Davos ako rituál (Valentín Katasonov)
21 | 01 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry)


Záujem Ruska o ekonomické fórum vo švajčiarskom Davose každým rokom postupne klesá.


Ešte v šesťdesiatych rokoch minulého storočia bol Davos malým mestom vo východnom Švajčiarsku, v kantóne Graubünden, na rieke Landwasser. V podstate ani nie mesto, ale dedina. Mal vtedy ani nie 10 000 obyvateľov. A o jeho existencii nevedeli ani mnohí Švajčiari.


Ale v poslednom polstoročí sa stal pojem Davos čosi ako politický koncept. Od roku 1971 sa tu každoročne koná medzinárodné stretnutie Svetového ekonomického fóra. Možno sa len stretnutia Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky dajú porovnať s dôležitosťou stretnutia lídrov v Davose čo do počtu zastúpených krajín, oficiálnych účastníkov, hostí a novinárov.


Na fórum sú pozývané hlavy štátov a predsedovia vlád. Tiež zástupcovia veľkých nadnárodných podnikov. Niektorými účastníkmi sú i sociálno-politické osobnosti, predstavitelia vedy a médií. Napriek neformálnej povahe stretnutí v Davose sú prísne regulované zložením účastníkov, súborom diskutovaných otázok a prístupom novinárov.


Organizátori stretnutia v Davose každý rok pripravujú aktuálne zoznamy účastníkov a posielajú pozvánky. Účastníci sa síce neopakujú, ale spoločnosti a organizácie, ktoré sa v Davose stretávajú, sú v podstate rovnaké. Je ich asi 1 000. A sú medzi nimi i ruské. V niektorých prípadoch organizátori naznačujú, že v Davose nechcú vidieť určité osoby alebo zástupcov spoločností. V roku 2019 napríklad organizátori „považovali za nežiadanú“ účasť troch ruských podnikateľov. Tí podliehali americkým sankciám. Bol to šéf VTB banky Andrej Kostin, spolumajiteľ RUSAL Oleg Deripaska a majiteľ skupiny Renova Viktor Vekselberg.


Zakladateľom a stálym predsedajúcim Svetového ekonomického fóra v Davose je profesor zo Švajčiarska Klaus Schwab. Výkonným orgánom fóra je Rada guvernérov. Na jej čele je Nór Börge Brendom. Sídlo fóra sa nachádza neďaleko Ženevy.


Prvé stretnutia fóra nepresiahli rozmery Európy. Samotná organizácia sa vtedy volala Európske fórum riadenia. Neskôr sa na ňom začalo diskutovať o otázkach zvýšenia konkurencieschopnosti európskeho hospodárstva. Fórum zohrávalo stále významnejšiu úlohu v procese európskej integrácie. A v roku 1987 sa premenovalo na Svetové ekonomické fórum. Davos sa stal platformou, na ktorej sa myšlienky hospodárskej, finančnej a informačnej globalizácie propagujú už viac ako tridsať rokov.


Rusko sa zjednocuje (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
19 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Organizátori posledných stretnutí v rokoch 2018 a 2019 však zostali v rozpakoch. Donald Trump totiž svojimi vyhláseniami a krokmi začal povzbudzovať ochranárstvo v obchode a investíciách. Tým „zamiešal karty“ pre organizátorov. A diskusie v Davose sa začali preto prebudovávať. A prešli na relatívne neškodné témy.


Preto chcú organizátori urobiť Davos 2020 veľkolepým. Bude to jubilejný päťdesiaty samit. Uskutoční sa 21. až 24. januára. Fóra sa má zúčastniť viac ako 2800 účastníkov zo 118 krajín sveta. Medzi nimi je 53 hláv štátov a vlád, 1700 podnikateľských lídrov a 282 verejných činiteľov. Americkú delegáciu povedie minister financií Stephen Mnuchin. V delegácii bude Jared Kushner, hlavný poradca prezidenta. Ďalej nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Vladimir Zelenský. Tiež generálny tajomník OSN António Guterres, riaditeľka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgievová, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. V Davose má byť i zástupca britskej kráľovskej rodiny princ Charles.


Slogan Davosu 2020 je „kapitalizmus pre všetkých“. Davos bol a zostáva miestom stretnutí tých, ktorí sú zaradení do svetového rebríčka miliardárov. Účastníci fóra sa chcú zamerať na vytvorenie „kapitalizmu zainteresovaných strán“. Téma „národného kapitalizmu“ ale na stretnutí v Davose nezaznie.


Zo sloganu „kapitalizmus pre všetkých“ je pocit, že ideológia ekonomického liberalizmu sa vyčerpala. V programoch fóra sa neustále nachádza výraz „verejno-súkromné ​​partnerstvo“. A možno nie je ďaleko doba, keď sa Západ vráti k modelu štátneho monopolného kapitalizmu. Ten existoval až do konca sedemdesiatych rokov minulého storočia. Od 21. do 24. januára sa bude diskutovať o verejno-súkromných partnerstvách v šiestich oblastiach. Bude to ekológia, ekonómia, spoločnosť, priemysel, technológie a geopolitika.


Za zmienku stojí nárast podielu environmentálnych tém za posledné roky. Tentoraz sa plánujú stretnutia na témy „Konfrontácia klimatickej apokalypsy“, „Udržateľná cesta do spoločnej budúcnosti“ a „Oslobodenie od jednorazového plastu“.


Program zahŕňa i otázky, ktoré sa netýkajú hospodárstva a ktoré sa predtým v Davose neriešili. Ako feminizmus, rodová rovnosť a práva sexuálnych menšín. Podľa niektorých pozorovateľov sa Davos mení na vplyvného propagandistu.


Politický blok stretnutia sa má venovať témam "Budúcnosť americkej zahraničnej politiky", "Priority G8", či "Nový európsky príbeh".


Je čas prestať sa klamať. Nie sme spojencom, ale vazalom USA (Eduard Chmelár)
O súčasnej bezpečnostnej kríze, ktorú vyvolala vražda iránskeho generála Gásema Solejmáního, sa už toho popísalo veľa, nikto však našim občanom dostatočne jasne a pravdivo nevysvetlil, aké sú dôsledky tohto zločinu. Čítať ďalej
13 | 01 | 2020 | Eduard Chmelár

A tradičné ekonomické otázky, ktorými by sa malo ekonomické fórum zaoberať, začali ustupovať do pozadia. V rámci ekonomického bloku sa plánuje zasadnutie „Globálna ekonomická predpoveď“, diskusie „Budúcnosť finančných trhov“ a „Budúcnosť digitálnej ekonomiky“. Svetová hospodárska a finančná kríza sa blíži a Davos sa ako pštros snaží skryť hlavu do piesku. Predtým vždy Davos o sebe tvrdil, že je centrom globálnej správy ekonomických záležitostí. Teraz sa na ekonomické odporúčania formulované v Davose na začiatku súčasného desaťročia „akosi zabudlo“.


Záujem Ruska o Davos preto postupne klesá. Čiastočne preto, že sa fórum mení na diskusný klub. Na obyčajný rituál bez konkrétnych záverov pre skutočný život. Účastníci tam chodia, aby si udržali svoj spoločenský status. Okrem toho Davos zástupcov Ruska veľmi nevíta. Americké sankcie totiž urobili niektoré osoby z Ruskej federácie doslova za „nežiadúce“. Tento raz bude Rusko zastupovať podpredseda vlády Dmitrij Kozak a šéf ministerstva hospodárskeho rozvoja Maxim Oreškin. Keďže ale 15. januára ruská vláda rezignovala, ruskí zástupcovia v Davose budú v podstate bez kompetencií. Takéto slabé zastúpenie Ruska v Davose doposiaľ ešte nebolo.


Preto Moskva vsádza na alternatívy k Davosu. Sú nimi Medzinárodné hospodárske fórum v Petrohrade, ktoré sa v roku 2020 uskutoční 3. až 6. júna. A tiež Východné hospodárske fórum vo Vladivostoku od 2. do 5. septembra.


Od Stalina po Putina. (Jadrové zbrane) - časť 3
Tretia časť pokračovania seriálu Od Stalina po Putina tentokrát o Jadrových zbraniach. (časť 2 TU) Komentár Vladimíra Gubareva Čítať ďalej
10 | 01 | 2020 | Zuzana Perželová