Rouhani opäť odmietol dialóg s Trumpom, pričom tvrdí, že Irán nikdy nebude súhlasiť s rozhovormi s USA
03 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Washington opakovane navrhuje rozhovor s Teheránom, ale Irán takéto návrhy vždy odmietne, prehlásil prezident Hassan Rouhani, čím zrušil ponuku Donalda Trumpa na rokovanie.


"Nikdy sme neprijali viesť rozhovor s USA, pričom tých ponúk bolo naozaj veľa. Naša odpoveď bude vždy negatívna," vyhlásil Rouhani v utorok v parlamente svojej krajiny.

Minulý týždeň prezident USA Donald Trump uviedol, že je pripravený stretnúť sa s Rouhanim „ak by boli okolnosti správne“. Aby sa takéto stretnutie mohlo uskutočniť, Teherán by musel byť „dobrým hráčom“ a súhlasiť s mnohými pravidlami, ktoré USA požaduje, vrátane ukončenia programu balistických rakiet, ďalej dodal Trump.

Rouhani tiež prehlásil, že nemá záujem o dialóg s Trumpom, pokiaľ nezruší americké sankcie voči Iránu.

Napätie medzi USA a Iránom sa zhoršilo po tom, čo Washington 8. mája 2018 jednostranne odstúpil z JCPOA a uvalil sankcie na vývoz iránskej ropy. Trump obvinil Iráncov, že tajne porušujú záväzky, ktoré boli obsiahnuté v dohode. Avšak viacnásobné preskúmania Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (IAEA) zistili, že Irán je v úplnom súlade s dohodou.

Teherán v pondelok oznámil, že sa chystá posunúť ďalej od narušenej dohody, ak EÚ nepodnikne kroky na jej záchranu.

Libanon už má dosť náletov izraelských dronov, prechádzajú do "novej fázy" v ich konflikte, prehlásil vodca Hizballáhu
Vodca Hizballáhu Hassan Nasrallah sľúbil, že prejde do „novej fázy“ v konfliktu s Izraelom. Trvá na tom, že Tel Aviv už nebude vchádzať do libanonského vzdušného priestoru. Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | Marek Molnár