Na podujatia k 30. výročiu Novembra '89 navrhuje ministerstvo kultúry vyčleniť 1.768.000 eur
24 | 06 | 2019 I TASR

Na organizáciu podujatí pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie bude zo štátneho rozpočtu potrebných 1.768.000 eur, z toho pôjde v prípade 90.000 eur o kapitálové výdavky. Vyplýva to z návrhu na organizačné a finančné zabezpečenie podujatí k 30. výročiu Novembra '89, ktorý Ministerstvo kultúry SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.


Jedným z najobsiahlejších plánovaných podujatí bude komplexný múzejno/výstavný projekt ohraničený Nežnou revolúciou a prvými slobodnými voľbami v júni 1990, pôjde o multimediálne programy, audiovizuálne prezentácie i videá s osobnosťami Novembra '89. Expozície budú na Bratislavskom hrade, Národnom múzeu v Prahe, ráta sa i s expozíciou v Bruseli.

MIMORIADNA SPRÁVA: Okresný súd prerušil trestné konanie s Ivanom Lexom
Trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava III v piatok na svojom neverejnom zasadnutí prerušil trestné konanie s bývalým riaditeľom SIS Ivanom L. a spol. v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. TASR o tom v pondelok informoval... Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR


Medzi plánovanými podujatiami sa objavujú výstavy, koncerty, diskusné večery, publikácie, premiéry divadelných inscenácií čerpajúcich námet z Nežnej revolúcie a jej osobností, ale aj celoštátna literárno/audiovizuálno/výtvarná súťaž pre deti November '89 a my. Počas tohtoročného novembra by malo byť tiež tematické nasvietené priečelie Bratislavského hradu.

Predpokladom je i organizovanie ďalších podujatí v regiónoch, ktorých finančné zabezpečenie bude realizované mimo štátneho rozpočtu kombináciou verejných a súkromných zdrojov.

Rezort kultúry v dokumente avizuje, že z hľadiska potrieb spolupráce pri zabezpečení dôstojných osláv zriadi koordinačný výbor zložený zo zástupcov ústredných orgánov štátnej správy a ich organizácií, Kancelárie Národnej rady SR, spolkov, Rozhlasu a televízie Slovenska, Tlačovej agentúry Slovenskej republiky a ďalších partnerov.

Hnutie Sme rodina navrhuje preniesť dlhy z dieťaťa na zákonného zástupcu
Hnutie Sme rodina navrhuje, aby sa peňažné dlhy, ktoré vznikli neplnoletému dieťaťu, preniesli na jeho zákonného zástupcu. Dosiahnuť to chce novelou Občianskeho zákonníka, ktorú poslanci hnutia predložili na rokovanie aktuálnej schôdze parlamentu.... Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR


Mediálnymi partnermi podujatí budú prioritne verejnoprávne inštitúcie TASR a RTVS.

Vláda SR na svojom ostatnom rokovaní odsúhlasila slávnostné podujatie, ktoré sa má konať v deň 30. výročia Nežnej revolúcie v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave, podujatie sa má objaviť v celovečernom formáte aj na obrazovke RTVS.

Kabinet okrem toho poveril ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú predložiť návrh organizačného a finančného zabezpečenia podujatí k 30. výročiu Nežnej revolúcie.

Udalosti spojené so 17. novembrom 1989 sa zapísali do novodobých dejín Slovenska ako Nežná revolúcia. Začali sa ňou zásadné spoločenské zmeny, ktoré viedli k pokojnému rozdeleniu Českej a Slovenskej Federatívnej republiky na dva samostatné štáty. Sedemnásty november - Deň boja za slobodu a demokraciu - bol najskôr pamätným dňom, od roku 2001 je štátnym sviatkom.

ČAPUTOVÁ IDE DO BRUSELU: Čaká ju stretnutie s kráľom, Junckerom či šéfom NATO
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok navštívi Brusel, kde sa stretne s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Absolvuje tiež audienciu u belgického kráľa Filipa. Informovala o tom... Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR