Odkiaľ sa vlastne vzal koronavírus? (Leonid Savin)
28 | 01 | 2020 I

Komantár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry)


Ako bezpečné sú americké biologické laboratóriá vytvorené v postsovietskom svete?


V polovici januára začali médiá bombardovať správami o vypuknutí vírusovej choroby v Číne. Je to nová forma SARS. Akútny respiračný syndróm. Postihuje pľúca a je prenášaný vzduchovými kvapkami. Teda má rozmer epidémie.


Dňa 31. decembra bolo zaznamenaných prvých 27 prípadov podozrenia na chorobu. Dňa 9. januára už 59 prípadov a prvé smrteľné následky. A 20. januára 65 potvrdení choroby a tri úmrtia.


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) 23. januára oznámila, že vírus by sa mohol dostať do ktorejkoľvek krajiny. Vedenie WHO si ponechalo ďalších 10 dní na vyhodnotenie situácie. Zatiaľ však podľa nej neexistujú dôvody na oznámenie globálneho poplachu. Kľúčovým slovom je „zatiaľ“. Pretože v priebehu niekoľkých dní sa zvýšil počet potvrdených prípadov chorôb a úmrtí.


Čínska strana 25. januára potvrdila, že počet úmrtí vzrástol o 60 % a dosiahol 41 ľudí.


26. januára uviedla britská BBC, že bolo nakazených už viac ako dvetisíc ľudí. Mŕtvych má byť 56. Vírus sa šíri rýchlejšie, než sa prejavujú jeho príznaky. Mesto Wu-chan s 12 miliónmi obyvateľov, ktoré sa stalo epicentrom choroby, je blokované vládnymi orgánmi Číny. Je izolované od vonkajšieho sveta. V niekoľkých ďalších mestách v Číne boli zavedené zákazy a obmedzenia pohybu.


Geografia šírenia choroby je dosť kritická. Mesto Wu-chan v provincii Chu-pej je v skutočnosti centrom Číny. Na druhom mieste po Wu-chan v zaznamenaných prípadoch prejavov koronavírusu je husto osídlená pobrežná provincia Zhejiang. Počet obyvateľov týchto dvoch provincií je spolu asi 100 miliónov. S takou hustotou obyvateľstva sa zvyšuje nebezpečenstvo šírenia epidémie.


Potvrdené prípady sú aj v Japonsku, na Taiwane, v Nepále, Thajsku, Vietname, Singapure, Austrálii, USA a vo Francúzsku.


Podľa oficiálnych údajov bol zdrojom vírusu miestny trh s morskými plodmi. Následne ho zatvorili 1. januára. Na trhu sa predávali i ďalšie potravinové výrobky.


A to je moment, na ktorý treba osobitne poukázať. Nedávno začalo vo Wu-chan pôsobiť Národné biolaboratórium. Uskutočňujú sa v ňom experimenty s patogénnymi mikroorganizmami. Má byť jedným z celkovo piatich až siedmich laboratórií 4. úrovne biologickej bezpečnosti (BSL-4) v Číne do roku 2025. Spolu je na svete 56 takýchto laboratórií. Predpokladá sa, že vznik takýchto laboratórií sa rovná prijatiu do elitného klubu štátov, ktoré sa venujú virológii na pomerne vysokej úrovni.


Koronavírus, ktorý sa teraz šíri, patrí do tretej úrovne bezpečnosti. Mnoho západných médií pripomína únik vírusov v roku 2004. Prepuknutie vírusového ochorenia vtedy zabilo 774 ľudí. V súčasnosti je ale situácia komplikovanejšia a ešte nepriehľadnejšia.


Oficiálne patentové údaje pre kmeň koronavírusu sú obsiahnuté v databáze. Čo umožňuje, že koronavírus sa môže použiť ako vakcína na liečenie alebo prevenciu chorôb. Ako napríklad infekčná bronchitída. Vlastníkom a producentom tohto kmeňa je britský Pirbrightov inštitút. Ten má tiež vzorky prasacej chrípky a iných nebezpečných vírusov. Podľa oficiálnych údajov inštitút dostáva prostriedky na svoju činnosť od Rady pre výskum v oblasti biotechnológie a biológie. Jeho história sa začína v roku 1914. Vtedy bola založená pôvodná stanica na testovanie tuberkulózy.


Inštitút má kontakty s rôznymi organizáciami v USA. Napríklad s Nadáciou Billa a Melindy Gatesových. Práve tá financovala vytvorenie fondu protilátok. Je dôležité si uvedomiť, že hoci je inštitút britský, patent na koronavírusy patrí vlastne Američanom.


Niektoré médiá napísali, že „varovanie“ pred prepuknutím koronavírusovej epidémie bolo urobené ešte tri mesiace pred jej začiatkom. Dôkazom majú byť pasáže z rozhovoru s Ericom Tonerom z Centra pre zdravotnú bezpečnosť Johns Hopkins v USA. A tu sa opäť objavila Gatesova nadácia. Navyše spolu so Svetovým ekonomickým fórom známym ako „Davos“. Spolu s Johns Hopkinsovým Centrom pre zdravotnú bezpečnosť organizovali cvičenie na modelovanie epidémie. A toto cvičenie sa konalo v New Yorku ešte 18. októbra 2019 pod názvom „Udalosť 201“.


Scenár vývoja podľa simulácie epidémie vyzerá ozaj dosť strašidelne. Nový vírus môže preniknúť na všetky kontinenty za šesť mesiacov. Nakaziť môže až 65 miliónov ľudí v rôznych krajinách do 18 mesiacov. Podľa Centra pre zdravotnú bezpečnosť Johns Hopkinsa nemôže žiadna moderná vakcína poraziť nový vírus. Hrozí, že bude smrteľnejší než závažný akútny respiračný syndróm známy ako SARS alebo fialová smrť.


Laboratórium vo Wu-chan bolo uvedené v osobitnej správe z roku 2019 Amerického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Bolo charakterizované ako moderné a spoľahlivé centrum s prvotriednymi odborníkmi. Vynára sa však ďalšia dôležitá otázka. Aké bezpečné sú americké biologické laboratóriá v postsovietskych krajinách? A do akej miery sú verejnosti známe údaje z výskumov a rôznych projektov Pirbrightovho inštitútu a jeho amerických partnerov? Na tieto otázky je potrebné okamžite odpovedať.