Najbohatšie 1% vlastní viac ako dvakrát toľko majetku ako 6,9 miliárd ľudí - Oxfam
20 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Jedno percento svetovej populácie, ktoré je mimoriadne bohaté, nazhromaždilo dvakrát toľko bohatstva ako zvyšných 90 percent, uviedla globálna charita Oxfam v novo vydanej správe. Informuje RT.


Podľa výročnej správy Oxfamu, zverejnenej v pondelok v predvečer Svetového ekonomického fóra v Davose, priepasť medzi obscénne bohatými a zvyškom ľudstva dosiahla groteskné rozmery.

Nová správa nesúca názov „Time to Care“, ktorá sa zameriava na prevažne neplatenú opatrovateľskú prácu, ktorú na seba berú mnohé ženy a dievčatá, hovorí, že dvadsaťpäť najbohatších mužov na svete má v súčasnosti viac bohatstva ako všetky ženy v Afrike.

Podľa správy je na svete iba 2 153 miliardárov, ale ich bohatstvo sa zhoduje s bohatstvom vyše 4,6 miliardy ľudí, čo je asi 62 percent svetovej populácie, ktorá sa odhaduje na 7,7 miliardy. Rozdiel medzi bohatými a chudobnými sa zdá ešte väčší, keď sa porovná kombinovaný príjem najbohatších bohatých - najvyššie jedno percento - s príjmom 6,9 miliárd ľudí. Podľa správy sa jedno percento pýši viac ako dvojnásobkom bohatstva ako takmer 90 percent svetovej populácie.

Charita, ktorá neustále tvrdí, že jediným spôsobom riešenia nerovnosti je zvýšenie daní, uviedla, že zdaňovanie ďalších 0,5% bohatstva najvyššieho jedného percenta v nasledujúcom desaťročí poskytne vládam dostatok finančných prostriedkov na vytvorenie 117 miliónov pracovných miest v zdravotníctve, vzdelávaní, starostlivosťi o starších ľudí a ďalších odvetviach.

Aj keď Oxfam vo svojej správe nespomínal žiadne mená, ale zdá sa, že si trochu "šťuchli" do riaditeľa spoločnosti Amazon a zakladateľa vesmírnej spoločnosti Blue Origin ktorým je Jeff Bezos, jeden z najbohatších mužov na planéte, ktorý tento týždeň skĺzol na druhé miesto pod predsedu a generálneho riaditeľa francúzskeho luxusného gigantu LVMH, Bernarda Arnaulta.

"Keby každý sedel na svojom majetku postavenom zo 100 dolárových bankoviek, väčšina ľudstva by sedela na zemi. Osoba strednej triedy v bohatej krajine by sedela vo výške stoličky. Dvaja najbohatší muži na svete by sedeli vo vesmíre."

Generálny riaditeľ spoločnosti Oxfam India Amitabh Behar v komentári k zisteniam uviedol, že zatiaľ čo neplatená alebo zle platená starostlivosť, ktorú väčšinou vykonávajú ženy, slúži ako „skrytý motor“, ktorý poháňa globálnu ekonomiku, „rozbité ekonomiky lemujú vrecká miliardárov a veľkých podnikov. “

"Niet divu, že ľudia začínajú pochybovať o tom, či by miliardári vôbec mali existovať"

Prečo je na všetko stále „menej času“
Bývalý riaditeľ Cisco Systems je presvedčený, že za posledných päťdesiat rokov, sa čas „skrátil“. A deň už nemá 24 hodín, ale iba 16. Uviedla Komsomolská pravda. Čítať ďalej
17 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD