Čínske úrady zdieľali prvé fotky nového koronavírusu
24 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Boli zverejnené prvé podrobné snímky smrtiaceho koronavírusu, ktorý zabil najmenej 26 ľudí a infikoval približne 830 ďalších. Informuje o tom portál RT.


Mikrobiologický ústav Čínskej akadémie vied v piatok zdieľal obrázky so svetom, pričom krajina zápasí s bezprecedentnou karanténou s viac ako 18 miliónmi ľudí.

Wu-chanský koronavírus alebo 2019-nCoV úzko súvisí s respiračným syndrómom na Strednom východe (MERS-CoV) a so závažným akútnym respiračným syndrómom (SARS-CoV). Doteraz sa rozšíril do Vietnamu, Thajska, Japonska, Singapuru, Južnej Kórey, Taiwanu, Hongkongu a USA.



Nový, doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc, sa prenáša z človeka na človeka. Predpokladaným zdrojom nákazy je trhovisko s plodmi mora v stredočínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa vírus rozšíril aj do viacerých ďalších ázijských krajín.



Nový druh koronavírusu pochádza z toho istého rodu ako pôvodca ochorenia SARS, ktorému v rokoch 2002 a 2003 podľahli stovky ľudí po celej pevninskej Číne a v Hongkongu.

Druhé mesto v Číne uzavrelo všetku svoju verejnú dopravu kvôli prepuknutiu nového koronavírusu
Čína zastavila verejnú dopravu v meste Huanggang, pri ktorom sa nachádza epicentrum prepuknutia koronavírusu, ktorý doteraz zabil 17 ľudí. Karanténa nasleduje po meste Wu-chan, odkiaľ vírus pochádza. Informuje o tom spravodajský portál... Čítať ďalej
23 | 01 | 2020 | Marek Molnár