ROPNÁ KRÍZA: Dodávky ropy sú späť! Tvrdí saudský minister energetiky
17 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

Saudskoarabský minister energetiky uviedol, že SAE obnovila dodávky ropy a že trh s ropou bude „úplne späť“ už do konca septembra. Výpadky ropy rozkolísali globálne trhy a cena ropy vyletela prudko nahor po útokoch na saudskoarabské ropné spoločnosti. Z útokov stále Washington obviňuje Irán, zatiaľ čo Rijád je zdržanlivejší a stále skúma, komu útoky prisúdiť.


Minister energetiky, saudskoarabský princ Abdulaziz bin Salman povedal médiám, že produkcia ropy v októbri dosiahne 9,89 milióna barelov za deň (bpd) a 12 miliónov bpd do konca novembra. Nevedel však ešte uviesť, kto je za útoky zodpovedný, hoci Washington už ukázal prstom na Teherán.


Ceny ropy vzrástli až o takmer 20 percent, kvôli útoku na saudské ropné zariadenia, čím narušili globálne dodávky
Ceny vzrástli v pondelok po tom, ako v sobotu ozbrojené bezpilotné lietadlá zasiahli dve kľúčové saudské ropné rafinérie, čím sa znížila produkcia Iránu o polovicu, čo je približne päť percent celosvetovej dennej produkcie. Čítať ďalej
16 | 09 | 2019 | Marek Molnár



Irán odmietol zodpovednosť za útoky, ku ktorým sa hrdo hlásia vzbúrení Houtiovia z Jemenu a ktorí aj oficiálne prevzali zodpovednosť za tieto útoky a varovali, že ich môže byť ešte oveľa viac.

Útoky na ropné spoločnosti v Abqaiq a Khurais znížili Rijádu produkciu ropy o 50 % a vyradili viac ako päť percent celosvetovej dennej výroby. Generálny riaditeľ saudskoarabskej spoločnosti Aramco, Amin Nasser však tvrdí, že aj napriek všetkému vyrábajú „dva milióny barelov“ v spoločnosti Abqaiq. Povedal tiež, že Aramco je stále v procese odhadovania opráv, ktoré je potrebné vykonať v rafinériách. Uviedol tiež, že ropné rezervy kráľovstva sú pri zvládaní krízy pripravené veľmi efektívne zvládať dopyt po arabskej rope.

Je možné, že barel ropy bude stáť 100 dolárov? Trh je aj naďalej otrasený po útoku na Saudskú Arábiu
Útok bezpilotných lietadiel na kľúčové saudskoarabské ropné zariadenia by mohol spôsobiť na Blízkom východe napätie, ktoré by viedlo k zvýšeniu cien ropy pri rastúcich obavách z nedostatku dodávok, tvrdia trhový experti. Čítať ďalej
17 | 09 | 2019 | Marek Molnár


Aramco je spoločnosť, ktorej „môžete veriť najviac na svete,“ povedal. Nasser tiež uviedol, že spoločnosť sa zaviazala k plánovanému zaradeniu do zoznamu IPO a bude na to „pripravená“ kedykoľvek v nasledujúcich 12 mesiacoch „ podľa trhových príležitostí“.