Za útok na ropné rafinérie v Saudskej Arábií je zodpovedný Irán, prehlásil Trump
17 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Aj keď Saudská Arábia vyšetruje útoky na svoje ropné zariadenia, prezident Donald Trump prehlásil, že „vinníkom bol určite“ Irán, pričom ďalej poznamenal, že nechce ďalšiu vojnu.


Trump v pondelok prehlásil, že obviňuje z útoku Irán, aj keď tento úrok údajne vykonali povstalci Houti z Jemenu. V pondelok Trump pridal príspevok na Twitter, v ktorom tvrdí že „existuje dôvod domnievať sa, že poznáme vinníka.“



Iní americkí úradníci reagovali o niečo agresívnejšie. Minister zahraničných vecí Mike Pompeo okamžite označil „bezprecedentný útok“ za prácu Iráncov a senátor Južnej Karolíny, Lindsey Graham, zasa vyzval na odvetné štrajky proti Iránu.

Uprostred rastúcich obáv z konfliktu sa Trump chválil vojenskou mocou USA a uviedol, že „Spojené štáty sú pripravené na konflikt ako žiadna iná krajina v histórii, ale novinárom tiež prehlásil, že by sa určite chcel vyhnúť vojne."

"Nechcem vojnu s nikým," vyhlásil americký prezident.

Sobotné letecké útoky sa zamerali na dve ropné rafinérie v Abqaiq a Khurais na východe krajiny. Štrajky prerušili polovicu produkcie ropy Saudskej Aramco, čo znížilo svetovú ponuku ropy o päť percent.

Saudská vláda prestala obviňovať Irán, ale hovorca koalície vedenej v Saudskej Arábii, ktorá bojuje proti Houtisom v Jemene, uviedol, že „predbežné výsledky“ svedčia o údajnej účasti Iránu. Ministerstvo zahraničných vecí Saudskej Arábie neskôr v pondelok dodalo, že vyzve medzinárodných expertov vrátane úradníkov OSN, aby vyšetrili tento útok.

"Nebudete prekvapení, kto to v skutočnosti urobil," dodal Trump na záver.

Putin odkazuje Saudom: Kúpte si ruský systém S-400 na svoju ochranu tak, ako India a Turecko
Ruský prezident Vladimir Putin navrhol, aby Saudská Arábia odkúpila ruské systémy protivzdušnej obrany na ochranu svojich ropných zariadení pred útokmi bezpilotných dronov a poukázal pritom na Irán a Turecko, ktoré tieto systémy už... Čítať ďalej
16 | 09 | 2019 | Marek Molnár