Rusko sa zjednocuje (Vladimír Prochvatilov)
19 | 01 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Západné médiá venovali pozornosť vystúpeniu Vladimíra Putina pred ruským Federálnym zhromaždením. Po ňom prišla zmena vo vedení ruskej vlády.


Západné médiá živo komentovali správu Vladimíra Putina Federálnemu zhromaždeniu z 15. januára 2020 a následné odstúpenie ruskej vlády. Hlavnú pozornosť venovali politickej reforme navrhovanej prezidentom Ruskej federácie. A tá zahŕňa i dôležitú „zmenu rovnováhy síl“.


Väčšina západných médií vidí za plánmi Putina jeho mocenské ambície. Pritom ruský prezident hovoril o dobrej budúcnosti Ruska. A Rusko vidí, ako o právny, sociálny a dobre fungujúcu štát.


Britský The Independent napísal: „Zmeny, ktoré navrhol Putin, vlastne znamenajú oslabenie právomocí budúceho ruského prezidenta“.


Putin vyzval k rozšíreniu právomoci Štátnej rady. Čo by mu pomohlo udržať si vplyv na chod krajiny i po odchode z prezidentskej pozície," uviedol americký The Washington Post.


Neprijatie návrhov ruského prezidenta je zjavné i v ďalších kľúčových západných médiách. V britských, kanadských, francúzskych i španielskych. V návrhoch Vladimíra Putina vidia cestu k jeho „nekonečnej moci“.


Dobre známy americký rozhlasový moderátor Alec Jones ale vníma ústavné zmeny navrhované ruským prezidentom ako „reformy zamerané na vytvorenie novej rovnováhy síl“


Podľa neho Putinov plán naopak rozloží právomoci budúceho ruského prezidenta na viacero orgánov. Štátna duma, teda ruské Federálne zhromaždenie, dostane právo vymenovať predsedu vlády a členov vlády. A nie ich iba schváliť. Okrem toho navrhol Putin vytvoriť poradný orgán s názvom „Poradná rada“. Tá by sa venovala iba možným zmenám v ruskej ústave.


Podľa Aleca Jonesa by práve tieto zmeny umožnili rozloženie právomocí a tiež praktických rozhodnutí s pozície ruského prezidenta na viacero zodpovedných orgánov štátnej moci v Rusku.


A francúzska tlač to vidí podobne. Liberation uviedol : „Cieľom Putina je vytvorenie mechanizmu na zabezpečenie kontinuity prenosu moci. Teda rozdelenie časti prezidentských právomocí medzi parlament, senát, najvyšší súd a ďalšie poradné orgány. A nimi sú v Rusku Rada bezpečnosti a navrhovaná Poradná rada. To práve hovorí o snahe Putina vytvoriť novú politickú rovnováhu. Aby budúci ruský prezident nemusel niesť na svojich pleciach až toľko zodpovednosti“.


Merkelová dôveruje Putinovi (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Pre Putina je vlastne dôležité, aby jeho odkaz nezanikol, keď odíde z Kremľa,“ povedal Arno Dubien, riaditeľ Francúzsko-ruského inštitútu.


Putinovým cieľom nie je oslabiť budúceho prezidenta. Ale zabrániť mu v rozhodovaní, ktoré Putin považuje za škodlivé. Putin sa napríklad nikdy nezmieril s tým, že Dmitrij Medvedev ako prezident, umožnil počas líbyjskej krízy v roku 2011, aby Západ vďaka rezolúciam OSN nakoniec v podstate zavraždiť Muammara Kaddáfího“. Napísal francúzsky Le Monde.


Prirodzene, analytici západných finančných trhov ako Bluebay Asset Management sú „presvedčení, že Putin svojimi návrhmi iba robí kampaň pred ďalšími voľbami. A začína sa podobať na čínskeho vodcu Xi Jinpinga.


Agentúra Bloomberg konštatovala, že „zmeny navrhované Putinom, v podstate obmedzujú právomoci budúceho ruského prezidenta“.


Britský The Independent o Putinovej správe pred ruským Federálnym zhromaždením napísal: „Prejav, ktorý urobil Putin, by mohol predniesť takmer ktorýkoľvek vodca vyspelej krajiny v ktorejkoľvek časti západného sveta“.


Britská BBC „vzala na vedomie“ Putinov zámer zvýšiť pôrodnosť v Rusku. Tiež zvýšiť podporu matkám a finančne podporiť narodenia prvého i druhého dieťaťa v ruskej rodine.


Nemecká televízna a rozhlasová spoločnosť Deutsche Welle si tiež všimla Putinove návrhy o zvýšení pomoci chudobným rodinám a o zameraní sa na zvýšenie pôrodnosti.


I pozorovateľ českého portálu Forum24, Jan Jandurek, zachytil Putinove slová, že „vláda by mala urobiť všetko pre zvýšenie pôrodnosti v krajine a podporiť mladé rodiny“.


Francúzsky Libération ale pripomenul: „Nie všetci zatiaľ prijali slová Putina o konci nadradenosti medzinárodného práva nad ruskou ústavou“.


A jedna z najdôležitejších bola reakcia časopisu The Economist. Je verejne známe, že patrí rodine bankárov Rothschid. Podľa časopisu a jeho prvej stránky pre rok 2020 „návrh ústavných zmien navrhnutých Vladimírom Putinom povedie k odstúpeniu ruskej vlády“.


Vladimír Putin tým ruskému národu a svetu povedal: „Je čas pre rozhodujúci obrat smerom k sociálnej orientácii ruskej ekonomiky. A postaviť ruské záujmy nad záujmami globálnej elity. Čo prirodzene nebude i v Rusku všetkým po vôli“.


Putinov prejav pripomína legendárny obežník z roku 1856 ruského ministra zahraničných vecí Alexandra Gorčakova: „Rusko sa zjednocuje“.


Je čas prestať sa klamať. Nie sme spojencom, ale vazalom USA (Eduard Chmelár)
O súčasnej bezpečnostnej kríze, ktorú vyvolala vražda iránskeho generála Gásema Solejmáního, sa už toho popísalo veľa, nikto však našim občanom dostatočne jasne a pravdivo nevysvetlil, aké sú dôsledky tohto zločinu. Čítať ďalej
13 | 01 | 2020 | Eduard Chmelár