Ceny ropy vzrástli až o takmer 20 percent, kvôli útoku na saudské ropné zariadenia, čím narušili globálne dodávky
16 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Ceny vzrástli v pondelok po tom, ako v sobotu ozbrojené bezpilotné lietadlá zasiahli dve kľúčové saudské ropné rafinérie, čím sa znížila produkcia Iránu o polovicu, čo je približne päť percent celosvetovej dennej produkcie.


Ceny Brentu vyskočili až o 19 percent na 71,95 dolárov za barel, čo je najväčší denný "skok" za takmer 30 rokov. Medzitým americký West Texas Intermediate (WTI) stúpol približne o 15 percent a dosiahol 63,34 dolárov za barel.

Zvýšenie cien prišlo až po víkendovom útoku, pričom aktuálne ceny Brentu sa teraz rovnajú 65 dolárov za barel a WTI na 58 dolárov.

Cenový nárast vznikol kvôli útoku na dve Saudsko Arabské ropné zariadenia Aramco vrátane kľúčovej rafinérie v meste Abqaiq. Obnovenie týchto zariadení môže trvať až niekoľko týždnov, vyhlásila spoločnosť Aramco.

"Tento incident účinne eliminoval nevyužité ropné rezervy svete," uviedla Sarah Cottle, vedúca globálneho prieskumu trhu v spoločnosti S&P Global Platts pre CNBC.

Ďalej dodala, že útok „zvyšuje riziko“ a môže viesť k ďalšiemu rastu cien ropy nad 70 dolárov za barel. Niektoré predpovede naznačujú, že ceny ropy môžu dosiahnuť až 100 dolárov za barel, ak budú saudské rafinérie príliš dlho zatvorené.

Ruský minister energetiky Alexander Novák v pondelok uviedol, že takéto útoky na hlavné zariadenia „ovplyvňujú všeobecné problémy energetickej bezpečnosti“. Tiež poznamenal, že komerčné zásoby na celom svete majú dostatok zdrojov na pokrytie nedostatku ropy v strednodobom horizonte, ale ak bude mať situácia dlhodobý charakter, tak nastanú problémy.

„Maximálne lži“: USA ťahajú Irán do vojny
Irán odmieta tvrdenie USA, že zaútočil na saudské ropné zariadenia, varuje, že je pripravený na vojnu Čítať ďalej
15 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič