„Potrebovali len dokázať, že na vine bolo Rusko“: Malajzia požaduje prehodnotiť vyšetrovanie MH17
20 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Malajzia je „nešťastná“ zo zistení holandských vyšetrovateľov havárie MH17, ktorá ukázala prstom na Rusko ešte predtým, ako vyšetrovanie vôbec začalo, uviedol to premiér Malajzie, Mahathir Mohamad a poznamenal, že závery vyšetrovania obsahujú ešte viac politiky ako samotného zisťovania faktov.


Mahathir Mohamad, vyjadril svoje znepokojenie potom, ako spoločný vyšetrovací tím (JIT) odhalil najnovšie výsledky vyšetrovania. Skupina iba jdnoducho obvinila Moskvu a preto nie je Malajzia podľa neho presvedčená o integrite a nezávislosti vyšetrovania.


“Sme veľmi nešťastní. Od samého začiatku sa vyšetrovanie spolitizovalo a zameriavalo sa len na to, ako obviniť Rusko. Dokonca ešte akôr, ako vyšetrovanie začalo, bolo za vinníka označené Rusko.” povedal, pre miestne médiá premiér Mahathir Mohamad.


V stredu JIT obvinil štyri osoby, troch Rusov a jedného Ukrajinca, z vraždy. Konkrétne osoby považuje za kľúčových podozrivých v celej tragédii. Vyšetrovatelia ich obviňujú z toho, že zohrávali významnú úlohu pri zostrelení MH17 tým, že odpálili raketu typu zem-vzduch, údajne z Ruska. Moskva a aj medzinárodní vyšetrovatelia sa zhodujú iba na tom, že malajzijský Boeing, ktorý viezol na palube 298 ľudí, bol zostrelený raketou Buk.


Moskva však trvá na tom, že Buk patril ukrajinskej armáde, a išlo o typ rakety, ktorá v tom čase už nebola výzbrojou ruskej armády. Malajzia, ktorá pozorovala vyšetrovanie od svojho vzniku, chce konečný „dôkaz viny“ kto haváriu ich lietadla zavinil. "Zatiaľ neexistuje žiadny dôkaz, len prázdne slová," trval na svojom Mahathir.


Havária bola tiež vyšetrovaná holandskou Bezpečnostnou radou, ktorá sa zamerala na technickú časť tragédie. Tá kritizovala najmä Ukrajinu za to, že neuzavrela vzdušný priestor počas ozbrojeného konfliktu v roku 2014 na východe krajiny, aj keď bola niekoľko krát upozornená, že takéto riziko je nanajvýš aktuálne. Táto skutočnosť takisto prispela k smrteľnému incidentu. Záverečná správa však obsahovala mnohé „nezrovnalosti“ a „nepodložené tvrdenia“, uviedla v súvislosti s týmto Moskva.