Vladimír Prochvatilov: Útok na saudskoarabskú ropnú rafinériu je útokom pod falošnou vlajkou
18 | 09 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Útoky najviac prospejú americkým naftárom, ktorí financovali Trumpove zvolenie za prezidenta


Svetové ceny ropy vyskočili o 12 až 13 % v dôsledku zníženej produkcie v Saudskej Arábii. Desať neznámych útočných bezpilotných lietadiel (UAV) totiž zaútočilo na dve rafinérie štátnej spoločnosti Saudi Aramco . Útok zasiahol najväčší svetový rafinérsky komplex neďaleko mesta Abqaiq a rafinérske zariadenia v oblasti Hurays.


V dôsledku útoku znížila Saudská Arábia produkciu ropy o viac ako polovicu. Z 9,8 na 4,1 milióna barelov denne. Ropné kotácie ráno 16. septembra dosiahli maximálnu úroveň od mája tohto roku. Pri otvorení obchodovania v pondelok vzrástla ropa Brent v Londýne o 19 %. Prvýkrát od mája 2019 stála viac ako 70 dolárov za barel.


Pokles výroby zo strany saudského kráľovstva predstavuje 5 % svetového trhu. „Toto je najväčší pokles produkcie ropy v histórii v dôsledku jedného incidentu,“ píše Financial Times.


Vladimír Prochvatilov: V prípade vojenského konfliktu s Ruskom ...
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategicej kultúry) Čítať ďalej
14 | 09 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Saudskoarabský minister energetiky princ Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz uviedol, že výbuchy v dvoch rafinériách tiež viedli k zastaveniu pridruženej výroby plynu. Čo povedie k zníženiu dodávok LNG približne o polovicu.


Pokles cien ropy po prudkom počiatočnom skoku spôsobilo vyhlásenie amerického prezidenta, že povolil použitie ropy zo strategickej ropnej rezervy na zabezpečenie efektívneho fungovania trhu. Americkí prezidenti doteraz predali ropu zo strategickej rezervy iba trikrát: George Bush starší v roku 1991 počas operácie Púštna búrka, keď bola zničená ropná infraštruktúra v Iraku a Kuvajte. Jeho syn George W. Bush v roku 2005 v dôsledku zničenia ropnej rafinérie a ropovodov v Mexickom zálive hurikánom Katrina. A Barack Obama v roku 2011 počas líbyjskej vojny.


Podľa saudských zdrojov CNN sú dva závody spoločnosti Aramco vážne poškodené. Obnovenie výroby na pôvodnú úroveň „bude trvať týždne, nie dni“. „Ide o najväčší šok na ropných trhoch od hurikánu Katrina,“ píše Tom Klose, hlavný analytik Oil Price Information Service. "A rovnako ako Katrina nás bude prenasledovať mesiace, v lepšom prípade týždne".


Vladimír Prochvatilov: Vzrušenie Bieleho domu
Komentár Vladimíra PROCHVATILOVA (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 09 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Akcie ropných spoločností vzrástli po celom svete. V súvislosti s blížiacim sa zvýšením cien leteckých pohonných hmôt sa naopak znížili ceny akcií svetových leteckých spoločností. Šoky na trhu s ropou a zlé ekonomické údaje Číny tlačili na ceny zlata. Vzrástli japonský jen a švajčiarsky frank.


Analytici spoločnosti Goldman Sachs sa domnievajú, že ak Aramco úplne neobnoví produkciu ropy do týždňa, ropa porastie o viac ako 14 dolárov za barel. Ak odstávka potrvá od 2 do 6 týždňov, cena ropy dosiahne aj 75 dolárov za barel. A čo je najdôležitejšie, zvýši sa tiež produkcia americkej bridlicovej ropy. Z čoho vyplýva, že z útokov na saudské rafinérie najviac vyťažia ropné spoločnosti USA. Práve ony zhodou okolností financovali zvolenie Trumpa za prezidenta v roku 2016.


V posledných rokoch pokles svetových cien ropy spochybnil výhodnosť ťažby bridlicovej ropy. V prvom štvrťroku 2019 vykázalo stratou 9 z 10 amerických spoločností zaoberajúcich sa touto ťažbou. Z celkovo 40 spoločností v USA boli iba štyri ziskové. A 16. septembra, keď sa presvedčil o pôsobivom zvýšení cien ropy, Donald Trump triumfálne napísal na Twitteri: „Keďže sme za posledných niekoľko rokov urobili veľké pokroky v oblasti energetiky, sme čistým vývozcom energetických nosičov. A teraz sme jedným z ich najväčších producentov na svete. Nepotrebujeme ropu a plyn Blízkeho Východu!“


Tento tweet pripomína oslavnú správu o úspešnej špeciálnej operácii pod falošnou vlajkou. Trump okamžite po ohlásení útoku na saudskú rafinériu uviedol, že je za ním Irán. V ten istý deň sa ale k útokom prihlásili jemenskí houtiovia. Hovorca ich ozbrojených síl, brigádny generál Yahya Serai, varoval, že saudskoarabské továrne môžu napadnúť kedykoľvek.


Fedor Lukjanov: Jastrabovi pristrihli krídla
Komentár Fedora Lukjanova Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | Zuzana Perželová

Na brífingu 16. septembra v Ankare , iránsky prezident Hassan Rouhani uviedol , že obyvatelia Jemenu majú právo na sebaobranu: „Pokiaľ ide o útoky dronov, začali sme tu hovoriť o tom, ako to ovplyvní trh s ropou. Chcel by som však upozorniť na otázky bezpečnosti. Jemen je denne bombardovaný a v tejto krajine zomiera nevinné obyvateľstvo. Jemen sa len chráni. Chráni pred útokmi“.


17. septembra sa oficiálny predstaviteľ arabskej koalície vedenej Rijádom, turecký plukovník al-Maliki vyjadril opatrnejšie než Trump. Pre televízny kanál Al Arabiya uviedol: „Predbežné údaje naznačujú, že útoky na zariadenia boli vykonané pomocou zbraní vyrobených v Iráne. Pôvod útoku však nebol na území Jemenu, ako uviedli houtiovia“.


Ruská analytička Tatiana Volková považuje útok na ropné rafinérie Saudskej Arábie za „silnú politickú provokáciu“. Nevylučuje ani účasť izraelských spravodajských služieb. „10. septembra Trump vyhodil Boltona a o dva dni neskôr Netanjahu prišiel do Moskvy na návštevu. Čakal na Putina tri hodiny v prijímacej miestnosti. V noci z piatka na sobotu (z 13. na 14.) došlo k napadnutiu. A 14. augusta sa k útoku prihlásili jemenskí povstalci. Tí pritom s istotou nevlastnia technické prostriedky na uskutočnenie takejto operácie,“ tvrdí na svojej stránke Tatiana Volková.


Komentár Vladimíra Prochvatilova: Útoky na ropné tankery v Spojených arabských emirátoch môžu byť operáciou USA pod falošnou vlajkou
“Ak sa Američania pohnú, zasiahneme ich do hlavy” Čítať ďalej
22 | 05 | 2019 | Vladimír Prochvatilov (Fond strategickej kultúry)

Slávny ruský ekonóm Pavel Rjabov sa tiež domnieva, že incident bol útokom pod falošnou vlajkou: „Samotný útok dronmi na najväčšie ropné zariadenie Saudskej Arábie až taký prekvapivý nie je. Je zvláštne, že neprišiel už skôr. Za pozornosť však stojí blesková reakcia USA, ktoré okamžite obvinili Irán. To znamená, že incident zrejme nemá čisto technický charakter ... Podľa reakcie a rétoriky ide o formálnu zámienka na ďalšie stupňovanie konfliktu s Iránom. Niet pochýb o tom, že túto provokáciu mohli zorganizovať štruktúry priamo spojené s USA a ich spravodajskými službami“.


Zdá sa, že niekto chce dať do rúk Teheránu „dymiacu zbraň“ a rozpútať tým tretiu „vojnu o ropu“ za posledných tridsať rokov. Každopádne, poprední svetoví odborníci v dohľadnej budúcnosti jednomyseľne predpovedajú stabilné zvyšovanie cien ropy.