o klimatickej zmene napísali roboti
Štúdia vedcov z Brown University zistila, že štvrtina príspevkov o zmene klímy na Twitteri napísali roboti. Informuje BBC. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Timotej Dudka

A plat bežného ruského zamestnanca ešte stále nie je ktovie aký. To všetko sa prirodzene netýka ruských oligarchov. Úspešne sa im darí „ošklbávať“ bývalé manželky prostredníctvom súdov. Či už ruských alebo anglických. Napríklad taký Alexej Mordašov alebo Vladimír Potanin. Alebo i Roman Arkadievič Abramovič, ktorý sa so svojimi bývalými jednoducho „dohodol“.


A tak tu máme manažérov, ktorí zrazu zarábajú podpriemerne. Aby svoje príjmy ukryli pred potenciálne bývalými manželkami. Lebo tie by ich vďaka svojim právnikom úspešne „podojili“. Majú strach z toho, že sa zrazu ocitnú na polovičnom príjme. Bez patričného majetku a bez skutočnej príležitosti zarobiť si peniaze a vytvoriť novú rodinu.


A to je určujúcim faktorom na podmienečnom „trhu s manželstvom“ na nasledujúcich sto rokov. Je lepšie dať teraz manželke veľa. Aj Bentley i ružové šortky na Miami. Lebo pri a po rozvode by to mohlo muža prísť oveľa drahšie. A rozvod je dnes oveľa jednoduchší než za sovietskych čias ZSSR.


Teraz iba stačí žene, aby muža obvinila z toho, že jej „bráni v osobnom raste“. A tým je vec vybavená. Že zostarnuté a čoraz agresívnejšie ženy „bránia osobnému šťastiu“ svojich mužov, ich nezaujíma. Veď právnikov pripravených brániť „manželské práva“ žien a „budúcnosť spoločných detí“ sa predsa nájde vždy dosť.


A tak niet divu, že sú muži už unavení z počúvania obohranej frázy, že iní ľudia si „žijú omnoho lepšie“.


A aj preto žiaden „gramotný“, teda kompetentný právnik neodporučí mužovi ženiť sa.


Harabin a Danko by sa mali spojiť! Ak im teda ide o národné Slovensko a nie niečo iné...
(autorka je aktívnou političkou) Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Slavěna Vorobelová