Hyperborea - pravlasť Slovanov
06 | 02 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Každý zrejme počul o Atlantíde. Málo kto vie, že podľa gréckych historikov existovala aj jej sestra Hyperborea. Pravlasť Slovanov a kolíska súčasného Ruska. Uviedol portál Life.ru.


V dejinách ľudstva existovali dve legendárne civilizácie. Grécki historici priniesli informácie o Atlantíde a Hyperborey. O dvoch ríšach s nepredstaviteľne rozvinutou úrovňou, o ktorej sa ľuďom dnes zatiaľ ani len nesníva. V čase rozkvetu Atlantídy podľa nich existovala na severe planéty aj Hyperborea. Pravdepodobne na území súčasného Ruska. Podľa Občianskeho združenia Biosféra - Česko Slovenský klub nových znalostí sa na súčasných ruských mapách objavuje pevnina, ktorú Google neukazuje.
Staroveká krajina zázrakov

Hyperborea a Atlantída mali byť podľa Grékov vysoko rozvinutými civilizáciami. Ľudia mali vtedy mať úžasné schopnosti. Mali ovládať napríklad telekinézu. Z nášho súčasného pohľadu boli v podstate nesmrteľní. Ich technológia bola údajne o tisícročia pred našou terajšou. Je o tom presvedčený o grécky „otec histórie“ Hérodotos. Atlantídu mala zničiť bližšie nešpecifikovaná katastrofa. Hyperborea ale mala podľa starovekých bádateľov fungovať ďalej.

V preklade je Hyperborea krajinou nachádzajúcou sa za Borea. Teda severným vetrom. Podľa gréckych legiend odtiaľ prišla matka boha Slnka Apolóna, Phoebe. A sám grécky Boh, keď vyrastal, opakovane navštevoval vlasť svojich predkov.

V 7. storočí pred Kristom sa Grék menom Aristeas pokúsil objaviť túto úžasnú krajinu. Vydal sa preto na cestu. Ale dostal sa iba po Ural. A neodvážil sa pokračovať ďalej.

Slovanská konfederácia sa Američanom nepáči (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
20 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


Aristeas o tom neskôr zložil báseň. V nej opísal svoje putovanie. „Najprv musíte prejsť cez Čierne more. Potom cez Ural. Na pobreží Extrémneho mora, kde noc trvá šesť mesiacov, nájdete tajomnú Hyperboreu,“ uviedol. Napriek pomerne jasnému popisu boli samotné súradnice bájnej ríše vágne. Aj preto bolo zrejme pátranie niekoľko ďalších storočí neúspešné.
Sever ukrýva tajomstvá

Starí Gréci Hyperboreu obdivovali. Ale Rimania, neskôr i Byzantínci, sa tohto slova doslova báli. Hyperborejci prestali byť v ich očiach osvietenými bytosťami, ktoré mohli lietať a žiť naveky. Pre nich boli krutými barbarmi, ktorí prišli zo severu a zničili kedysi mocnú Rímsku ríšu. Hyperborea sa tak pre históriu zmenila na krajinu krutého chladu a surových mravov. Keď v roku 860 kniežatstvo Slovanov dobylo Konštantínopol, patriarcha Photios sa na „ľudí zo severu“ posťažoval: „Postihla nás hrozná hyperborejská búrka“. Odvtedy sa Hyperborea po mnoho storočí spájala s Ruskom a Slovanmi.

Koncom 15. storočia sa posilnila spojitosť medzi Ruskom a Hyperboreou. Z Konštantínopolu ovládaného Turkami vtedy vyviezli prácu starodávneho historika 2. storočia Klaudia Ptolemaia „Geografia“. Hyperboreu v nej zasadil na sever Eurázie. V závere 15. storočia bolo zároveň Rusko oslobodené od Tatarov. A v Európe sa akoby z ničoho ničobjavil nový veľký štát Moskovia. V roku 1507 bola dokonca vydaná mapa, na ktorej bola Hyperborea. Keď však Európania začali Moskoviu navštevovať, videli tam ľudí ako oni. Bez super technológií a schopností. Následne vznikla verzia, že Hyperborea leží niekde ďalej na severe.
Roky neúspešného hľadania

Počas posledných storočí hľadali výskumníci Hyperboreu na mnohých miestach. V Arktíde, na území Nórska a aj na hrebeni Lomonosov. Nacisti z organizácie Ahnenerbe boli presvedčení, že Hyperborea a ostrov Thule, kde žijú Bohovia, sú na jednom mieste. Pokúsili sa nájsť Hyperboreu vo Fínsku a na Islande.

Posledné pátrania sa uskutočnili na polostrove Kola. Výskumníci tam našli podivné artefakty. Obrovské kamenné sochy rozmiestnené vo forme mapy hviezdnej oblohy. Skaly, v ktorých niektorí vedci videli obrovské umelecké postavy. V roku 1921 bol sovietsky vedec Alexander Barčenko presvedčený, že naozaj objavil stratenú civilizáciu. Podľa neho bola práve ona pôvodcom ľudskej civilizácie. Opísal starodávne štruktúry pripomínajúce pyramídy a obrovské žulové hviezdy. Jeho bádanie je ale dodnes tajné.

V polovici 90. rokov minulého storočia začal výskum polostrova Kola znova. Výskumník Valerij Ďomin predpokladá, že aj legendárnu Hyperboreu zničila katastrofa. Jej obyvatelia sa podľa neho začali presúvať do Európy. Časť z nich mala vybudovať podzemné mestá. Do nich mali byť presťahované aj zachránené zvyšky špičkových technológií. Žiadnu z týchto teórií ale nepodporuje oficiálna veda.

Slovanská konfederácia čaká na politické rozhodnutie (Vladimír Maximenko / analýza)
Komentár Vladimíra Maximenka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
11 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD