Trump tvrdí, že by sa „mohol“ stretnúť s iránskym prezidentom Rouhanim
10 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump prehlásil, že „nemá problém“ uskutočniť stretnutie so svojím iránskym kolegom Hassanom Rouhanim. Hovorí sa, že stretnutie by sa mohlo uskutočniť koncom tohto mesiaca na Valnom zhromaždení OSN.


Trump nechal otvorenú možnosť stretnutia počas jednej z jeho tlačových konferencií v Bielom dome v pondelok pred odchodom do Severnej Karolíny. "Irán by sa mal napraviť, pretože práve teraz sú vo veľmi zlom postavení," uviedol Trump.

Štátny tajomník Mike Pompeo v nedeľu vyhlásil, že Trump bol ochotný stretnúť sa s Rouhanim, pretože „nechce vojnu s Iránom“.

"Je to na najvyššom vodcovi Iránu, aby sa rozhodol o smere, ktorým chce ísť so svojou krajinou," dodal Pompeo s odkazom na najvyššieho vodcu Aliho Khameneiho, o ktorom sa v amerických médiách hovorí, že je proti stretnutiu.



V pondelok izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil Irán z toho, že v Abadehu na juhu Isfahánu ukryl tajné „miesto na vývoj jadrových zbraní“. Iránci „zničili“ toto miesto, keď sa dozvedeli, že Izrael vie o jeho existencií, ďalej prehlásil Netanjahu.

Izraelské médiá špekulovali, že let Netanjahua do Londýna, ktorý sa zhodoval s návštevou amerického ministra obrany Marka Espera, mohol byť určený na lobovanie proti summitu Trump-Rouhani.

Po stretnutí s Netanjahuom však Esper tvrdil, že Irán urobil „jemne pozitívne pohyby“ smerom k rokovaniam.

"Určitým spôsobom sa zdá, že Irán sa uberá smerom, kde by sme mohli viesť rokovania, pričom dúfame, že sa to aj podarí," uviedol Esper v Royal United Services Institute v Londýne.

Trump uskutočnil kampaň za ukončenie jadrového obchodu s Iránom,. Odvtedy jeho administratíva uvalila voči Teheránu rozsiahle sankcie.

74. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN je naplánované na 17. septembra a je možné, že sa tam uskutoční stretnutie Trumpa a Rouhano.

Marek Molnár: Čína investuje 280 miliárd dolárov do Iránu, vzniká ropné strategické partnerstvo
Koncom augusta iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Zarif navštívil svojho čínskeho partnera Wang Liho, aby predložil mapu s komplexnými cestami pre strategické partnerstvo medzi Čínou a Iránom, podpísanú v roku 2016. Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | Marek Molnár