Komentár Johna F. Harrisa: Elity v Davose sa boja tobogánu, ktorý smeruje do pekla
25 | 01 | 2019 I John F. Harris

Svetoví "víťazi" vo Švajčiarsku si nie sú istí, či zvládnu aj naďalej diktovať svetu.


Populistické hnutia po celom svete, ľavica a pravica so sebou nesúhlasia v detailoch, ale sú zajedno v jednej myšlienke: Politické a ekonomické elity, ktoré ovládajú moderné spoločnosti sú veľmi mocní ľudia, ktorí vedia, čo robia. Sú síce chamtiví, vykorisťujú a nepozerajú do budúcnosti - ale robia to s účelom a majú to sebavedomo pod kontrolou.


Ďalšia možnosť sa ocitla na tomto každoročnom stretnutí elít a Svetovom ekonomickom fóre: Títo údajní "páni vesmíru" sú zmätení a plní úzkosti, keď vidia budúcnosť, kde im populistické sily šľapu na päty. Majú peniaze, mnohopočetný doprovod a impozantne sledujú svet okolo seba, doslova (na horách vo Švajčiarsku), ale aj metaforicky (z vládnych budov a apartmánov riaditeľov spoločností). To ale neznamená, že nemajú poňatie o tom, čo sa deje.

Predtuchy o budúcnosti boli prevládajúcou tému na tohtoročnom fóre v Davose, niekedy aj so štipkou proroctva o možnej dystópii. Táto niť myšlienok sa objavovala často, v prejavoch a rozhovoroch, keď mnohí uznali krízu svetových lídrov - zúfalé improvizácie s biednymi výsledkami len preto, aby zažehnali aktuálne politické krízy, nepozerajúc na dlhodobé technologické a klimatické výzvy nášho času.

V baštách západu sa rúca riadenie. Čína toho zneužíva. Teplota na celom svete rastie. Technologickí "titáni" sa začínajú pomaly plaziť bližšie k zemi. Perspektíva hospodárskeho poklesu je pre mnohých reálna.

Niet sa potom čo diviť, že namiesto triumfálneho optimizmu síl globalizácie, ktorá sa spája s Davosom, sa niektorí vyjadrili tak, že život v modernom svete je ako tobogán, ktorý smeruje do pekla.
"Každý súhlasí s tým, že na horizonte vidno čierne mraky, a to prináša risk" povedal António Guterres, generálny tajomník OSN na fóre vo štvrtok.

Guterres znel viac pesimisticky než zvyšní rečníci. Ľudí, ktorí boli zmietaní ich okolnosťami namiesto toho, aby mali situáciu pod kontrolu, sa tu zišlo dosť. Počas minulých rokov by sa o Cheryl Sandbergovú, prevádzkovú riaditeľku Facebooku, postaralo ako o člena kráľovskej rodiny. Tento rok bola práve ona tou, ktorá sa musela ukloniť a uznať, že Facebook spravil na svojej strane chyby a nezabránil úniku dát a manipulácie publika ruskými agentmi.

Povedala ale, že vo všeobecnosti je Facebook "silou dobra" a je na najlepšej ceste k náprave problémov sociálnych sietí. Svet je v "dôležitej fáze, kde sa prepisujú pravidlá o technológiách," povedala pre Die Welt.

S tým želáme veľa šťastia. Vo svete nie je ale moc efektívnych vlád, keďže existujú nezmieriteľné konflikty medzi, ale aj vo vnútri štátov - tento fakt bol len zvýraznený tými, ktorí sa na Davose nezúčastnili. Ani Donald Trump, ktorý ostal doma a má na krku čiastočný "Shutdown", ani britská premiérka Mayová, ktorá sa snaží vyhrabať z londýnskej paralýzy a implementovať odchod Británie z EÚ, ani francúzsky prezident Macron, ktorý stále čelí protestom Žltých viest, aktivistov, ktorí volajú po ekonomickej spravodlivosti, sa nezúčastnili.

Netreba to ale s tou pochmúrnou náladou na Davose zas preháňať. Stále sa tam objavil nespočet korporátnych spoločností a taktiež aj hercov ako je Matt Damon. Anthony Scaramucci sa vrátil kvôli jeho každoročnej párty, kde degustujú víno. Nikto z nich nevyzeral zrovna skľúčene.

Nátura Davosu je ale taká, že doslova zosilňuje stále sa meniace pohľady. Je to niečo ako módna prehliadka v Miláne - trendy sa stále menia. Na Davose ide o reputáciu veľkých hráčov - Wall Street, Silicon Valley, Washington a hlavné mestá po celom svete - ktorá neustále kolíše. Minulý rok bol Trump prijatý celkom úspešne: Môžete si hovoriť o jeho štýle politiky čo chcete, ale nám sa páči jeho reorganizácia daní a ekonomický výkon krajiny. Tento rok boli chodbové reči o Trumpovi typicky ostré medzi zúčastnenými, aj keď sa objavovali aj zmiešané tvrdenia o tom, že šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosi je až príliš nekompromisná v otázke múru na hranici.

Každoročná anketa globálnej spoločnosti PwC, do ktorej sa zapojilo viac než 1300 riaditeľov spoločností po celom svete ukázala fakt, že až okolo 30% z nich verí, že globálny rast klesne počas nasledujúceho roka. Minulý rok to bolo len 5% z nich.

Tim Ryan, predseda predstavenstva PwC v Spojených štátoch povedal, že riaditelia spoločností sú vo všeobecnosti presvedčení o faktoroch, ktoré majú pod kontrolou, ale vedia o mnohých kľúčových faktoroch - najmä obchodné konflikty a iné geopolitické okolnosti - ktoré idú mimo ich kontrolu. S tým súhlasil aj Tiger Tyagarajan, CEO firmy Genpact.

"Je to tu viac pochmúrne než minulý rok," povedal na adresu atmosféry Davosu. "Je príliš veľa otáznikov... Nemyslím si, že ktokoľvek prítomný je pánom svojho osudu; nemyslím si, že zvládajú svoje vlastné okolnosti.

To môže vysvetľovať, prečo sa práve jedna špecifická panelová diskusia stala terčom veľkého záujmu a diskusie na Davose: Skupina profesorov z Univerzity Yale zdieľala ich výskum o menežovaní stresu a "neurologickej vede šťastia".