"Vedel o mne všetko": Reportér tvrdí že sa mu Kočner vyhrážal, existujú dôkazy!
06 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Slovenský reportér Adam Valček pocítil na vlastnej koži, akým mocným vie byť Marián Kočner, muž zapletený do miliónových podvodov a ktorý obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Keď sa ho v rámci svojej práce pýtal na detaily jeho káuz, Kočner ukázal prekvapenému českému novinárovi, čo všetko o jeho súkromí vie. "Bral som to ako zastrašovanie a vyhrážanie. Kvôli afére Technopol sa vyhrážal aj Jánovi Kuciakovi," opisuje novinár denníka SME pre český portál aktualne.cz.


Adam Valček v tej dobe ešte ani len netušil, že patrí do skupiny novinárov, ktorých nechal Kočner sledovať. Po vražde Jána Kuciaka mal novinár policajnú ochranu a tušil, že podnikateľ môže byť nebezpečný. O jeho skutočnej moci a vplyve sa teraz dozvedá aj zvyšok Slovenska .

Médiá postupne zverejňujú časti konverzácie Mariána Kočnera s Alenou Zsuzsovou, taktiež obvinenou z prípravy vraždy Jána Kuciaka. Podnikateľ si s ňou v šifrovanej komunikácii písal o tom, aké páky má na významných politikov a o ďalších novinároch sa vyjadroval nevyberavo a opovržlivo.

Investigatívny reportér Valček sa v minulosti zaoberal Kočnerovými kauzami. Potom, čo sa ho pýtal na podozrivé transakcie z firmy Technopol, dostal od podnikateľa podivný e-mail.

Trnka mal vypovedať vo veci nahrávky z Kočnerovho trezoru. Neprišiel
Dobroslav Trnka mal vypovedať vo veci nahrávky, ktorú polícia zaistila pri prehľadávaní trezoru Mariana Kočnera. Neprišiel. Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Peter Bachan


"Boli v ňom informácie o smrti môjho brata, o týraní otcom v detstve a mojom partnerskom vzťahu," povedal Valček pre Aktuálně. "Tvrdil, že ich zavesí na svoj web Na pranieri, kde chcel pranierovať novinárov a zverejňovať ich súkromné ​​informácie. Neodpovedal som a podal na neho trestné oznámenie," dodal.

Kočner bol vtedy ešte na slobode a to, že s pomocou bývalého šéfa kontrarozviedky slovenskej informačnej služby Petera Tótha sleduje niekoľko novinárov, Valček netušil. Až potom, čo polícia vykonala raziu v Kočnerovom bratislavskom sídle, zistil, koľko toho o ňom podnikateľ vie. "Platil si skupinu ľudí, ktorí mňa a mojich kolegov sledovali, lustrovali na polícií a podobne," vysvetľuje novinár.

Valček sa dozvedel aj to, ako sa Kočner k informáciám z jeho minulosti dostal. Kvôli prebiehajúcemu vyšetrovaniu to ale nemôže povedať.

Marián Kočner bol od 90. rokov zapletený hneď do niekoľkých korupčných káuz. Prvýkrát sa do povedomia širokej verejnosti dostal v súvislosti s televíznou stanicou Markíza v roku 1998. Išlo o neúspešný pokus o jej prevzatie pomocou pracovníkov Kočnerovej bezpečnostnej služby Gamatex krátko pred parlamentnými voľbami. Predtým sa "preslávil" vďaka kauze Technopol.

Jana TELEKI: Kočner nemá dôvod utiecť, obžaloba je postavená na klamstvách
05 | 09 | 2019 | Jana Teleki


Práve kvôli kauze, ktorá sa taktiež týka Markízy, sedí Kočner od vlaňajšieho júna vo väzbe. Polícia ho spolu s bývalým šéfom Markízy a exministrom hospodárstva Pavlom Ruskom obvinila z falšovania zmeniek v hodnote približne 69 miliónov eur.

"Marián Kočner sa na pomedzí podsvetia pohybuje už tak 30 rokov," vysvetľuje Valček. "Všetko, čo sa o ňom teraz dozvedáme, nie je nič nové. Minimálne sme vedeli, aký má vplyv. Ten sme ale často podceňovali. Teraz vieme, čo vďaka tomu vplyvu všetko dokáže," upozorňuje.

Šifrované správy Mariána Kočnera a jeho spolupracovníčky Aleny Zsuzsovej odhalili, aké kontakty mal vplyvný podnikateľ na najmocnejších politikov Slovenska. Kočner sa podľa všetkého snažil udržať pri moci vládu Roberta Fica, ktorá nakoniec pod náporom masových demonštrácií vlani padla.

Politikom, ako je práve Fico, Robert Kaliňák, predseda vládnej SNS Andrej Danko alebo predseda strany Most-Híd Bela Bugár, dával familiárne prezývky a hovoril o nich, ako s nimi dokáže manipulovať. "Máme dôkazy o tom, že mal obrovský vplyv na chod tohto štátu," hovorí Valček a označuje podnikateľa za "mafiána".

"Marián Kočner je osoba, ktorá dokázala zariadiť, aby beztrestného človeka stíhala polícia a aby zločinca, ktorý bol jeho kamarát, polícia nestíhala," opisuje novinár a dodáva, že podnikateľ vedel nazbierať súkromné ​​citlivé informácie o novinároch, prokurátor či svojich nepriateľoch a dokázal ich zneužiť.

Mladý novinár aj napriek tomu polícii vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj Kočnerových káuz verí. "Nič iné mi neostáva," hovorí. "Pokiaľ ale vplyv Mariána Kočnera skončil vo chvíli, keď sa dostal do väzby, si netrúfnem komentovať. Akékoľvek vyjadrenie by mohlo byť unáhlené."

HROZÍ, ŽE KOČNER ZDRHNE? Podľa Rajtára je to možné, podal aj 2 trestné oznámenia
Poslanec opozičnej strany Sloboda a Solidarita Jozef Rajtár podal na generálnej prokuratúre dve trestné oznámenia, ktoré majú súvisieť s uniknutou komunikáciou Mariana Kočnera. Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | Peter Bachan