Let MH17: Odpáli Trump informačnú bombu? (Dmitrij Sedov)
18 | 11 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry)


Tajomstvo Josefa Rescha o katastrofe lietadla nad Donbasom


Vo vyšetrovaní havárie malajského letu MH17 sa objavili nové skutočnosti. Do prípadu ich vniesol nemecký občan Josef Resch. Majiteľ detektívnej kancelárie Wifka. Do prípadu sa zapojil ešte v roku 2014. Oslovil ho anonymný klient. Požiadal ho, aby za odmenu našiel ľudí ochotných svedčiť o skutočných motívoch a páchateľoch.


Úlohou detektíva bolo nielen nájsť takú osobu, ale aj kontaktovať ju s klientom. Na základe jeho rozhovoru pre časopis Spiegel, sa mu to v roku 2015 aj podarilo.


Podľa detektíva k nemu v roku 2015 prišla neznáma osoba plynulo hovoriaca nemecky. Chcela poskytnúť dôverné informácie týkajúce sa katastrofy. Resch zorganizoval stretnutie so zástupcom klienta vo svojom dome. Zúčastnil sa len úvodnej časti rozhovoru. Potom sa informátor a zástupca klienta presunuli do samostatnej miestnosti. Po stretnutí sa údajne rozišli spokojní.


Detektív očakával, že získané informácie radikálne zmenia vyšetrovanie. Nestalo sa. Medzinárodná vyšetrovacia skupina JIT (Joint Investigation Team) naďalej obviňovala donbaských vzbúrencov.


Resch zostal sklamaný. Dôkazy, ktoré získal, ukryl detektív v bankovom sejfe vo Švajčiarsku. Potom poslal vyšetrovateľom z JIT list. Oznámil v ňom ochotu zverejniť získané senzačné svedectvo. Zástupcovia JIT ale nemali záujem. Reschovi sa však ktosi začal vyhrážať. Dokonca zmizli aj dôkazy zo stráženého sejfu. Neskôr sa ukázalo, že sa dostali do rúk vyšetrovateľom JIT. Detektív nadobudol podozrenie, že niekto sa svedka „zbavil“. Dostal strach a odmlčal sa na štyri roky.


Blondínky ako "dravé šelmy" v politike
Prečo je obraz dám čeriacich politické vody v Rusku a na Ukrajine tak nápadne podobný Čítať ďalej
18 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

V auguste tohto roku však vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že má tajné dôkazy v prípade MH17. A je pripravený ich verejne prezentovať. Hlavnou podmienkou mala byť úplná transparentnosť a prítomnosť medzinárodných médií.


Vyšetrovatelia JIT a ďalší zainteresovaní zostali takýmto vývojom zaskočení. O ich reakcii najlepšie vypovedá korešpondencia s Reschovým advokátom Christianom Schlichtingom, Ten poslal list holandskému premiérovi Markovi Ruttemu. Kópiu zaslal šéfovi vyšetrovateľov JIT Fredovi Westerbeckovi a zástupcovi európskeho súdu profesorovi Elmarovi Gimullovi. Opísal v ňom kroky, ktoré podnikol Resch pri vyšetrovaní katastrofy MH17 na Ukrajine.


Schlichting sa odpovede nedočkal. Preto napísal novú výzvu: „Ako právnikovi mi nie je jasné, prečo vyšetrovatelia najprv prejavili záujem o svedectvo, ale potom bezdôvodne prerušili kontakty. Rád by som poznamenal, že po takmer dvojmesačnej odmlke holandský kolega nečakane odmietol spolupracovať. Uviedol, že materiály pána Rescha sú podľa jeho názoru v rozpore so závermi vyšetrovania JIT. Čo pána Rescha veľmi prekvapilo. Jeho cieľom predsa nebolo hodnotiť proces vyšetrovania, ale iba dodať dôkazné materiály. Hodnotenie a overovanie vyšetrovania má na starosti komisia“.


Vyšetrovatelia naďalej odmietali detektívove informácie a aj kontakt s ním. Pokračovali v „zametaní stôp“. Advokát preto zvýšil tlak. Oznámil, že Resch by mohol uskutočniť tlačovú konferenciu. Pod podmienkou ochrany zo strany oficiálnych orgánov. Znova nedostal odpoveď. Preto pokračoval.


Dňa 24. októbra 2019 zaslal list Holandskej prokuratúre a Bezpečnostnej rade OSN: „Vážené dámy, vážení páni! V mene svojho splnomocnenca Josefa Rescha vyzývam všetky príslušné orgány vrátane Holandskej prokuratúry, JIT, Bezpečnostnej rady OSN a všetkých médií, s ktorými sme boli v kontakte. V mene môjho splnomocnenca vás informujem, že nikto nevyužil príležitosť, ktorú poskytol, na zverejnenie dôkazov vo veci MH17. Do stanoveného termínu 19. októbra 2019 neboli doručené žiadne žiadosti. A to ani od vyšetrovateľov JIT. Záujem neprejavila ani malajzijská strana. V tejto súvislosti vyhlasujeme, že termín uplynul. Niečo podobné sa deje aj iným osobám vystupujúcim v tomto prípade. Nedávno sa môj klient stretol v berlínskom hoteli Kempinski s právnikom profesorom Gimullom. Ten obhajuje záujmy niekoľkých príbuzných obetí katastrofy na Európskom súde. Pán Gimull mal v úmysle predvolať Josefa Rescha ako svedka. Jeho návrh ale zablokovala holandská strana“.


V čom sa obdobie pádu Berlínskeho múru prekrýva a zhoduje s dneškom (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova Čítať ďalej
18 | 11 | 2019 | Zuzana Perželová

Reschov právnik tak dospel k záveru, že „oficiálni vyšetrovatelia nemajú skutočný záujem nájsť páchateľov katastrofy. A čo je horšie, navyše zatajujú dôkazy“. Advokát zverejnil aj korešpondenciu s vyšetrovateľmi JIT. Žiadal v nej vrátiť obsah bankového sejfu zabaveného švajčiarskymi orgánmi. Tiež bez odozvy.


Na odpútanie pozornosti bol použitý aj ďalší manéver. Vyšetrovatelia JIT informovali západné médiá, že im ukrajinská spravodajská služba poskytla záznamy o telefonických rozhovoroch ukrajinských povstalcov s vedením v Kremli. To malo naznačovať, že katastrofu zorganizovali priamo na najvyšších miestach v Moskve.


Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharová reagovala: „Zverejnili niekoľko materiálov. Niektoré boli falošné a ďalšie nepotvrdené“. Nikomu so zástupcov západných médií ani nenapadlo spýtať sa, prečo sa nahrávky objavili až teraz po piatich rokoch.


Kontakty Josefa Rescha a vyšetrovateľov JIT sú teraz prerušené. Čo zrejme dlho nepotrvá. Korešpondencia, ktorú zverejnil jeho advokát, vzbudila záujem. Malajzijský premiér Mahathir Mohamad už uviedol, že „pri katastrofe MH17 robia z Ruska obetného baránka“. Otvoril otázku objektívnosti vyšetrovania. Pasívny prístup vyšetrovateľov k Reschovým dôkazom si žiada vysvetlenie.


Detektív buď cielene alebo náhodou poskytol súčasnej administratíve prezidenta Donalda Trumpa príležitosť zorganizovať nový útok na demokratov. Odhalenia Rescha sa totiž týkajú obdobia, keď bol v Bielom dome Barack Obama. Zostáva len otázkou, či sa Trump rozhodne túto bombu odpáliť.


Soros proti Trumpovi (Vladimír Maľšev)
Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD